Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Επιτάφιος του Κώστα Σκανδαλίδη


Συντρόφισσες και σύντροφοι, στέκομαι μπροστά σας και ζητώ την εμπιστοσύνη σας. Περιουσία μου οι ιδέες, που νιώθω ήδη την ηθική δικαίωση ότι μπορεί να είναι και πλειοψηφικές στο κίνημά μας. Περιουσία μου οι αρχές και οι αξίες μου που υπηρέτησα από μικρό παιδί, η ανεξάρτητη σκέψη και διαδρομή μου.

Είμαι μόνος και ελεύθερος, χωρίς ομάδες, χωρίς συσχετισμούς, χωρίς μηχανισμούς, χωρίς υποτακτικούς, χωρίς στρατούς, χωρίς οργανωτικές μεθόδους. Είμαι μόνος και ελεύθερος και νιώθω έτοιμος να σας εκπροσωπήσω ως πρώτος μεταξύ ίσων. Κι όπως λέει ο ποιητής του Αιγαίου: «τις ιδέες μου όλες ενησιώτισα, στη συνείδησή μου έσταξα λεμόνι και τώρα πάρετέ μου τα σπλάχνα, τραγούδησα».

Ομιλία Κώστα Σκανδαλίδη στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ

Ηταν ο Επιτάφιος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Δυνατός και ξεκάθαρος όπως όλοι οι επιτάφιοι λόγοι. Με πλήρη συνείδηση του τετελεσμένου, του μόνου πραγματικού, της μόνης σίγουρης εκτίμησης. Ούτε μετά θάνατον ζωή υπάρχει, ούτε βασιλεία των ουρανών. Το μόνο που μπορεί να διασωθεί είναι η μνήμη.

Ακούστηκε πάνω από τα μοιρολόγια των άβουλων, πάνω από τα μαλλιοτραβήγματα των κληρονόμων, πάνω από την επαγγελματική αναισθησία των νεκροπομπών, του καντηλανάφτη, του νεκροτόμου…

Οι λόγοι των άλλων ήταν απλώς για κλάματα!

Μα πάνω από όλα ήταν ένας γενναίος λόγος. Είχε τη γενναιότητα του Νεκρού που τον εκφώνησε. Συγκινητικά ειλικρινής, διαυγής, ρεαλιστικός και μαζί ποιητικός. Σαν τον μονόλογο του φαντάσματος του Δαρείου στους «Πέρσες».

«η αλαζονεία ανθίζοντας, μεστώνει της καταστροφής το στάχυ, και κατόπιν θερίζει τρύγο θλιβερό με πόνο και με δάκρυ»

(«ύβρις γαρ εξανθούσ' εκάρπωσε στάχυν / άτης, όθεν πάγκλαυτον εξαμά θέρος»)#1

...

Ναι! Ο τρίτος ήταν ο καλύτερος!

Τόσο που σκέφτομαι να τον ψηφίσω στις 11 Νοεμβρίου.

Πρώτη φορά θα ψηφίζω ένα Νεκρό!

(…Κι όχι ένα νεκροζώντανο, ένα ζόμπι!)

...

#1: Αισχύλος, Πέρσαι, στ. 821. Μεταφρ. Π. Μουλλά.


Σχόλια

 1. Φοβερό το σχόλιό σου... Αλλά να ξέρεις ότι αν είχε κόσμο να τον στηρίζει τότε θα είχε γίνει και αυτός νεκροζώντανος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πραγματικά δεν ξέρω αν ο κόσμος τους κάνει νεκροζώντανους ή αν οι νεκροζώντανοι μας έχουν καταντήσει έτσι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δυστυχώς, αυτός ο τρίτος , αποδεικνύει περίτρανα την ανυπαρξία ιδεολογικού υπόβαθρου των μελών του "κινήματος".
  Ένα τσούρμο "αποφασισμένων συμφεροντολόγων" , ένα τσούρμο τσιράκια και ένα τσούρμο ανθρώπων που δεν ξέρουν γιατί και πώς υπηρέτησαν αυτό το κόμμα, είναι.
  Και σαν τέτοιους θα τους αντιμετωπίσουν όταν η σκόνη κατακάτσει
  Μονάχα που το δικαίωμα στον σεβασμό θα έχει πουληθεί φτηνά μέσα στην δύνη της μάχης για την κατάκτηση μιας εξουσίας που έχει νόημα ΜΟΝΟ για τους τρεις «μονομάχους»
  Αυτή ακριβώς η απώλεια του δικαιώματος του σεβασμού είναι η μεγάλη ήττα του κόσμου και το τραγικό στοιχείο μιας αναμέτρησης που βγάζει ΕΝΑΝ μονάχα κερδισμένο και ΟΛΟΥΣ τους υπόλοιπους χαμένους έτσι κι αλλιώς.
  Και ο πνευματικός βιασμός μιας ανθρώπινης υπόστασης που υπολείπεται στην ολοκλήρωση της καλά κρατεί….

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…