Saturday reader…

Χειμωνιάζει...

Σε άλλους καιρούς τέτοια εποχή σταματούσαν οι πόλεμοι
(πλην της πρέφας που μόλις άρχιζε...) και όλοι κρεμούσανε το όπλο τους στο τζάκι και έβαζαν να ακούσουν Μάνο Χατζιδάκι στη Ρωμαϊκή Αγορά (1947-1985)! Ολοι;

Τουλάχιστον η φάρα η δική μου!

Εγώ πάλι λέω να συνεχίσω τον δικό μου πόλεμο. Τώρα που έβαψα με γράσσα τη μούρη μου δεν γυρίζω πίσω χωρίς ούτε ένα κρανίο καρφωμένο στο κοντάρι, χωρίς μισή ουλή στο μάγουλο. Τι θα πω στους συμπολεμιστές που περιμένουν; Οτι έριξα μια φάπα κι έφυγα γιατί οι άλλοι το έβαλαν στα πόδια; Οτι είχα ανάξιους εχθρούς;

Προς το παρόν διαβάζω και μαγειρεύω!
...

Ύβρις και Νέμεσις


Υπάρχει λοιπόν μια νέμεσις, μια μοίρα, μια νομοτέλεια, μια ενδογενής κατάρα που μετατρέπει τα δημιουργικά κύτταρα ενός πολιτισμού σε καρκινικά; Και αυτό οφείλεται στο ότι οι δημιουργοί, οι μπροστάρηδες, οι νομοθέτες, οι θεσμοθέτες που παλεύουν να καταλύσουν προκαταλήψεις, στεγανά, στερεότυπα, αγκυλώσεις, αποτιτανώσεις, παγιωμένα συμφέροντα, σκοπιμότητες και συμφέροντα κατεστημένων τάξεων, όταν με την εφηβική τους ορμή και την ανδρική τους δυναμική φέρουν και επιβάλλουν το νέον, όταν αλλάξουν τις συνθήκες ή ανατρέψουν τον άξονα των αξιών με φρέσκιες ιδέες, φόρμες και ήθη βαυκαλίζονται ότι ανακάλυψαν και πρότειναν λύσεις απόλυτες, αμετακίνητες, τελειωμένες, άρα αναντικατάστατες. Αυτό βέβαια είναι το πρώτο βήμα προς τη συντήρηση. Δημιουργούν συνθήκες εξασφάλισης των κεκτημένων, δόγματα και αξιώματα που τρομοκρατούν όποιον επιβουλεύεται τη σταθερότητα και τη μονιμότητα ή την ισχύ των καθιερωμένων πλέον αγαθών. Και όταν αντιμετωπίζεται επικίνδυνη, οργανωμένη, πειστική για τις μάζες επίθεση νέων ιδεών, θεσμών, αξιών κ.λπ. επιστρατεύονται όλα τα αντιδραστικά μέσα, εργαλεία και ιδεολογήματα για να περιχαρακωθούν τα κεκτημένα. Ο παλιός επαναστάτης δημιουργός πολιτισμού γίνεται αστυνόμος, τύραννος, αλάθητος και αμετακίνητος εκφραστής μιας στεγανής εξουσίας.

...

Διάβασα...

Απο
της Βουλής τα έδρανα : Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

"Το σίγουρο είναι ότι ως κοινωνία παρατηρητών η ελληνική κοινωνία πάει από το κακό στο χειρότερο."...


Τα χέρια μου μυρίζουν μοσχοκάρυδο και καμμένο ξύλο...

Ο άνεμος λυσσομανάει έξω


Μέσα είναι πιο ήρεμος...

(Σε σχέση με την εβδομάδα που τελειώνει...)

...

Αυτός ο τυπάς έχει γίνει (ανάμεσα στα άλλα σπουδαία ταλέντα του) και ο «μάγος της εξαφάνισης», master της τέχνης της Σαγήνης του γραπτού Λόγου που προϋποθέτει την Απουσία…

Μου θυμίζει διαρκώς τη φράση του (κοινού μας) δασκάλου:

"For a warrior, to be inaccessible means that he touches the world around him sparingly. And above all, he deliberately avoids exhausting himself and others. He doesn’t use and squeeze people until they have shriveled to nothing, especially the people he loves."

...

"Παιχνίδια Επικαιρότητος", τέλος!

«Γιατί έφυγες;», με ρωτάνε πολλοί, από χθες. «Και πού θα πάς;», η αγωνία τους, που τόσο με τιμά, και στην οποία, επί του παρόντος, δεν έχω απάντηση.

Έλεγα, λοιπόν, πως το «θέμα» μου εδώ, δεν είναι ο «Αντένα», η ο κάθε «Αντένα». Ευτυχώς, άνθρωπος των συγκρούσεων δεν είμαι, και όταν φεύγω από ένα μαγαζί, θέλω πρώτα να τιμώ εκείνους που ήταν «κύριοι». Λίγοι είναι, όσο περνούν τα χρόνια, αλλά υπάρχουν, και αντιστέκονται στον συρφετό των κυνικών – εκείνων, που δεν αντέχουν ούτε να σε φωνάξουν και να συζητήσουν μαζί σου.

...Γράφει ο Χ. Μ.

...

Texts, satellites and internet: how the news blackout failed [in Pakistan]


Ζωνιανά - ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

...

Χθες το βράδυ βλέπουμε την ΠΤΩΣΗ με τον Μπρούνο Γκανζ και για μια ακόμη φορά μένει να αιωρείται το ερώτημα μέσα στο κεφάλι μας:Αφού το ήξεραν, γιατί δεν έκαναν τίποτε;

... και να που σήμερα πέφτω σε κάτι σχετικό, στην παρουσίαση του βιβλίου του Ούβε Τιμ από τον Τάκη Θεοδωρόπουλο στο ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ:

Στο κείμενο του Ούβε Τιμ τα ερωτηματικά μένουν αναπάντητα, αν και δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις τη, συναισθηματικά, δικαιολογημένη τάση του αφηγητή να αθωώσει τον μεγάλο του αδελφό, ο οποίος ως απλός στρατιώτης δεν γνώριζε και όταν κατάλαβε σιώπησε ώσπου να θυσιασθεί. Και ίσως ακριβώς σ΄ αυτό το σημείο βρίσκεται το πρόβλημα: μήπως μόνον η ηθελημένη και επιτηδευμένη αφέλεια μπορεί να επικαλεσθεί την άγνοια ως στοιχείο αθωότητας; Στο κάτω κάτω της γραφής ο Οιδίπους, ακόμη κι όταν έμαθε ότι δεν ήξερε τίποτε, δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να αθωώσει τον εαυτό του. Και νομίζω ότι σ΄ αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται η διαφορά του τραγικού ήρωα από τον ήρωα της Ποιμενικής των Ενοχών που μοιάζει να επαναλαμβάνει μονότονα η συμφωνική της ευρωπαϊκής συνείδησης, μαζί και το κείμενο αυτό του Ούβε Τιμ, και η οποία, σε αντίθεση με την τραγωδία, δεν προσφέρει κανενός τύπου εξιλέωση στη συνείδηση.

...

Traudl Junge (η νεαρή γραμματέας του Χίτλερ): All these horrors I've heard of during the Nurnberg process, these six million Jews, other thinking people or people of another race, who perished. That shocked me deeply. But I hadn't made the connection with my past. I assured myself with the thought of not being personally guilty. And that I didn't know anything about the enormous scale of it. But one day I walked by a memorial plate of Sophie Scholl in the Franz-Joseph-Strasse. I saw that she was about my age and she was executed in the same year I came to Hitler. And at that moment I actually realised that a young age isn't an excuse. And that it might have been possible to get to know things.

...

Μερικές σελίδες παρακάτω η Αριστοτελία Πελώνη παρουσιάζει το νέο βιβλίο του Νοαμ Τσομσκι: Αποτυχημένες Πολιτείες

ΟΙ ΣΙΩΠΗΡΕΣ... ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ
...

Να τα πούμε χύμα...

Ναι! Να τα πούμε! Και να τα ακούσουμε!


Κι ύστερα ας σιωπήσουμε και πάλι, πνίγοντας τα ουρλιαχτά στο τσιμεντάνιο προσκεφάλι μας…

Αυτή δεν είναι η δουλειά μας;

...

Το Χουνκιάρ Μπεγιεντί μου έγινε καλό! Μοσχομύρισε όλο το σπίτι μελιτζάνα και μοσχοκάρυδο!

Ωρα για λίγο διάβασμα ακόμη...

Τα παιδιά πάνε για τη σιέστα τους!

«Γι' αυτό, όταν σου γελάσει η τύχη,

στοχάσου πώς θα πορευτείς στην ατυχία»

Τερέντιος, Φορμίων

Οταν φυσάει ο άνεμος μέσα στην πόλη δεν ξέρεις αν είναι βοριάς ή νοτιάς...

Ευτυχώς δεν ζω στις πόλεις σας!

Ο άνεμος εδώ είναι Βοριάς και παγωμένος!

...

Και, ΝΑΙ εξακολουθώ να λατρεύω τα περιοδικά!


Colophound

How else could we celebrate the first-ever Colophon than with a magazine? Edited by Andrew Losowsky and designed by Luis Mendo and Suzanne Hertogs, it's filled with contributions from attendees of Colophon2007, thoughts about the future of magazines, and objects left over from the event that have found a new home. Whether you attended or wished you had, Colophound is an essential addition to every magazine collection.
...

To Κέρδος της Ημέρας:


Εντελώς τυχαία ανακαλύπτω το μπλογκ του Δημήτρη Ρουσουνέλου ή μάλλον ανακαλύπω οτι το "Ολα στα Κάρβουνα" ΕΙΝΑΙ του Δημήτρη Ρουσουνέλου!

...

Music uncovered in Da Vinci's 'Last Supper'

...

Από σήμερα, ο Νόρμαν Μαίηλερ δεν ζει πια σ' αυτόν τον πλανήτη!

...

...

...

...

...

...

...

Και τώρα...


...Μην ενοχλείτε

Από το Ντεπώ στο Prenzlauer Berg

...

...

Σχόλια