Κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ…


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Φωτοπόροι

«τη Θεσσαλονίκη συν- κατοικώ»

Έκθεση Φωτογραφίας της φωτογραφικής ομάδας «Φωτοπόροι» του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού «Μελίνα Μερκούρη» πραγματοποιείται στο κινηματογράφο Ολύμπιον από τις 29 Νοεμβρίου ως 31 Δεκεμβρίου 2007. Εγκαίνια: Πέμπτη 29 Νοεμβρίου και ώρα 20:00.

Διοργάνωση:

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.

Η μετανάστευση, οι μετανάστες και η διαμόρφωση της πόλης στην πολυπολιτισμική της σημερινή μορφή αποτελεί ισχυρό κίνητρο για φωτογραφική μελέτη. Με αφορμή αυτό το κοινό θέμα, κάθε φωτογράφος αναζητά, σύμφωνα με την προσωπικότητά του, να εκφράσει τις θέσεις του και την ματιά του. Κάθε μέλος της ομάδας επιλέγει το πεδίο που θα εργαστεί και προσεγγίζει την γοητευτική διαφορετικότητα ή την εντυπωσιακή ομοιότητα. Κάποιοι εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στον άνθρωπο, άλλοι στους χώρους ή στα κτίρια. Κοινή αναζήτηση αποτελεί το νέο πρόσωπο της πόλης.

Το ζητούμενο σε μια παραγωγή μιας ομάδας καλλιτεχνών βρίσκεται στην προσωπική έκφραση του κάθε μέλους, με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζεται καταγραφικά το θέμα. Οι εικόνες δεν διαθέτουν ρεπορταζιακό χαρακτήρα και δεν παρουσιάζουν απλά την πραγματικότητα, αλλά την διαμόρφωσή της μέσα από το σκόπευτρο του φωτογράφου. Η προσέγγιση γίνεται, με την αλληλεπίδραση των ερεθισμάτων που δέχεται ο καθένας, σε συνδυασμό με την ιδιοσυγκρασία του. Έτσι το σύνολο της εργασίας παρουσιάζει την διαφορετική καλλιτεχνική άποψη των φωτογράφων, πάνω σ’ ένα κοινό θέμα: «τη Θεσσαλονίκη συν- κατοικώ».

Συμμετέχουν τα παρακάτω μέλη της ομάδας:

Γιαγκόπουλος Βασίλης

Εκατό Πέτρα

Εσέρογλου Θεόδωρος

Κατσάκος Ανδρέας

Κωνσταντινίδης Κώστας

Λαζαρίδου Γιάννα

Λαλίδης Παναγιώτης

Μιχαήλογλου Αναστασία

Μπακαλούδης Βασίλης

Σχίζας Τάσος

Φωτοπόροι

Φωτογραφική Ομάδα

Πολιτιστικού Οργανισμού

Δήμου Ελευθερίου-Κορδελιού

Η ομάδα πρωτοσυστάθηκε την δεκαετία του 1980 στον Δήμο όπου και λειτούργησε για μερικά χρόνια.

Επαναλειτουργεί από τον Οκτώβρη του 1996 με δάσκαλο και συντονιστή τον Τάσο Σχίζα, εκδότη του περιοδικού Φωτογραφικό Είδωλο.

Τον πρώτο χρόνο πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με τα βασικά μαθήματα φωτογραφίας και από τον επόμενο χρόνο δημιουργήθηκε η λέσχη ¨Φωτοπόροι¨, ενώ παράλληλα κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται ο βασικός κύκλος μαθημάτων στα νέα μέλη. Η φωτογραφική ομάδα διαθέτει αίθουσα διδασκαλίας- στούντιο, βιβλιοθήκη, σκοτεινό θάλαμο και ψηφιακή μονάδα επεξεργασίας και εκτύπωσης στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού.

Τα μέλη της ομάδας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με εβδομαδιαίες συναντήσεις στις οποίες παρουσιάζονται προσωπικές συλλογές φωτογραφιών, προγραμματίζονται ομαδικές φωτογραφίσεις, συζητούνται εκθέσεις φωτογραφίας, παρουσιάζονται φωτογράφοι κλπ.

Το στούντιο, η βιβλιοθήκη, ο σκοτεινός θάλαμος και η ψηφιακή μονάδα επεξεργασίας και εκτύπωσης είναι διαθέσιμα σε όλα τα μέλη, με βασικό πλεονέκτημα για τους νέους φωτογράφους την συνεχή επαφή και καθοδήγησή τους από τους πιο έμπειρους.

Η ομάδα έχει μια σταθερή δραστηριότητα καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας της. Κάθε χρόνο παρουσιάζει μια μεγάλη ομαδική έκθεση με κοινό θέμα, καθώς και μια μικρή υπαίθρια, που συνοδεύεται με φωτογραφικά happenings. Παράλληλα πραγματοποιούνται ατομικές εκθέσεις των μελών της. Το 2006, μετά από 10 χρόνια ενεργής παρουσίας, πραγματοποίησε την μεγαλύτερη διοργάνωσή της, ένα φεστιβάλ φωτογραφίας με 21 ατομικές εκθέσεις των μελών της στα Καφέ Μπαρ της Θεσσαλονίκης. Το 2007 η ίδια διοργάνωση επαναλήφθηκε με μεγαλύτερη επιτυχία και με στόχο να θεσμοθετηθεί για κάθε χρόνο.ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Το κύκνειο άσμα του Ντύλαν Τόμας, το έργο «Κάτω από το Γαλατόδασος» στη ραδιοφωνική εκδοχή του, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Θεσσαλονίκη εκπέμπει...» σε δύο «συνέχειες» στο Τελλόγλειο. Το πρώτο μέρος, την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007, στις 8 μ.μ. και το δεύτερο μέρος την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007, στις 8 μ.μ., σε μετάφραση της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ και ραδιοφωνική σκηνοθεσία του Δαμιανού Κωνσταντινίδη. Τους 63 μικρούς και μεγάλους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ.: Δανάη Αμανατίδου, Κίρκη Καραλή, Δημήτρης Κορρές, Γιώργος Κριθάρας, Μαρία Μεταξοπούλου, Θωμαή Ουζούνη, Αναστάσης Παπαδόπουλος, Αντρια Περνάρου, Μαριάννα Τζανή, Τάσος Τσουκάλης-Δημητριάδης."

"- Είμαι ένας υφασματέμπορας τρελός από έρωτα. Σ' αγαπώ περισσότερο από τη φανέλα, το κουκουλάρικο, το δίμιτο, το κρεπ, το κρετόν, το κρεπ ντε σιν, τη μουσουλίνα, την ποπλίνα, το καναβάτσο, το μερινός κι απ' όλα τα υφάσματα του κόσμου. Ήρθα να σε πάρω στο εμπορικό μου, στο Λόφου, όπου τα ρέστα έρχονται αυτόματα. Πέταξε τα σοσόνια του ύπνου και την ουαλέζικη μάλλινη ζακέτα σου, εγώ θα σου ζεστάνω τα σεντόνια σαν ηλεκτρική ψηστιέρα. Θα ξαπλώσω δίπλα σου σαν ψητό της Κυριακής. - Θα σου πλέξω ένα πουγκί μη-με-λησμόνει μπλε για τα λεφτά σου. Θα σου ζεστάνω την καρδιά κοντά στη φωτιά τόσο πολύ, που να τη φοράς κατάσαρκα όταν κλείνεις το μαγαζί."ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., διοργανώνει διάλεξη με ομιλητή τον αρχιτέκτονα Γιάννη Τσιώμη και θέμα:

Οι Κλίμακες της Αρχιτεκτονικής, από το Αρχιτεκτόνημα στην Πόλη

την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007 και ώρα 19:30 στο Αμφιθέατρο του ΜΜΣΤ.ΛΟΓΟΣ - ΓΡΑΦΗ


Αποσπάσματα από το καινούριο της βιβλίο «Το Νόημα», που μόλις κυκλοφόρησε, παλαιότερα ποιήματα και πεζά της θα διαβάσει η Μαρία Λαϊνά στη βραδιά που θα γίνει προς τιμήν της στον χώρο εκδηλώσεων του περιοδικού «Εντευκτήριο» («Underground Εντευκτήριο», Δεσπεραί 9, Θεσσαλονίκη – περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως, τηλ. 2310 283.223) την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, ώρα 8.30 μ.μ.. Η συγγραφέας θα απαντήσει σε ερωτήσεις που τυχόν θα της γίνουν, και θα τη συνοδεύουν οι φωτογραφίες της ΄Ένης Κούκουλα.

Την εκδήλωση οργανώνει το περιοδικό «Εντευκτήριο» σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με την υποστήριξη του Α΄ Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Είσοδος ελεύθερη.

Σε μια συνέντευξή της στον Γιώργο Πηλιχό (Τα Νέα, 5.5.1983), η ίδια η Λαϊνά έλεγε: «Αν η ποίηση υποχρεωνόταν ν’ αντανακλά και μόνο την πραγματικότητα, να δείχνει τον κόσμο όπως είναι και μόνο, δεν θα ’ταν και σπουδαίο το έργο που θα επιτελούσε. Εμένα προσωπικά μια πραγματικότητα μου είναι αρκετή. Βέβαια, μακριά από μένα και η σκέψη πως ο καλλιτέχνης έχει δικαίωμα ν’ αγνοεί την πραγματικότητα και να λειτουργεί ερήμην της. Δεν διακρίνω άλλωστε κανένα που να τα κατάφερε. Δεν πιστεύω στα κάτοπτρα της πραγματικότητας, πέρα απ’ όλα αυτά. Όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι δείχνει τον κόσμο όπως είναι, συνήθως δεν τον περιγράφει απλώς. Και το λέω αυτό γιατί πιστεύω ότι μια εντελής περιγραφή μπορεί όχι να καθρεφτίσει ―οι διαστάσεις της πραγματικότητας δεν συντάσσονται εύκολα― αλλά ν’ αποκαλύψει την πραγματικότητα.»

Η Μαρία Λαϊνά γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε νομικά. Δούλεψε στη διαφήμιση, στην επιμέλεια βιβλίων, στη διδασκαλία γλώσσας και λογοτεχνίας σε αμερικάνικα κολέγια, σε παραγωγή και παρουσίαση ραδιοφωνικών λογοτεχνικών εκπομπών, σε γραφή σεναρίων για την τηλεόραση. Έχει εκδώσει 14 βιβλία (6 θεατρικά και 8 ποιητικές συλλογές). Της έχουν δοθεί τρία βραβεία, [Κρατικό (1993), Καβάφη και Ραδιοφώνου]. Τα θεατρικά της έχουν παιχτεί σε κεντρικές σκηνές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις ευρωπαïκές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, ιταλικά, ισπανικά, κ.α.). Η μετάφραση ποιημάτων της στα γερμανικά βραβεύτηκε με το βραβείο Μονάχου το 1995. Η ίδια μετέφρασε στα ελληνικά, Πάουντ, Έλιοτ, Μάνσφηλντ, Γουόρτον, Xάισμιθ, Σαρλότ Μπροντέ, Τέννεσσυ Ουίλλιαμς, Άρθουρ Μίλλερ κ.ά. To έργο της έχει παρουσιαστεί σε πανεπιστήμια και διεθνή φεστιβάλ ποίησης.

ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ περιοδικό / εκδόσεις / εκδηλώσεις

Ταχ. Θυρίδα 50.011, 540 13 Θεσσαλονίκη

τηλ.+ φαξ 2310 279.607

Underground Εντευκτήριο

Δεσπεραί 9, Θεσσαλονίκη (περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως), τηλ. 2310 283.223


ΜΟΥΣΙΚΗ

Paradise Lost

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

Paradise Lost είναι ο τίτλος του περίφημου έπους που συνέθεσε ο Άγγλος ποιητής John Milton τον 17ο αιώνα. Το έργο, αναφέρεται στην πτώση του ανθρώπου και την εκδίωξη του Αδάμ και της Εύας από τον Κήπο της Εδέμ.

Αντικείμενο του δεν είναι μόνο το προαιώνιο δίλημμα μεταξύ καλού και κακού αλλά και η ανάδειξη της ελεύθερης βούλησης. Ο Milton επηρέασε σύγχρονους και νεότερους του όπως o William Blake και ο «δικός» μας Byron με την εκδοχή του για τον «πρωταγωνιστή» της ιστορίας του που δεν είναι άλλος από τον Μέγα Έκπτωτο Άγγελο, τον Σατανά, που εδώ παρουσιάζεται φιλόδοξος, αλαζόνας, με χιούμορ και σχεδόν συμπαθής ... Το τρομακτικά παράδοξο είναι ότι η ολοκλήρωση του έργου ( 1664 ) και η πρώτη του έκδοση ( 1667 ) συνέπεσαν με την μεγάλη επιδημία της Πανώλης και την Μεγάλη Πυρκαγιά που κατέκαψε το Λονδίνο ....

Μέχρι τις μέρες μας η επίδραση του έργου στην τέχνη είναι τεράστια ... Αποσπάσματα του Paradise Lost αναφέρονται, αναγράφονται και εμφανίζονται πολλαπλά στο Se7en την περίφημη ταινία του David Fincher John Milton είναι το όνομα του χαρακτήρα του Al Pacino που υποδύεται τον Σατανά στην ταινία The Devil’s Advocate. To έπος Paradise Lost επηρέασε την Mary Shelley κατά τη διάρκεια της συγγραφής του Frankenstein , μάλιστα είναι ένα από τα τρία βιβλία που το τέρας βρίσκει και τον βοηθούν στην ψυχολογική και φιλοσοφική του ωρίμανση. Στο αμφιλεγόμενο The Satanic Verses, o Salman Rushdie υιοθετεί χωρία, μοτίβα και φόρμες του έπους όσο επεξεργάζεται την έννοια της «πτώσης» και κατά συνέπεια και της συνεχούς μεταμόρφωσης.

Η συνεχής ανανέωση και δυναμική προσέγγισή τους στον μουσικό πειραματισμό τους βοήθησε να παραμείνουν στην επικαιρότητα για δύο δεκαετίες. Οι Paradise Lost άνοιξαν τον δρόμο για συγκροτήματα όπως οι HIM οι Evanescence οι Nightwish και οι The Rasmus, χωρίς οι ίδιοι να απουσιάζουν ούτε στιγμή από την μουσική επικαιρότητα.

H πιο πρόσφατη κυκλοφορία τους το In Requiem έγινε δεκτό με διθυράμβους. Το εξώφυλλο μάλιστα κοσμεί για μια ακόμη φορά έργο του Έλληνα εικαστικού καλλιτέχνη Seth Siro Anton

Paradise Lost are .... Nick Holmes - Vocals Greg Mackintosh - Lead Guitar Aaron Aedy - Rhythm Guitar Steve Edmondson - Bass Jeff Singer – Drums

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΧΩΡΟΣ : PRINCIPAL CLUB THEATER
ΘΕΑΤΡΟ...
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Θεσσαλονίκη, 23/11/07

«Ημέρα Συμπαράστασης Αστέγων»

Η ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων οργανώνει εκδήλωση συμπαράστασης στους άστεγους της πόλης μας την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007, στην πλατεία Ναυαρίνου, από τις 12.00 μμ θα λειτουργεί περίπτερο ενημέρωσης του κοινού.

Επίσης θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση στις 20.00 υπό τους ήχους βραζιλιάνικης σάμπα και ρέγκε μουσικής από το συγκρότημα κρουστών PARANAUE!

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης (ρούχα, τρόφιμα, κουβέρτες κ.τ.λ) που θα διατεθούν στους άστεγους συμπολίτες μας.

Η παρουσία σας θα είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης στους ανθρώπους που ζουν στο δρόμο και μια δυνατότητα να βρεθούμε από κοντά και να γνωριστούμε. Σας περιμένουμε…

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα και fax επικοινωνίας: 2310 526150 / 552813 και στο infothes@arsis.gr.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου