Απεργία Δημοσιογράφων και Bloggers

Με αφορμή την απεργία των δημοσιογράφων η «Λοκαντιέρα» ανοίγει ένα σημαντικό θέμα: αυτό της συμμετοχής και των blogger!

Το σκεπτικό της είναι το εξής:

«Οι Ενώσεις Συντακτών καλούντους δημοσιογράφους να συμμετάσχουν στην Απεργία της 27ης Νοεμβρίου - που αφορά μόνον στους ανθρώπους του Τύπου - και τη μεγάλη Γενική Απεργία της 12ης Δεκεμβρίου.

Οφείλουμε να συμμετέχουμε και να δώσουμε το παρών σε κάθε σχετική κινητοποίηση, καθώς, πέρα από όσα ήδη έχουν χαθεί, σήμερα απειλούνται και τα θεμελιωδέστερα των δικαιωμάτων μας από ένα κράτος που παρανομεί. Ένα κράτος που κακοποιεί και ληστεύει τους ίδιους του τους πολίτες.

Στις απεργίες του Τύπου οι Ενώσεις Συντακτών δεν καλούν σε συμμετοχή μόνον τα μέλη τους αλλά και όλους όσοι δημοσιο/γραφουν.Στις απεργίες του Τύπου είθισται να υπάρχει ενημέρωση μόνον για θέματα που αφορούν τις απεργίες αυτές καθ’ αυτές. Καμμία άλλη ενημέρωση δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Κάθε άλλη “ενημέρωση” αποτελεί ξεκάθαρη απεργοσπαστική κίνηση.

Το πλαίσιο αυτό παραμένει το ίδιο και σήμερα. Μόνο που τώρα οφείλει να περιλαμβάνει και όλα τα νέα Μέσα που έχουν και ενημερωτικό χαρακτήρα ή μπορούν να αποκτήσουν τέτοιο χαρακτήρα.

Για αυτούς τους λόγους, η προσωπική μου άποψη είναι ότι κατά τις ημέρες των απεργιών - γενικών και του Τύπου- οφείλει να υπάρξει αντίστοιχη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των μπλογκς.

Να μην ανέβει σε κανένα μπλογκ κείμενο με ενημερωτικό χαρακτήρα, πλην των κειμένων που θα ενημερώνουν για τις ίδιες τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τα δρώμενα και τα αποτελέσματα.

Το θέμα δεν αφορά γενικόλογα ζητήματα και θεωρητικές συζητήσεις περί του αν οι μπλόγγερς δημοσιογραφούν ή οι δημοσιογραφοι μπλογγαρουν. Το ζήτημα αφορά την εργατική αλληλεγγύη και την κοινή άμυνα όλων μας απέναντι σε όσα μας ετοιμάζουν.»

(http://www.locandiera.gr/2007/11/21/strike/)
 
 


Το θέμα είναι μεγάλο. Η θέση η δική μου είναι ότι ο κάθε blogger θα πρέπει να πράξει κατά συνείδηση και ελπίζω ότι αυτή να του υπαγορεύσει «σιγή ασυρμάτου», εάν πάλι δεν το κάνει δεν θα κακοκαρδιστώ ούτε θα κατηγορήσω κάποιον. Αυτό αφορά όλους τους blogger εκτός φυσικά από τους blogger οι οποίοι είναι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ! Αυτοί ΟΦΕΙΛΟΥΝ να σταματήσουν κάθε είδους ενημέρωση για όσο θα διαρκεί η απεργία εκτός βέβαια από «θέματα που αφορούν τις απεργίες αυτές καθ’ αυτές. Καμμία άλλη ενημέρωση δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Κάθε άλλη “ενημέρωση” αποτελεί ξεκάθαρη απεργοσπαστική κίνηση.»Προκλητικός και αλαζών για τα Ταμεία ο Θ. Ρουσόπουλος - Ημερησία


Σχόλια

 1. Το σκέφτηκα κι εγώ το πρόβλημα.

  Τώρα που συνειδητοποίησα ότι θα τσαντιστεί η θείτσα, 1000% θα ανεβάσω ενημερωτικό ποστ εκείνη τη μέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν έχω γνώση των αιτημάτων της κινητοποίησης - δεν αναφέρονται στο κείμενο - αλλά αν η απεργία γίνεται για τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων*, έχω την αίσθηση πως η επιχειρηματολογία της Λοκαντιέρας είναι κάπως ανακόλουθη.

  Είναι σαν να κατεβαίνει σε απεργία η ΟΛΜΕ και να ζητείται παράλληλα όχι μόνο η παύση κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και κάθε διαδικασίας που αφορά την Παιδεία γενικότερα.

  Αν η απεργία στρέφεται κατά των εργοδοτών (φαντάζομαι), κι όπλο των απεργών είναι η ζημιά που προκαλεί η αποχή τους από την εργασία στα μέσα τα οποία οι ιδιοκτήτες ελέγχουν, τότε η συνεχής ροή ειδήσεων στα μπλογκ νομίζω πολλαπλασιάζει την ζημιά αυτή.

  Με άλλα λόγια, η απεργιακή κινητοποίηση στοχεύει τους ιδιοκτήτες των μέσων κι όχι την Ενημέρωση (εξαιρειτκά επικίνδυνο να μένουμε χωρίς ειδήσεις έστω και μισή μέρα!)

  Προτείνω επομένως το ακριβώς αντίθετο από αυτό που διαβάζω στο κείμενο της Λοκαντιέρας: απεργία + μπλογκάρισμα.

  * Αν η απεργία συνδέεται με διφορετικά αιήματα, τότε το σχόλιο είναι εντελώς άστοχο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αγαπητή Locandiera τιμείστε την πλούσια εμπειρία σας στη δημοσιογραφία και στα ΜΜΕ, υπερασπιστείτε αυτό που εσείς νομίζετε ότι σας ανήκει και αφήστε τους ιστολόγους να κανονίσουν μόνοι τους τα του οίκου τους. Τα καταφέρνουμε μια χαρά. Εσείς ιστολογείτε και σήμερα απεργείτε για το επάγγελμα σας. Εμείς ιστολογούμε για το κέφι μας, για τα παιδιά μας, για την πατρίδα μας , για το περιβάλλον και όχι για το χρήμα.

  Ναστε σίγουροι ότι αν κρίνουμε ότι πρέπει να στηρίξουμε μια προσπάθεια θα το κάνουμε καλά με τη φωνή μας και οχι με τη σιωπή μας.

  Νομίζω το παρακάνετε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η συγκεκριμένη απεργία έχει να κάνει με το Ασφαλιστικό και την ενοποίηση των ταμείων (των δημοσιογράφων με αυτό των γιατρών, των μηχανικών και των νομικών) και όχι με εργασιακά θέματα που αφορούν και την εργοδοσία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όπως έχω γράψει και πει με άλλη ευκαιρία, οι μπλόγγερ δεν αποτελούν μια ενιαία τάξη ούτε έχουν (και κατά τη γνώμη δεν θα πρέπει να αποκτήσουν) επαγγελματικές ενώσεις. Ετσι λοιπόν δεν έχει νόημα το να απεργήσουν ή να σταματήσουν να γράφουν παρά μόνο ως διαμαρτυρία (όσοι συμφωνούν με αυτή)!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η απεργία σαφώς και αφορά έμμεσα και την (κάθε είδους) εργοδοσία από τη στιγμή που η κυβέρνηση "λύνει" το ασφαλιστικό αγνοώντας συνειδητά την ευθύνη της εργοδοσίας που είναι ο βασικός υπεύθυνος (μαζι με το κράτος,λόγω εισφοροδιαφυγής) της "κατάρρευσης" του συστήματος. Η απεργία αφορά επίσης την εργοδοσία γιατί αυτή χάνει από την έλλειψη ενημέρωσης, όχι η κυβέρνηση (αυτή μάλλον τρίβει τα χέρια της).
  Και τέλος πάντων απεργία απο καταβολής κόσμου κάνεις ενάντια στο εργοδότη σου. Δεν κάνεις ενάντια στον πολίτη. Αλλιώς δεν κάνεις απεργία. Κάνεις άλλο πράγμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Συμφωνώ μαζί σου!
  Το θέμα της απεργίας των δημοσιογράφων γενικά αλλά όχι μόνο αυτή έχει αυτή την ιδιοτροπία. Από την άλλη και οι γιατροί και οι δικηγόροι δεν θα έπρεπε να απεργήσουν ποτέ. Από την άλλη, η ενημέρωση (όπως και η υγεία και η παιδεία) είναι ένα κοινωνικό αγαθό. Όταν θίγονται οι άνθρωποι οι οποίοι το παράγουν, η απεργία είναι ο μοναδικός τρόπος αντίδρασης. Απεργώντας στερούν την κοινωνία από αυτό αγαθό όχι για να εκβιάσουν την ίδια την κοινωνία αλλά για την ευαισθητοποιήσουν. Δεν βλέπω άλλο τρόπο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ευχαριστώ Ανδρέα.

  Προς τους λοιπούς: ειναι αλλο το *ενημερωτικο* μπλογγιν κι αλλο το μπλογγιν γενικως.

  υγ Τζέι, πουλάκι μου, δεν τσαντίζομαι με μαλακίες. Ασε που δε σε διαβαζω χρονια. Ξεκόλλα - εισαι ένα βημα απο το να καταλήξεις σαν τον ασταθή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. οι δικηγόροι θα πρεπε να σταματήσουν να πηγαίνουν σε δίκες, οι μηχανικοί να καταθετουν άδειες οικοδομης, οι γιατροί να κλεισουν τα ιατρεία. Θα το κάνουν άραγε ?

  Να το κάνω λιανά ρε παιδιά.
  Οιδημοσιογράφοι απεργούν γιατί θίγονται επαγγελματικά τους (γιατί τέτοια είναι τα σφαλιστικά)δικαιώματα. Ποιό είναι το επάγγελμα τους? Να (δημοσιο)γράφουν σε συμβατικά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Γιαυτό που κάνουν , πληρώνονται. Για το να ιστολογούν (όπως λενε οι ίδιοι ) δεν πληρώνονται, όπως και όλοι οι λοιποί ιστολόγοι.
  Επομένως προς τι η συμπαράσταση? Ίσα Ίσα να δυναμώσει η φωνή της blogoσφαιρας θάπρεπε να ζητάνε εκείνες τις μέρες.
  Και τέλος πάντων , εγώ αμα ήμουν δημοσιογράφος , εκτός απο το να απεργούσα , αν ήμουν ισχυρό συνδικάτο και αν ήθελα η κοινωνία να μάθει γιατί απεργώ,θα απαιτούσα απο τους εκδότες, την επομένη της απεργίας να έχουν αποκλειστικό πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες και πρωτη είδηση σε όλα τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις τα αιτήματα της απεργίας.
  Κάντε το και θα δείτε συμπαράσταση μετά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. "Τζέι, πουλάκι μου, δεν τσαντίζομαι με μαλακίες"

  Προφανώς. Αλλιώτικα δε θα άντεχες τον εαυτό σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Μπορεί να σταματήσει αυτό ΤΩΡΑ όμως!!!
  ΕΛΕΟΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Εμάς πάλι φαντάζομαι οτι μας επιτρέπετε να απεργήσουμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Προφανώς στηρίζουμε, από εργατική αλληλεγγύη τον αγώνα σας Άνεμε.
  Όπως όμως πολύ σωστά είπες, δεν έιμαστε κάποια επαγγελματική οργάνωση, ούτε καν οργάνωση.
  Οι δε επαγγελματικές σας οργανώσεις ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ κ.λ.π. επιλέγουν ή να μας αγνοούν ή να μας λοιδορούν (τονίζω οι επαγγελματικές σας οργανώσεις). Επίσης σε ότι αφορά θέματα που θίγουν τους bloggers (blogme.gr π.χ.)δεν είδα κάποια επίσημη θέση των επαγγελματικών οργανώσεων των εργαζομένων στον τύπο.
  Η έκκληση της miradolinas δεν μπορεί λοιπόν να υλοποιηθεί, σε επίπεδο ΕΣΗΕΑ/ΕΣΗΕΜΘ - Blogger γιατί δεν υφίσταται τέτοιο "επίπεδο".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Συμφωνώ μαζί σου και το ξέρεις με όλα όσα αναφέρεις!

  Υπάρχει ένα θεματάκι μόνο!
  Τα αμιγώς ενημερωτικά μπλογκ (σαν το Press.gr για παράδειγμα που την προηγούμενη φορά μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει) που όντως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός. Κι εδώ χωράει μεγάλη κουβέντα για τις μάχες οπισθοφυλακής....
  Ωραία είναι αυτά τα καινούργια ζητήματα που ανακύπτουν, όπως και να ‘χει το πράγμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. κάτσε ρε καπιτάν τώρα γιατί θα τα σπάσουμε πάλι (και μετά θα τα ξανακολλήσουμε ως συνήθως). Η εσηα περίμενε ΤΩΡΑ να διαμαρτυρηθεί και να απεργήσει? Προεκλογικά δηλαδή που ήταν? Που πήγε το πόρισμα ζορμπά (και ο ζορμπάς ο ίδιος)? Τι έκαναν οι δημοσιογράφοι για αυτό? Και τι πα να πεί "ενημερωτικό μπλογκ"? Και -κυρίως- γιατί να συμμετέχουν οι βλόγκερζ σε μία "απεργία" τύπου ενημέρωσης. Βλέπεις καμμία ενημέρωση ρε αδέρφι? Ολα στο μονταζ παίζονται και στη "διόρθωση" κειμένων.

  Οταν απεργήσουν οι δημοσιογράφοι για την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης τότε (θέλω να πιστεύω) ότι η κομματιασμένη, αναθεματισμένη και λοιδωρημένη βλογόσφαιρα θα αντιδράσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Νταρκ επι της ουσίας ξέρεις ότι συμφωνώ. Όμως μην τα κάνουμε όλα ένα πακετάκι. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Το θέμα τώρα (και όχι μόνο με τους δημοσιογράφους) είναι το ασφαλιστικό. Ολοι όσοι δουλεύουμε αφήνουμε κάθε μήνα ένα κομμάτι από τα χρήματα μας στα ταμεία. Πρόσεξε: αυτό δεν είναι φόρος, δεν είναι γαμησιάτικα. Είναι λεφτά που τα καταθέτουμε για να έχουμε περίθαλψη και να πάρουμε μια σύνταξη. Οσοι προλάβουμε. Στην δημοσιογραφία ξέρεις ότι πεθαίνουμε σαν τα κοτόπουλα. Εδώ πριν λίγους μήνες χάσαμε συνάδελφο 40 χρονών. Αυτά τα λεφτά τα παίρνουν αυτοί οι ανεκδιήγητοι που μας κυβερνάνε τα τελευταία 60 χρόνια και τα κάνουν ομόλογα, τα παίζουν στο χρηματιστήριο, βουλώνουν τρύπες, τα τρώνε. Και φυσικά δεν πληρώνουν τις ΔΙΚΕΣ τους υποχρεώσεις.
  Δεν είναι λοιπόν συντεχνιακό το θέμα. Μας αφορά όλους…

  Για τα υπόλοιπα θέματα περί δημοσιογραφίας, για τα μπλοκάκια, για την ελευθερία του τύπου, για… για …για… ξέρεις –τα έχω γράψει άλλωστε- την άποψη μου. Αλλά δεν έχει άμεσα να κάνει με τα προηγούμενα…

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου