Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Xavier Lowenthal και La Cinquième Couche

Συγγραφέας, σχεδιαστής, θεωρητικός των μέσων διήγησης και αναπαράστασης, καθηγητής αισθητικής και επιμελητής εκθέσεων και συμποσίων με θέμα τα κόμικς και την εικονογράφηση.

Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, αφού παρουσιάσει εν συντομία την δεκαπενταετή του εκδοτική δράση, μέσα από ένα πλούσιο κατάλογο βιβλίων (θα διατίθενται προς πώληση), θα εστιάσει την ομιλία του γύρω από την παρούσα κατάσταση του ανεξάρτητου εκδοτικού χώρου, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκδότες, συγγραφείς, βιβλιοπώλες και διανομείς, καθώς και τις ενέργειες των πολιτιστικών φορέων για την εξομάλυνση των δυσκολιών αυτών. Στο χώρο του βιβλιοπωλείου θα έχει στηθεί μέρος της ανατρεπτικής έκθεσης Articulations, την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος.

Ο “La Cinquième Couche” είναι ένας ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος που έχει την βάση του στις Βρυξέλλες. Ασχολείται με την έκδοση κόμικς, πειραματικών έργων πάνω στις νέες μορφές αφήγησης, και λογοτεχνικών συλλογών. Πρόσφατα εξέδωσε έργα άγνωστων αμερικανών καλλιτεχνών, μεταφρασμένα για το γαλλόφωνο κοινό. “Cinquième Couche” αποκαλείται επίσης ένας χαλαρός πυρήνας καλλιτεχνών, που συμμετέχουν με το έργο τους σε ποικίλες άλλες δραστηριότητες στον χώρο της τέχνης, μέσω εκθέσεων, σεμιναρίων και συζητήσεων πάνω στις μορφές αφήγησης. Έχουν παρουσιάσει το έργο τους σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, στο Μαρόκο, την Ουαγκαντούγκου, το Σύδνεϋ, το Μπενίν, το Λάγος, τη Σεούλ και μια μικρή κοινότητα στα δάση του Αμαζονίου. Την ομάδα αυτή αποτελούν οι Xavier Lowenthal, Christophe Poot, William Henne, Damien Rocour και Ιλάν Μανουάχ**.Βιβλιοπωλείο Βαβέλ, Λόντου και Ζωοδόχου Πηγής, στις 20:00΄.

* Ο Xavier Lowenthal θα παρευρίσκεται την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στη Σύρο, για τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής «Η Χρυσή Εποχή» (Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης Σύρου, 5-19 Οκτωβρίου), με έργα από το ομώνυμο βιβλίο (εκδ. Κορμοράνος).

** Ο Ιλάν Μανουάχ είναι ο εμπνευστής και βασικός δημιουργός του βιβλίου «Η Χρυσή Εποχή», το οποίο εξέδωσε πρόσφατα ο Κορμοράνος. Το βιβλίο αποτελεί μια συλλογή πανοραμικών σχεδίων με θέμα το τοπίο, αποκλεισμένο από κάθε ανθρώπινη παρουσία. Τον Μάιο του 2006, ο Ιλάν κυκλοφόρησε την πρώτη εκδοχή της συλλογικής αυτής δουλειάς, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο “La Cinquième Couche“.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…