Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αντί στεφάνου...

Οσα έχεις κάνει ως τώρα, κατακτήσεις κέρδη επιτεύγματα, αυτά που ήταν κέρδη κατακτήσεις επιτεύγματα για σένα για κάποιους ή όλους, καθετί που νόμιζες, ήθελες να νομίζεις πως έδινε νόημα αξία περιεχόμενο στη ζωή σου στην ζωή κάποιων ή όλων, καθετί στο οποίο στηριζόσουν, έφευγες κουρασμένος απ’ αυτό κι επανερχόσουν κουρασμένος σ’ αυτό για να στηριχτείς σ’ αυτό, να πάρεις απ’ αυτό εκείνο που χρειαζόσουν απ’ αυτό για να συνεχίσεις, τόσες και τόσες δεκαετίες, μέσα σε τόσες και τόσες εποχές, από το ένα σημείο του κόσμου στο άλλο και σ’ όλα, αυτό που τόνωνε την εμπιστοσύνη σου στον εαυτό σου και εξαιτίας του την έχανες, πίστεις εκλάμψεις ανατάσεις εμψυχώσεις οικοδομήματα του στοχασμού που γέννησαν οικοδομήματα του κάλλους που γέννησαν οικοδομήματα του στοχασμού που γέννησαν οικοδομήματα του κάλλους, και οι λεπτές μικρογραφίες των χορών τα βυθισμένα χρώματα των κεντημάτων οι γδαρμένοι ήχοι των τραγουδιών, αυτό που σε έκανε να αισθάνεσαι καλός υποφερτός κοντά στη συγκατάβαση κοντά στην ευσπλαχνία στην ταπείνωση στην λύπη στην συμπάθεια, αυτό που μείωνε το αίσθημα της απελπισίας μπροστά στο τέλος, μπροστά στην αποδοχή του τέλους, μπροστά στην εξουδετέρωση από την αποδοχή του τέλους, και οι στρατιές των θρυλικών πολεμιστών που προχωρούν σαν κάστρα ευρωστίας εκτυλίσσοντας όλη την φύση μέσα από τις κινήσεις των μυώνων τους, το αίσθημα της αποτυχίας και τα φυλλάδια των ανώνυμων ποιητών των ανώνυμων υμνωδών των ανώνυμων τραγωδών παρωδών κωμωδών, το αίσθημα της διάψευσης, του ψεύδους, της απόρριψης, του ασύζευκτου βλέμματος, της γυμνής φθοράς, η ανεπιβεβαίωτη βεβαιότητα μέσα στη νύχτα πως πήγε η ζωή σου χαμένη πως πέρασαν όλα έφυγαν χωρίς καμιά ελπίδα να επιστρέψουν για να σου επιτρέψουν να τα ξαναζήσεις σωστά πιο σωστά πιο κοντά στην ολοκλήρωση πιο κοντά στην τέλεια τελείωση, χωρίς καμιά ελπίδα να αποκατασταθούν να αναπληρωθούν να εξιλεωθείς να μετανιώσεις να νιώσεις βαθύτερα λαμπρότερα λιγότερο στεγνά λιγότερο φτηνά και να αναστηθείς να μην αφήσεις πίσω σου μόνον τη σκόνη της σκόνης και οι αναρίθμητες γενεές των πουλιών, και οι αναρίθμητες σειρές των προσώπων προσώπων προσώπων προσώπων σε όλες τις άκρες, και οι βρωμισμένες σελίδες σημαδεμένες λιωμένες φαγωμένες από ανυπόμονα πεισματικά δάχτυλα δάχτυλα, η ιστορία του χτύπου του αίματος κάτω από όλα τα είδη τα γένη τις φυλές, κάτω από όλα τα υφάσματα τα σκεπάσματα, κάτω και πάνω από το ύψος του χώματος, και οι ανακόλουθοι παλμοί του πόθου, και το πένθος του έρωτα, ο έρωτας πίσω από το πένθος του έρωτα, και η λευκότητα η λευκότατη λευκότητα η λευκότερη λευκότητα της λευκότητας…, δεν υπάρχουν απ’ αυτή την στιγμή.

Δημήτρης Δημητριάδης

Η ΑΝΑΘΕΣΗ – Η ΑΝΘΡΩΠΩΔΙΑ

Προοίμιο σε μια χιλιετία

(ΑΓΡΑ – ΑΘΗΝΑ 1986)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…