Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απεργία Δημοσιογράφων

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Αθήνα, 19/11/2007

Ένα ευφάνταστο σχέδιο υπονόμευσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο της Ενημέρωσης ανακοίνωσε σήμερα στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ο υπουργός Απασχόλησης Βασ. Μαγγίνας. Το σχέδιο αυτό όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος και τα σωματεία του έχει ζωτικό συμφέρον να το απορρίψει.

Το κυβερνητικό σχέδιο:
•Προβλέπει τη δημιουργία «ενιαίου Ταμείου Επιστημόνων» που περιλαμβάνει γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους στον Τύπο και στα ΜΜΕ (πλην των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ…).

•Πρώτος στόχος του σχεδίου είναι να βάλει χέρι στα αποθεματικά των Ταμείων. Τα αποθεματικά θα ενοποιηθούν, λέει, σε έναν «λογαριασμό» που θα χρησιμοποιηθεί προφανώς για να …επιδοτηθούν οι χρηματοπιστωτικές «φούσκες» του παρόντος και του μέλλοντος. Από αυτόν τον «λογαριασμό» κατάσχεται το 10% (όλων των αποθεματικών!) για να χρηματοδοτούνται οι υποχρεώσεις του κράτους προς τα Ταμεία.

Δημιουργώντας αυτό το νέο ασφαλιστικό «κέλυφος», η κυβέρνηση δρομολογεί δύο διαδικασίες υποβάθμισης ασφαλιστικών δικαιωμάτων:

•Επεκτείνει τις δυσμενείς ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους μετά το 1993 και σε όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1983.

•«Ενιαιοποιεί» σε μια περίοδο 5 – 7 ετών προς τα κάτω το ασφαλιστικό καθεστώς όλων των επαγγελμάτων που εντάσσονται στο νέο Ταμείο.

Επίσης ο κ. Μαγγίνας:
•Απειλεί στο άμεσο μέλλον και τον ΕΔΟΕΑΠ, και
•Θέτει σε αμφισβήτηση την 37ετία χωρίς όριο ηλικίας και την 35ετία με τα σημερινά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Είναι εντυπωσιακό ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο μέτρο (ούτε καν περιορισμού) της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής που γιγαντώνεται και στον κλάδο των ΜΜΕ. Η πρόταση Μαγγίνα πρέπει να απορριφθεί αμέσως ως αντεργατική και αντιασφαλιστική. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Οι δημοσιογράφοι στις 12 Δεκεμβρίου πρέπει να απεργήσουν μαζί με όλο το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Και αυτό να είναι μόνο η αρχή: ο κλάδος πρέπει να μπει σε παρατεταμένο αγώνα για να υπερασπιστεί και να βελτιώσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων μας.

Η κυβερνητική επίθεση στο ασφαλιστικό είναι γενική και παρατεταμένη και συνοδεύει την επίσης παρατεταμένη επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, πάντοτε υπέρ της εργοδοσίας. Η «ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ» έχει υποστηρίξει και επιμένει και σήμερα ότι ο μόνος δρόμος αποτελεσματικής παρέμβασης είναι η ασφαλιστική ενοποίηση των εργαζομένων στον Τύπο και στα ΜΜΕ όλης της χώρας (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί) σε ένα ισχυρό και υγιές Ταμείο (αριθμητικά και οικονομικά), το οποίο επίσης αποτελεί προϋπόθεση για τη συνδικαλιστική ενοποίηση, για το συνδικάτο Τύπου.

Είναι η ώρα του αγώνα και των σοβαρών αποφάσεων. Πρώτο βήμα η απεργία για να αποσυρθεί το κυβερνητικό σχέδιο.

19-11-2007

(Πλήρες κείμενο...)27/11: ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ στην 24ωρη προειδοποιητική ΑΠΕΡΓΙΑ της Τρίτης 27/11 και στη ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ (Ακαδημίας 20, στην ΕΣΗΕΑ) στις 11:00 το πρωί

Για να απαντήσουμε στην επίθεση της κυβέρνησης σταασφαλιστικά δικαιώματά μας.

Για να διατρανώσουμε την απόφασή μας να παλέψουμε μαζί με το σύνολο του εργατικού κινήματος ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό που απειλεί το εισόδημα, τις κοινωνικές παροχές, τις εργασιακές σχέσεις και τις συντάξεις μας.

Για να αποδείξουμε ότι στον κλάδο των εργαζομένων στην Ενημέρωση οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί και οι διοικητικοί μπορούν ΜΑΖΙ να ανατρέψουν τις αντιμεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Καραμανλή.

Ο αγώνας στα χέρια των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στην Ενημέρωση

ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

«ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ»

StatCounter - Free Web Tracker and Counter

22-11-2007

(Πλήρες κείμενο...)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…