Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ατακτες σκέψεις περί ανέμων, υδάτων και (μάλλον άσχετων) πιολέ…


Δεν είμαι πλέον βέβαιος εάν η ζωή, η ιστορία, οι εποχές κάνουν κύκλους. Κάποτε είχα ενστερνιστεί την ιδέα. Με βόλευε. Απαντούσε σε πλείστα εκ των ερωτημάτων τα οποία κατά καιρούς μου έθετε εκείνος ο τύπος που κατοικεί στην τιμονιέρα πίσω από τα μάτια μου κρατώντας το κιάλι και τσεκάροντας, υποτίθεται, πυξίδες και εξάντες. Του έλεγα π.χ. «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα είναι» κι εκείνος διέταζε «πρόσω ολοταχώς» ή του έλεγα «μην βιάζεσαι, θα κάνει τον κύκλο του ο καιρός και θα μας βρει από πίσω ο ούριος άνεμος» κι εκείνος έκοβε ταχύτητα να εξοικονομήσουμε κάρβουνο. Τέτοιες μαλακίες κάναμε πλεούμενο και καπετάνιος και βρεθήκαμε εκατοντάδες φορές πάνω σε ξέρες και υφάλους μέρα μεσημέρι και με μπουνάτσα. Μόνο στις μεγάλες φουρτούνες μου βγαίναν σε καλό οι φιλοσοφίες περί κυκλικότητας και τροχών που θα γυρίσουν για να χαρεί και ο μούτσος που υπέφερε πάντοτε από βαριάς μορφής μανιοκατάθλιψη.

Επρεπε να περάσουν 44 ολόκληρα καλοκαίρια για να καταλάβω πόσο μεγάλη ανοησία είναι το «ο καλός ο καπετάνιος, στη φουρτούνα φαίνεται». Είναι βέβαιο ότι εκατοντάδες χιλιάδες καπετάνιοι έχουν χαθεί από τότε που η πρώτη φελούκα βγήκε από το δέλτα του Νείλου στ’ ανοιχτά της Μεσογείου, από τότε που ο πρώτο Φοίνικας αποφάσισε να μπεί μέχρι τα μπούνια στο νερό κι ύστερα να σκαρφαλώσει στη μαούνα του, από τότε που ο πρώτος Ελληνας βύθισε το πρώτο κουπί στα νερά του Σαρωνικού, του Αργολικού ή όποιου κόλπου διάλεξε για να ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι του στη θάλασσα, επειδή πίστεψαν το ως άνω αξίωμα, βουλιάζοντας στα ρηχά με μισό μποφόρ, με το πέλαγος να το κόβεις για γιαούρτη κι «έναν γέρο ήλιο να τους κλείνει πονηρά το μάτι».

Η ανοησία βασίστηκε στο ότι όλοι όσοι σώθηκαν στη φουρτούνα θεωρήθηκαν αυτομάτως «καλοί καπετάνιοι». Μερικοί ήσαν. Πολλοί όμως –μην πω οι περισσότεροι- ήσαν απλώς κωλόφαρδοι…

Γι αυτό, μπούρδες αγαπητέ μου Ζέπο!

Ο καλός ο καπετάνιος στη μπουνάτσα φαίνεται! Εκεί όπου κινδυνεύει ακόμη και από τα καβούρια!

(Νομίζω ότι αυτά όλα τα είχε αντιληφθεί και ο Μπ.Μπ. μόνο που έκανε εκείνο τον ανόητο συσχετισμό καρχαρία και ψύλλου και κανείς θαλασσινός δεν τον κατάλαβε. Μόνο ο Λέων ψυχανεμίστηκε κάτι τι πριν του ανοίξουν το κεφάλι με ένα πιολέ εκεί, στο μακρινό Μέχικο! Δηλαδή κάπως αργά!)


http://images.usatoday.com/news/_photos/2005/07/11/inside1-apmexicotrotskyicepick.jpg

Το πιολέ που λέγαμε...


(Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα)

Σχόλια

  1. Δε βαριέσαι... όπως λέει και ο ποιητής:
    Αυτός που είμαι συγχωρεί αυτόν που ήμουν...
    (Paul Celan)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…