Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

27/11: ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ στην 24ωρη προειδοποιητική ΑΠΕΡΓΙΑ της
Τρίτης (27/11) και στη ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ (Ακαδημίας 20, στην
ΕΣΗΕΑ) στις 11:00 το πρωί


Για να απαντήσουμε στην επίθεση της κυβέρνησης στα
ασφαλιστικά δικαιώματά μας.

Για να διατρανώσουμε την απόφασή μας να παλέψουμε μαζί
με το σύνολο του εργατικού κινήματος ενάντια στον
νεοφιλελευθερισμό που απειλεί το εισόδημα, τις
κοινωνικές παροχές, τις εργασιακές σχέσεις και τις
συντάξεις μας.

Για να αποδείξουμε ότι στον κλάδο των εργαζομένων στην
Ενημέρωση οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί και οι
διοικητικοί μπορούν ΜΑΖΙ να ανατρέψουν τις
αντιμεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Καραμανλή.

Ο αγώνας στα χέρια των δημοσιογράφων και όλων των
εργαζομένων στην Ενημέρωση

ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
«ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ»

-------------

Αθήνα, 21/11/2007

Το «σχέδιο Μαγγίνα» που βάζει χέρι στα αποθεματικά των Ταμείων και οδηγεί σε δραματική υποβάθμιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προσδοκιών μας, πρέπει να ανατραπεί. Είναι μέρος της γενικότερης αντεργατικής και αντιασφαλιστικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Η γνωστοποίηση των «ιδεών» Μαγγίνα προκάλεσε οργή και αγανάκτηση στον κλάδο. Οργανώθηκαν συνελεύσεις, συγκεντρώθηκαν υπογραφές, το αίτημα για άμεση κινητοποίηση έφτασε ισχυρό και στα γραφεία της Ακαδημίας 20.

Οι πρώτες αντιδράσεις του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ήταν τουλάχιστον υποτονικές . Η πρώτη ανακοίνωση όπως διαμορφώθηκε από την πλειοψηφία Σόμπολου – Τσαλαπάτη σημείωνε την «ειλικρίνεια» (!) του κ. Μαγγίνα και έκανε λόγο για «ανησυχίες» (!!) και «εύλογα ερωτηματικά» (!!!) των μελών του Δ.Σ.

Κάτω από τη πίεση της αγανάκτησης (και την παρουσία πολλών συναδέλφων του Μεικτού Συμβουλίου…) το Δ.Σ. της Τρίτης (20/11) αποφάσισε τελικά τις απεργίες της 27/11 και της 12/12, τη δεύτερη μαζί με όλα τα εργατικά συνδικάτα (γεγονός που τα τελευταία χρόνια η «συγκυβέρνηση Σόμπολου –Τσαλαπάτη απέφευγε συστηματικά).

Πρέπει να κινητοποιηθούμε για την απόλυτη επιτυχία αυτών των απεργιών. Όμως για να ανατραπεί η κυβερνητική επίθεση θα χρειαστεί ευρύτερος και σοβαρότερος αγώνας.

Οι δύο απεργιακές κινητοποιήσεις δεν αρκούν. Θα χρειαστούμε την ενότητα του κλάδου, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στον ΤΥΠΟ και στα ΜΜΕ ώστε να διευρυνθεί το μέτωπο πίεσης και να αποκτήσει διάρκεια και ένταση ο αγώνας για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.

Η αναγκαιότητα αυτή συνδέεται αμέσως με την πρόταξη εναλλακτικών λύσεων που εμείς, ο κλάδος του Τύπου των ΜΜΕ, οφείλουμε να διεκδικήσουμε απέναντι στα αντιδραστικά ευφάνταστα σενάρια του κ. Μαγγίνα.

Η «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ», λέει καθαρά: Μόνη λύση για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας και για τη διεκδίκηση βελτιώσεων, είναι η απαίτηση για ένα Ενιαίο Ταμείο των Εργαζομένων στην Ενημέρωση (δημοσιογράφων, διοικητικών, τεχνικών). Η πρόταση αυτή αποκαθιστά την ενότητα στον κλάδο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνδικαλιστική εξυγίανση (το «στοιχειωμένο» Συνδικάτο Τύπου) και –κυρίως- συγκροτεί μια δύναμη ικανή να αντισταθεί στην επίθεση του νεοφιλελευθερισμού στο ασφαλιστικό.

Οσοι απορρίπτουν αυτή την προοπτική, καθηλωμένοι στη θέση «να μείνουμε στα δικά μας», δεν υπερασπίζονται –όπως ισχυρίζονται- τα σημερινά και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δημοσιογράφων. Εξ αντικειμένου συντηρούν ένα διαβρωμένο πελατειακό καθεστώς που χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους εργοδότες των ΜΜΕ και στις κυβερνήσεις («απώλειες» αγγελιοσήμου, εισφοροκλοπές κ.λπ). Την ίδια στιγμή που ανέχονται αυτή τη ληστεία (ακόμα και τα «Δομημένα») έχουν το θράσος να παρουσιάζουν άλλους εργαζόμενους (λ.χ τους τεχνικούς της ραδιοτηλεόρασης), είτε ως παρείσακτους, είτε ως «εχθρούς» των δημοσιογράφων(!).

Το Ενιαίο Ταμείο και αύριο το Συνδικάτο Τύπου είναι η απαραίτητη τομή που –αν και έχει καθυστερήσει- ανοίγει το δρόμο για να αντισταθούμε ουσιαστικά στους εργοδότες και τις κυβερνήσεις. Όλα τα άλλα –αργά ή γρήγορα – οδηγού σε ήττα και στο ΙΚΑ. Οσοι δυσπιστούν ας αναλογιστούν την ασφαλιστική και εργασιακή μοίρα των άλλοτε κραταιών σωματείων και Ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Είναι ώρα αγώνων αλλά και σοβαρών και γενναίων αποφάσεων

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ

www.activemedia.gr

Σχόλια

  1. Μα ποσο υποκριτες ειμαστε;;;Αυριο θα κυκλοφορουν εφημεριδες και δεν θα εχουμε δελτια ειδησεων,ενω τη Τεταρτη θα εχουμε δελτια και δεν θα εχουμε εφημεριδες...Τι να πω;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι θέμα υποκρισίας, θέμα λογικής είναι. Οι εφημερίδες για να βγουν προετοιμάζονται από την προηγούμενη ημέρα (χθες, Δευτέρα για τις σημερινές), οι ενημερωτικές εκπομπές ραδιοφώνου και τηλεόρασης είναι προφανές ότι δεν παίζουν την ημέρα της απεργίας.

    (Για τον ίδιο λόγο δουλεύουμε και τις Κυριακές –ο μόνος κλάδος που δουλεύει 6ήμερο- για να υπάρχουν εφημερίδες τη Δευτέρα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…