Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι νόημα έχουν όλα αυτά;


Διαβάζαμε μαζί. Είχε να κάνει αντιγραφή και να μάθει ορθογραφία.

«Στο ζαχαροπλαστείο του Γλυκόσαυρου» και «Ένα σπίτι από γλυκιά ζύμη». Εγραφε, έσβηνε, έγραφε, έσβηνε. Το «ζ» δεν του έβγαινε καλό. Τον ταλαιπωρούσε «η μεγάλη του κοιλιά που έπρεπε να πατάει στη γραμμή». Το «γ» ένα βάσανο σκέτο. Να περάσει από κάτω από τη γραμμή και ύστερα να στρίψει για επάνω σαν «ψαράκι που κρέμεται ανάποδα από το σύρμα». Εσπαγε τη μύτη του μολυβιού, το έξυνε, ξανά και ξανά. Υστερα κόλλησε με το «λάμδα». Το κατάφερε κι αυτό. Προσπαθούσε να συγκεντρωθεί αλλά πότε ο χρυσός σκορπιός, πότε ο κόκκινος Bionicle, πότε ένα τραγουδάκι που του ερχόταν στα χείλη, πότε ο μικρός τους αδελφός που πηγαινοερχόταν στο δωμάτιο με σοκολάτες και ζελεδάκια στο χέρι, δεν τον άφηναν. Υστερα πάλι έπεφτε με τα μούτρα. Μέχρι που του πόνεσε το χέρι από το γράψιμο. «Όλα τα γράμματα να πατάνε πάνω στη γραμμούλα, σαν πουλάκια πάνω στο σύρμα». «Ολες οι λεξούλες να χωρίζονται μεταξύ τους». «Το «ζήτα» να φτάνει μέχρι κάτω».

Σταματάει να γράφει. Αφήνει κάτω το μολύβι. Γυρίζει προς το μέρος μου και καρφώνοντας τις ματάρες του στα μάτια μου ρωτάει: «Τι νόημα έχουν όλα αυτά;».

Ο χρόνος παγώνει. Οι σκέψεις μου κάνουν fast-forward, ύστερα γυρίζουν πίσω στην αρχή της κασέτας της ζωής μου, ύστερα μπροστά. Μπλοκάρω ή κάνω πως μπλοκάρω. Ζητώ διευκρίνιση για να κερδίσω λίγα ακόμη δευτερόλεπτα: «Αν έχουν νόημα ποια, αγόρι μου;».

«Όλα αυτά! Να πηγαίνουμε σχολείο!»

Πονάνε τα μηνίγγια μου, γαμώτι! Ξεφυσάω μυστικά, μη με καταλάβει ότι ζορίζομαι!

«Πάμε έξω!»

Βγήκαμε. Μιλήσαμε. Προσπάθησα. Φαίνεται τον έπεισα. Ετσι φαίνεται.

Γύρισε μόνος τους, χωρίς να του πω, και έκανε την αντιγραφή του! Γρήγορα. Συγκεντρωμένος. Οσο μπορούσε.

Την άλλη ημέρα μου έδειξε το «άριστα» της «κυρίας» του. Με καμάρι!

Δεν του έδωσα απάντηση. Αλλωστε δεν έχω απάντηση στο «τι νόημα έχουν όλα αυτά». Ακόμη αναρωτιέμαι και νομίζω ότι κι εκείνος θα αναρωτιέται για πάντα. Για ένα πράγμα ελπίζω να μην αναρωτηθεί ποτέ: για το αν θα είμαι δίπλα του! (Ακόμη και όταν πια θα έχω φύγει!)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…