Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Για τα παιδιά που είναι στους δρόμους...

Ως έχει...:

Τιμωρός καιρός...

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr, www.bavzer.blogspot.com

ΕΝΑΣ ΓΟΝΙΟΣ, προχθές, στο δελτίο ειδήσεων του Alter: «Μπορεί να μην είναι λογικά όλα τα αιτήματα των παιδιών που κλείνονται στα σχολεία τους ή βγαίνουν στους δρόμους. Αλλος είναι ο πραγματικός λόγος. Είναι θυμωμένα και θέλουν να καταλάβουμε γιατί. Θυμωμένα, γιατί αισθάνονται πως όσοι έχουν κυβερνήσει αυτόν τον τόπο και, κυρίως, όσοι έχουν κάνει θητεία στο υπουργείο Παιδείας, τους έχουν κλέψει χρόνια από τη ζωή τους. Τα ωραιότερα χρόνια. Θέλετε να σας πω για τη στριμωγμένη ζωή των δικών μου παιδιών, που πάνε και τα δύο στο δημόσιο; Θα σας πω για τον μικρότερο, που πάει έκτη Δημοτικού, όχι για τον άλλον που πάει δευτέρα Γυμνασίου. Φεύγει από το σπίτι στις 7.30 και γυρίζει σπίτι, πτώμα, γύρω στις 2.30 με 3. Τρώει πάντοτε με την ψυχή στο στόμα, γιατί έχει να κάνει ιδιαίτερα αγγλικά και γερμανικά, γιατί στο σχολείο είναι της πλάκας, και έπειτα να πάει στο φροντιστήριο. Φροντιστήριο, ναι, από το Δημοτικό. Γιατί αν θέλεις το παιδί σου να αποκτήσει στοιχειώδεις γνώσεις, δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, το σχολείο είναι ανεπαρκές. Επιστρέφει στο σπίτι ένα σωματικό και ψυχικό ράκος το παιδί. Κλαίει η καρδιά μου που το βλέπω. Πότε θα παίξει; Πότε θα βρεθεί με τα φιλαράκια του; Πότε θα βρεθεί με την οικογένειά του; Πότε θα ζήσει την παιδικότητά του;».

ΑΥΤΟ το διαρκές έγκλημα είναι εκείνο που κατεβάζει γονείς και μαθητές στους δρόμους -τα επιμέρους αιτήματα είναι μάλλον ένα άλλοθι. Ποιο λογικό μυαλό μπορεί να δεχτεί να μπαίνεις στο πανεπιστήμιο χωρίς να πιάνεις τη βάση; Κανένα. Αλλά και ποιο, ίδιο μυαλό, μπορεί να δεχτεί ότι σε μια χώρα με δωρεάν Παιδεία και Υγεία, δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια που να μη γονατίζει από την έλλειψη σοβαρής εκπαίδευσης και καλής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης; Επίσης κανένα. Στους δύο αυτούς «δωρεάν τομείς» ξοδεύουμε τα μαλλιοκέφαλά μας. Και τα παιδιά μας τα ωραιότερά τους χρόνια, γερνώντας προτού καν ξεφύγουν από την εφηβεία.

ΤΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ύφος του κυβερνητικού εκπροσώπου (αλήθεια, πώς γίναμε τόσο απόμακροι κι ατσαλάκωτοι, Θόδωρε;), ακόμη μία σπρωξιά προς τα παιδιά να τα κάνουν όλα μαλλιά-κουβάρια. Ηδη, λέει, προκειμένου να αναπληρώσουν τα μαθήματα που έχασαν, δεν θα γίνουν οι σχολικές τους εκδρομές, ούτε και οι περίπατοι. Σκοτίστηκαν, μεταξύ μας, τα παιδιά για τους «σχολικούς περιπάτους», αλλά πάλι μάς βλέπουν και μας ακούνε ως τιμωρούς. «Φάε το αισχρό φαγητό που σου 'χω ετοιμάσει, ειδάλλως θα έχεις επιπτώσεις...». Και οι επιπτώσεις είναι: η ακόμα μεγαλύτερη απομάκρυνσή τους από τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, η βύθισή τους σ' ένα πέλαγος τυποποιημένων γνώσεων, η εναρμόνισή τους μ' ένα σύστημα που παράγει μόνο μάνατζερ, αντιπροσώπους και αγέλαστους εκπροσώπους.

ΣΤΟ στόχαστρο πολλών, η ιδιωτική εκπαίδευση. Οπως και τα φροντιστήρια. Ισχυρός απλώνεται παντού ο μύθος ότι στην Αμερική και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η μη δημόσια παιδεία έχει ξοφλήσει. Αυτό είναι ανακριβές, απολύτως. Το ένα «μαγαζί» δεν ενοχλεί το άλλο -δουλεύουν και τα δύο. Εκεί όπου είναι δυνατή και σοβαρή η δημόσια Παιδεία, τα ιδιωτικά μαγαζιά προσφέρουν άλλες, συμπληρωματικές υπηρεσίες. Εκεί όπου το δημόσιο δεν κάνει καλά τη δουλειά του, η «επί πληρωμή» παιδεία ανθεί πιο πολύ. Εδώ, έχουμε δωρεάν, επί πληρωμή Παιδεία, και ιδιωτική πανάκριβη. Και στις δύο περιπτώσεις, τα παιδιά είναι το ίδιο ζορισμένα. Γιατί εδώ στην Ελλάδα και το «ιδιωτικό» λάθος είναι...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/11/2007

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…