Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σας χαρίζουμε το αγγελιόσημο

Tου Πασχου Μανδραβελη/ pmandravelis@kathimerini.gr

Αύριο απεργούμε. Επειδή «η κυβέρνηση βάζει χέρι στα ταμεία μας». Ταμεία που είναι πλεονασματικά και ουδέποτε το κράτος τα χρηματοδότησε. Αντιθέτως, τα Ταμεία μας δάνεισαν το κράτος, όπως αποδείχθηκε με το τελευταίο σκάνδαλο των ομολόγων. Οι εκλεκτές της κυβέρνησης διοικήσεις πήραν 130 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν αμφίβολης αξίας δομημένα ομόλογα.

Τα Ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ ζουν (κυρίως) από τη χρηματοδότηση των διαφημιζομένων. Κάτι λιγότερο από το 20% της διαφημιστικής δαπάνης, το αποκαλούμενο «αγγελιόσημο», οδεύει προς τα Ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ κ.ά. Ονομάστηκε φορολόγηση και είναι, αφού η είσπραξή του είναι εγγυημένη από το κράτος. «Εγγυημένη», τρόπος του λέγειν, διότι κι εδώ είχαμε το «φαινόμενο ΦΠΑ». Πολλές επιχειρήσεις ΜΜΕ το εισέπρατταν, λιγότεροι το απέδιδαν. Φυσικά, η καταβολή και κατανομή του γίνεται με ένα τόσο περίπλοκο σύστημα, που μοιάζει να έγινε έτσι ώστε να το κατανοούν μόνο οι επαΐοντες. Ή όσοι προσδοκούν γκρίζα οφέλη από αυτό.

Γεννώνται όμως κάποια ερωτήματα. Χρειάζεται το αγγελιόσημο; Γιατί να εμπλέκεται στο ασφαλιστικό των δημοσιογράφων το κράτος, αφού δεν χρηματοδοτεί τα Ταμεία; Και γιατί να εκτίθενται οι δημοσιογράφοι ότι χρηματοδοτούνται από το κοινωνικό σύνολο, ενώ στην ουσία διά του αγγελιόσημου οι διάφορες κυβερνήσεις δωροδόκησαν τις επιχειρήσεις ΜΜΕ που δεν πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές;

Υπάρχει μια διαφορά του αγγελιόσημου με τις άλλες μορφές «κοινωνικού πόρου». Δεν αφορά τρίτους. Αφορά το τρίγωνο πελάτης - επιχείρηση - εργαζόμενος. Θα μπορούσε να μην υπάρχει αγγελιόσημο, να είναι αυξημένο το διαφημιστικό τιμολόγιο κατά 20% και αυτό το 20% από τα διαφημιστικά έσοδα κάθε επιχείρησης να πηγαίνει στα Ταμεία. Αυτό όμως προϋπέθετε καλούς λογαριασμούς και μεταξύ των επιχειρήσεων Τύπου, αλλά και μεταξύ των ίδιων των εργαζομένων. Η εμπλοκή του κράτους ιστορικά δεν ήταν να εξασφαλίζει την είσπραξη των εσόδων -έτσι κι αλλιώς αυτή δεν την εξασφάλιζε- αλλά την προστασία κάποιων ομάδων εργαζομένων εντός της βιομηχανίας των ΜΜΕ (π.χ. όσοι δεν είναι μέλη των Ενώσεων Συντακτών δεν απολαμβάνουν τα ευεργετήματα του Επικουρικού Ταμείου), αλλά και κάποιων διαφημιζόμενων, όπως το κράτος και οι «επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας».

Εφτασε ίσως η ώρα να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Να αυτονομηθούν τα Ταμεία από την εποπτεία κάθε κυβέρνησης και τον διορισμό των «κολλητών» κάθε υπουργού στις διοικήσεις. Να αναλάβουν τα συνδικάτα τη διαχείρισή τους (έχουν την εμπειρία του ΕΔΟΕΑΠ) και ας χαρίσουν το αγγελιόσημο παίρνοντας με συλλογικές συμβάσεις το μερίδιο της διαφημιστικής δαπάνης που τους αναλογεί.

Ετσι κι αλλιώς η εμπλοκή του κράτους σκάνδαλα κι ελλείμματα φέρνει, όπως κακή ώρα με τα «δομημένα ομόλογα». Και τώρα φτιάχνει ένα νέο «κοινωνικό πόρο». Το αγγελιόσημο είναι εικονικός κοινωνικός πόρος. Το 2% όμως της διαφημιστικής δαπάνης που θα φεύγει σε άλλους σκοπούς είναι ένας νέος και πραγματικός «κοινωνικός πόρος». Κι αυτό γιατί, όπως προσφυώς έγραψε ο κ. Στέφανος Μάνος, η κυβέρνηση αντί να κλείσει τους βόθρους των «κοινωνικών πόρων» αποφάσισε να διαχειριστεί τα λύματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…