Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γεροντική υστερία

Ως έχει...:

Οχι λόγω της συγκυρίας, όχι δηλαδή επειδή το ΠΑΣΟΚ λείπει απ' το προσκήνιο στον εαυτόν του για δουλειές, αλλά ως εκ της φύσεώς της η Αριστερά υποχρεούται να έχει τον ρόλο της μείζονος αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και προς τις αντιλαϊκές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ που εφαρμόζει η παρούσα κυβέρνηση.

Συνεπώς ο αντιπολιτευτικός λόγος του ΣΥΝ έχει αξία για τον λαό να απευθύνεται ντιρέκτ στον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του. Ο κ. Καρατζαφέρης και οι καρατζαφεριές του, περισσεύουν...

...εκτός κι αν ψάχνει κανείς για συνομιλητή γ' εθνικής ή θέλει να «νομιμοποιήσει» τον κυρ Καρατζαφέρη και τις αλεπουδιές του, ως αντίπαλον δέος της πάλης του λαού για το καλύτερο -τον ρόλο αυτόν (να κάνει τον Καρατζαφέρη νοματαίο) τον έχει αναλάβει η τηλεόραση, κι ένεκεν μωρίας, κι ένεκεν ιδιοτέλειας.
Η ανάλωση της Αριστεράς σε έναν αντικαρατζαφερισμό για ψύλλου πήδημα τρέφει το πολιτικό υποπροϊόν που πουλάει αυτός ο πονηρός, δεν το αποδυναμώνει...

***

ΛΑ.Ο.Σ. σημαίνει να είναι κατά των καμερών ο κ. Καρατζαφέρης, υπέρ ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, υπέρ κατά και επί τα αυτά ο κ. Βορίδης. Θα αυτοεξευτελισθούν σύντομα...Για τον πληθωρισμό των φτωχών (πολύ πιο επώδυνον απ' τον πληθωρισμό ως κοινό μέγεθος για όλους - δεν κοστίζει το ίδιο η αύξηση κατά ενα ευρώ ενός προϊόντος σε εκείνον που διαθέτει 300 ευρώ και σε εκείνον που διαθέτει 3.000) ρωτάει στο Κοινοβούλιο ο κ. Δραγασάκης, για το περιβάλλον προκάλεσε συζήτηση στη Βουλή ο κ. Αλαβάνος, κι όμως οι... παρελάσεις!

Σε ποιας μετριότητος την κατάρα έχει αιχμαλωτισθεί μέρος της Αριστεράς; ποιων στόκων η ευήθεια και το μικρό βεληνεκές υποβαθμίζουν τον ρόλο του ΣΥΝ, όταν αιχμαλωτίζεται σε υστερίες για ήσσονος σημασίας θέματα και εμφανίζεται απών στα σοβαρά. Λέω «εμφανίζεται» διότι στην πραγματικότητα είναι παρών, όμως η βαβούρα (στα ΜΜΕ) γίνεται για τα ήσσονα και τα πιασάρικα -αδικεί τον εαυτόν της με αυτόν τον τρόπο η Αριστερά.

Ενώ παλεύει στη Βουλή και στο πεζοδρόμιο για σοβαρά προβλήματα - αίφνης οι... παρελάσεις! Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν! Χέστηκε η Φατμέ στο Γενί Τζαμί

αν κάποιοι, όταν κάνουν παρέλαση παιδιά με ειδικές ανάγκες διακριβώνουν μιλιταρισμό! Αν όταν περνάει η σημαία του ΕΑΜ τη χαρίζουν στον Ψωμιάδη. Αν στη χαρά της λαϊκής γιορτής με τα σημαιάκια των πιτσιρικάδων, το καμάρι των χαζομαμαδομπαμπάδων και το νυφοπάζαρο, βλέπουν τα... Ες Ες να ξανάρχονται.

Δεν αδικούν αυτές οι ελαφρότητες μόνον την Αριστερά, αλλά και την Ιστορία. Εγραφε επ' αυτού χθες στην «Ε» ο εκλεκτός συνάδελφος κ. Νίκος Κιάος: «Τα σύμβολα, όπως η σημαία, και οι εκδηλώσεις, όπως οι παρελάσεις, δεν της ανήκουν της Δεξιάς. Είναι κτήμα του λαού που πολέμησε, αντιστάθηκε και έζησε. Δεν μπορεί να τα χαρίσει η Αριστερά». Απλό, σαφές, σοφόν...

* * *

Προσωπικώς δεν με ενδιαφέρει αν θα γίνονται παρελάσεις, αρκεί να γίνονται γιορτές, αρκεί το μήνυμα κάποιων σημαντικών πραγμάτων να φθάνει στα παιδιά. Το σχολείο, ως εκ της φύσεώς του, κάτι τέτοια τα κάνει λειψά -τα αποστεώνει, δώσ' του το Πολυτεχνείο και στη δέκατη επέτειό του θα το κάνει μαυσωλείο. Ομως μόνο στο σχολείο μπορεί να κρατιέται αναμμένη η σπίθα που μπορεί αργότερα να γίνει φωτιά.

Σε αυτό το πλαίσιο μόνον καλύτερες απ' το τίποτα είναι παρελάσεις κι ακόμα καλύτερες θα ήταν γιορτές άλλες, σε βάθος! με μεγαλύτερες φιλοδοξίες.

Μείζον θέμα ήταν να μπορούν οι μετανάστες να σηκώνουν τη σημαία στις παρελάσεις -αυτό τους το δικαίωμα κόντραρε τον ρατσισμό και τον φασισμό- αυτός ήταν ένας καλός αγώνας, κι όχι αν η παρέλαση εισάγει τον... μιλιταρισμό.

Δεν ξέρω πού το πάμε, αλλά δεν πάμε καλά. Οταν ο κόσμος γελάει μαζί μας στα καφενεία, δεν πάμε καλά. Κι όποιος υποτιμάει τα καφενεία, κακό της κεφαλής του.

Κάποτε η Αριστερά πάλευε να πείσει τα καφενεία, να τα κερδίσει, δεν τα σνομπάριζε, δεν τα κορόιδευε. Κι όταν τα κόντραρε, το έκανε για να τα προσεταιρισθεί, όχι για να τα ξεφτιλίσει.

Νοσταλγώ (ως αριστερός) την Αριστερά των ιδεών κι όχι των χαρακτηρισμών, την Αριστερά που προσπαθεί να πείσει, όχι που απειλεί, κοροϊδεύει και περιφρονεί.

* * *

Ακόμα κι αν κάνει λάθος κάποιος που συνδιαλέγεται με την Αριστερά (ποιος αλήθεια είναι αλάνθαστος) είναι δυνατόν να εισπράττει χαρακτηρισμούς και λοιδορίες; Οποιος δεν συμφωνεί με τον κ. Λιάκο είναι «ψυχωσικός»; Βγάλαμε «φαιοκόκκινο» τον κ. Δεσποτόπουλο, «εθνικοπαράφρονα» τον άλφα, «αριστερόν εθνικόφρονα» τον βήτα. Απαγορεύσαμε στον μπακάλη να έχει γνώμη και στον μανάβη να τη λέει! -τι αλαζονεία ποιας κάστας είναι αυτή που έχει παγιδεύσει ένα μέρος της Αριστεράς;

Κι αν δεν διαπράξαμε οι ίδιοι τέτοια ατοπήματα, καλύψαμε όσους τα διέπρατταν. Οπερ χειρότερο! Ελεγε για «νοικοκυρές» η κυρία Κουλούρη (τι φεμινιστικό!) κι έκανε μόκο το συνοδοιπορούν μέρος της Αριστεράς.

Χάριζαν και χρέωναν οι πονηροί τον Μίκη, τον Μαργαρίτη, τον Μπιτσάκη, τον Λαοκράτη Βάσση και το 95% των Ελλήνων στον Χριστόδουλο και τον Καρατζαφέρη, κι εμείς αιδημόνως ως άλλες «πάπιες εψειριζόμεθα» που έλεγε και η Ρηνιώ Παπανικόλα.

Οχι. Ολα αυτά απάδουν προς την Αριστερά. Την προβοκάρουν. Θυμίζουν μόνον τις πολύ μεγάλες αμαρτίες της σκοτεινών εποχών, ή τη μισανθρωπία αριστερίστικων γκρουπούσκουλων της νεώτερης εποχής -πολύ μακρινής όμως για τους σημερινούς πιτσιρικάδες. Και πολύ απωθητικής.

Κατά τα άλλα, αν ένας πιτσιρικάς χέζει την παρέλαση, καλά κάνει-γούστο του. Αν καίει τη σημαία, δικιά του είναι, ό,τι θέλει την κάνει -κι αν πάλι πάψει να του είναι μια ξένη, πάλι δίκιο θα 'χει. Νισάφι πια με τη γεροντική μας υστερία...


ΣΤΑΘΗΣ Σ. 2.ΧΙ.2007 stathis@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/11/2007

Σχόλια

  1. Σωστος ο Σταθης. Οπως ειχα γραψει πριν καμια βδομαδα, το ΛΑΟΣ ειναι το Chewbacca defence του νεοφιλελευθερισμου (και αρα της κυβερνησης) και ειναι το μεγαλυτερο λαθος σε αυτη τη συγκυρια να πεσουμε στην παγιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι οτι το έχουν παραχέσει με τα παράθυρα απέναντι στο ΛΑΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…