Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σκέψεις μιας ημέρας πριν από ταξίδι...

1.
Η φράση της Ημέρας:

" Γιατί υπεύθυνος; Επειδή δε μοίρασα σωστά την υπεραξία που απέκτησα μελετώντας, διαβάζοντας, ενεργώντας και μιλώντας. Επειδή δεν καταδέχτηκα να αφήσω προς στιγμήν την εγωιστική φάουσα που παράγει συνήθως «καλλιτεχνήματα» ή «δημιουργίες» και δε φρόντισα να μεταδώσω, με όποιον πρόσφορο τρόπο, την αγάπη μου προς την τέχνη και τα γράμματα σε όσο γινόταν περισσότερους ανθρώπους. Επειδή αυτή η τραγελαφική ελίτ των κουλτουριάρηδων, στην οποία δυστυχώς ανήκω, φρόντισε να διδάξει παράξενα ονόματα παράξενων τόπων, όπου και όπως μπόρεσε, αλλά δεν έκαμε το ίδιο για τους ποιητές μας, τους εικαστικούς μας, τους μουσικούς και τους συνθέτες μας, τους δασκάλους και τους προγόνους μας.

Είναι μια λεπτή κόκκινη γραμμή, μια συνοριακή γραμμή που εμείς, οι κουλτουριαραίοι πρέπει να φυλάμε, αλλά το έχουμε ρίξει στον κόκορα. Τις ζημιές δεν τις κάνουν στα αγάλματα αφοσιωμένες πολυπληθείς ομάδες. Τις κάνουν μοναχικοί δυστυχείς με πρόβλημα ταυτότητας.
"

Κι έτσι μου έρχεται και πάλι -για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες- η φράση του Γκράμσι από τα "Τετράδια της Φυλακής": «Να δημιουργούμε μια νέα κουλτούρα δεν σημαίνει μονάχα να πραγματοποιούμε ατομικές πρωτότυπες ανακαλύψεις, σημαίνει ακόμη ακριβώς να διαδίδουμε κριτικά ήδη ανακαλυμμένες αλήθειες, να τις κοινωνικοποιούμε, όπως θα λέγαμε, και συνεπώς να τις καθιστούμε βάση για πράξεις ζωτικές, στοιχείο συντονισμού και στοιχείο διανοητικής και ηθικής τάξης».

2.
«Χαρακτηρολογικά»...
Τoυ Παύλου Τσίμα
Αν βρεθείς σε δύσκολη θέση, αν απειλείσαι, αν έχεις μια δύσκολη δίκη, ποιον μεταξύ των Ελλήνων πολιτικών θα διάλεγες για συνήγορό σου; Χωρίς δεύτερη σκέψη τον Βενιζέλο. Εμπνέουν τόση εμπιστοσύνη οι υπερχειλίζουσες δικανικές (και πολιτικές) του ικανότητες, ώστε θα ήσουν βέβαιος πως θα έκανε σκόνη τον αντίδικο, θα έβρισκε με τη μεγαλύτερη ευκολία τα ευστοχότερα επιχειρήματα. Αυτή την εκτίμηση για τις ικανότητες του ανδρός αποτυπώνουν και οι δημοσκοπήσεις. Μα, ταυτόχρονα, οι ίδιες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν και μια καχυποψία, ένα αναπάντητο ερώτημα, που τον συνοδεύει- όπως κάθε ικανό δικηγόρο....


3.
Του Ρούσσου Βρανά rvranas@otenet.gr
Η ζωή... δεν είναι παρά μια σκιά που περπατάει» (Σαίξπηρ, «Μάκβεθ»). «Δεν σκαλίζω την ανθρώπινη μορφή, αλλά τη σκιά της», είχε πει κάποτε ο Αλμπέρτο Τζακομέτι. ... γλύπτης της μεταπολεμικής εποχής δεν ήταν ερημίτης. Στο μικρό εργαστήριό του στο Παρίσι δεχόταν ευχαρίστως φίλους και περίεργους, επώνυμους και ανώνυμους. Εκείνο που τον έκανε να μην εγκαταλείπει σχεδόν ποτέ τους τέσσερις υγρούς και ψυχρούς τοίχους του που ζεσταίνονταν μονάχα με μια σόμπα- την ώρα που εκείνος δοξαζόταν από το Παρίσι μέχρι τη Νέα Υόρκη- ήταν το έργο του: βρισκόταν μέσα σε εκείνους τους τέσσερις τοίχους, ολόκληρο, ολοζώντανο....


4.

ΣΧΟΛΙΟ
Του Αλεξη Παπαχελα
Η μούχλα των υπογείων

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…