Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πολιτικό ντοκιμαντέρ

Προχθές το βράδυ έβλεπα στο ΣΚΑΪ ένα ντοκιμαντέρ με λιοντάρια. Ηταν η ιστορία μια αγέλης με αρχηγό ένα οχτάχρονο λιοντάρι, τρεις-τέσσερις θηλυκές και κανα-δυο αρσενικά κατηγορίας «βου». Όλα καλά πήγαιναν πρίμα με τον αρχηγό και τις θηλυκές που του είχαν σκαρώσει και αρκετά χαριτωμένα κουτσούβελα (εκεί έμαθα ότι για κάθε υγιές λιονταράκι που θα γεννηθεί έχουν προηγηθεί 3.500 συνουσίες!!!). Μέχρι που σκάει μύτη αδέσποτος εξάχρονος, νταβραντισμένος ο οποίος αγνοεί επιδεικτικά τα κατουροσημάδια του αρχηγού, εισέρχεται στην απαγορευμένη περιοχή και ξεκινά τον τσαμπουκά με τον «Αλί Πασά». Η συμπλοκή είναι σύντομη. Ο εξάχρονος με μια λαβή ζίου-ζίτσου ξαπλώνει τ’ ανάσκελα τον αρχηγό ο οποίος πάραυτα τα μαζεύει και φεύγει προς άγνωστη κατεύθυνση αφήνοντας έρμη και μόνη την αγέλη, τη φωλιά και τα λιονταρόπουλα. Ο εξάχρονος σειέται, τανιέται και μόλις ολοκληρώνει το γλείψιμο δεξιάς και αριστερής πατούσας προχωρά στην δεύτερη φάση του σχεδίου του: βαδίζει αργά και αποφασιστικά προς τη μεριά των μικρών τα οποία δίπλα το ένα στο άλλο, τον κοιτάζουν με κάτι ματάκια-χάντρες να τα πλησιάζει. Το ίδιο κάνει και από το βάθος –πολύ βάθος όμως- η μάνα τους. Ο νέος αρχηγός τα έχει φτάσει, τα χαζεύει για λίγο, τα μετρά, τα μυρίζει και…

…αρχίζει να τα ξεσκίζει. Ένα-ένα. Σβέρκωμα, τίναγμα, κρακ, κράαακ. Τέζα το λιονταράκι. Επόμενο. Σβέρκωμα, τίναγμα, πλάκωμα. Τέζα και το δεύτερο. Τα άλλα περίμεναν τη σειρά τους υπάκουα, σχεδόν ακίνητα. Οκτώ μεκέλεψε. Στο τσακα-τσάκα. Καθαρίστηκε πρόχειρα από το λιγοστό αίμα κι αυτό ήταν. Τα βασιλόπουλα απέθαναν! Ζήτω ο νέος Βασιλιάς!

Σήμερα το απόγευμα παρακολούθησα τις εργασίες στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Χάζευα ομιλητές και ακροατήριο. Είδα τους επίδοξους αρχηγούς να μιλάνε. Τις «αγέλες» του καθενός να επιδοκιμάζουν τον «δικό» τους, να «τρέμουν» τον άλλον. Με τα μάτια-χάντρες!

Αγριο πράγμα η Φύση!


http://www.maniacworld.com/lions-vs-everything.jpg

(…και, φυσικά, κανείς δεν διανοήθηκε ποτέ να κατηγορήσει τα λιοντάρια για «σταλινισμό»!)

Σχόλια

 1. Πιο άγρια από τη πολιτική και τους πολιτικούς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είπαμε ότι είναι αποκρουστικά όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και η παρομοίωσή σου μ' έστειλε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανεμε δεν βλέπω τίποτα το περίεργο. Κόμμα είναι δεν είναι σωματείο κορασίδων. Ξέχασες τι γινόταν με τις Αποστασίες; Με τον Ασπίδα; Και αν δεν έβγαινε η ΝΔ δεν θα είχαμε τα ίδια κι εκεί με την Ντόρα κλπ κλπ κλπ; Η ίδια βρόμα δεν θα έβγαινε στην επιφάνεια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @dianathenes
  Ο ισοπεδωτισμός είναι επικίνδυνος. Το «όλοι είναι κλέφτες» ακολουθείται πάντα από το «κανείς δεν είναι κλέφτης». Ο καθένας πρέπει να κρίνεται ξεχωριστά, κι ας οδηγεί η κρίση στο ίδιο αποτέλεσμα, γιατί διαφορετικά δεν κρίνεται κανένας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν ισοπεδώνω τίποτα. Απλώς λέω ότι αυτά είναι μέσα στην φύση κάθε κόμματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…