Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΟΚ, Βενιζέλος και μπουγάτσα με τυρί

«Αν υπήρχε δημοψήφισμα με ερώτημα ποια ομάδα μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ ήταν η δημοφιλέστερη, και μάλιστα με διοργανωτές τους γαύρους, δεν θα είχαμε διαφορετικό χάρτη» λέει ο βορειοελλαδίτης συγγραφέας κ. Π. Θεοδωρίδης αναφερόμενος στο εσωκομματικό αποτέλεσμα του ΠαΣοΚ. Επισημαίνει μάλιστα ότι «στους τρέχοντες εκλογικούς χάρτες, ο Βορράς της χώρας (και μάλιστα ο σκληρός πυρήνας του) δείχνει αλλόχρωμος και εμπνέει σκέψεις πολέμου Βορείων - Νοτίων. Πρόκειται για οφθαλμαπάτη.Αν υπήρχε τρόπος να δούμε έναν χάρτη με ισοϋψείς (δηλαδή ισόψηφες) καμπύλες θα είχαμε πιο εποπτική εικόνα του βυθού. Αχαΐα, Δωδεκάνησα και Θεσσαλονίκη, έβγαλαν αναμενόμενα αποτελέσματα. Λειτούργησε ένα κριτήριο "του δικού μας ανθρώπου". Τα υπόλοιπα παίζονται, κυριολεκτικά. Στη Βόρεια Κέρκυρα, όπου κατοικώ, ήταν πιθανότερο να συναντήσω ρακούν που μιλούσε κέλτικα, παρά εκπρόσωπο της τάσης Βενιζέλου. Φήμες εντόπιζαν ψήφο υπέρ Σκανδαλίδη στα όρια μιας υφαλοκρηπίδας».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη ένας τρόπος ερμηνείας του «μανιχαϊσμού», όπως τον ονομάζει, που επικρατεί στον εκλογικό χάρτη είναι η δυσπιστία που έδειξαν οι «πράσινοι» Μακεδόνες στις διαδικασίες. «Για αυτούς» λέει «δεν έχει νόημα να μετρηθούν οι ολοένα λιγότεροι σύντροφοί τους. Εχει νόημα να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό. Εκτιμώ ότι ο τρόπος διεξαγωγής του "προεκλογικού" αγώνα ανάγκασε όλη τη χώρα να "φωνάξει" την προτίμησή της πιο έντονα από τα καθιερωμένα. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει πόλεμος Βορείων - Νοτίων». Αντιθέτως, δηλώνει ο κ. Θεοδωρίδης, «μαγειρεύεται μια κόντρα Νοτίων και υπο-ΝοτίωνΞέρετε ποια Μεγαλόνησο εννοώ».


Το ΒΗΜΑ, 18/11/2007

Σχόλια

 1. Τόσο εμπαθή αρθρογράφο, δεν περίμενα να βρω στο "Βήμα". Δηλαδή, βλέπει μία κατάσταση και αντί να την εξηγήσει, προσπαθεί να τη γελοιοποιήσει. Απαράδεκτος ο συντάκτης του άρθρου. Απολαυστικός ο "Πετεφρής", ενδιαφέρουσα η ανάλυση του Νικολακόπουλου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ελα τώρα που δεν περίμενες να τον βρεις στο "Βήμα". Και που περίμενες να τον βρεις; (Κι εγώ για τον Πετεφρή και τον Ηλία το λίνκαρα το κομμάτι...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Τόσο εμπαθή αρθρογράφο, δεν περίμενα να βρω στο "Βήμα". Δηλαδή, βλέπει μία κατάσταση και αντί να την εξηγήσει, προσπαθεί να τη γελοιοποιήσει."

  Μπορεί απλά να είναι γελοία η κατάσταση.

  Πριν 10 χρόνια η Θεσσαλονίκη μου είχε φανεί 10 χρόνια μπροστά. Τώρα μου φαίνεται 10 χρόνια πίσω και εντελώς μα εντελώς αλλού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "Τόσο εμπαθή αρθρογράφο, δεν περίμενα να βρω στο "Βήμα". Δηλαδή, βλέπει μία κατάσταση και αντί να την εξηγήσει, προσπαθεί να τη γελοιοποιήσει."

  Μπορεί απλά να είναι γελοία η κατάσταση.

  Πριν 10 χρόνια η Θεσσαλονίκη μου είχε φανεί 10 χρόνια μπροστά. Τώρα μου φαίνεται 10 χρόνια πίσω και εντελώς μα εντελώς αλλού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…