Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεν είμαστε ΚΑΘΟΛΟΥ καλά, σου λέω!


Αυτό το ποστ θα μπορούσε να είναι κραυγή…

Θα μπορούσε να είναι ουρλιαχτό…

Θα μπορούσε να είναι ακόμη και διαδήλωση αγροτών με τρακτέρ…

Παρ’ όλα αυτά είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν θα το λάβει σοβαρά υπ’ όψη του και οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, των αρμοδίων, θα το γράψει κανονικά στα παλιά του τα nike!

Διαβάζω σήμερα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εισαγόμενα στο καλάθι της νοικοκυράς

Και μέσα:

«Μήλα Κίνας, πατάτες Αιγύπτου, γάλα Ολλανδίας, κρασί Καλιφόρνιας, σιτηρά Ουκρανίας, ζάχαρη Σερβίας, μέλι Βουλγαρίας, πορτοκάλια Βραζιλίας, λεμόνια Αργεντινής, σταφύλια Χιλής, αχλάδια Λατινικής Αμερικής, ξηροί καρποί Περσίας, φιστίκια Κίνας, ρύζι Ινδίας.

[…]

Οσο και εάν ακούγεται παράδοξο, η χώρα μας, μια γεωργική χώρα, έχει αρνητικό ισοζύγιο στο εμπόριο των αγροτικών προϊόντων. Δίνει περισσότερα χρήματα για να εισάγει γεωργικά προϊόντα, απ' όσα παίρνει από τις εξαγωγές που κάνει. Στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας με όλο τον κόσμο έχουμε έλλειμμα της τάξης των 2.182.224.034 ευρώ.

[…]

Ελλειψη εξαγωγικής στρατηγικής, απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου για αντικατάσταση των εισαγόμενων προϊόντων με ελληνικά, υστέρηση σε πρόγραμμα προώθησης και ανταγωνιστικότητας της αγοράς είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους εισάγουμε ακόμη και προϊόντα που τα παράγουμε σε αφθονία.

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια ανοιχτή πλέον αγορά, με κατάργηση της προστασίας στα σύνορα, πράγμα που σημαίνει ότι «όποιος παράγει πιο φθηνό μήλο ή πατάτα από εμάς μας παίρνει την αγορά».

Παράγοντες του γεωργικού εμπορίου τονίζουν ότι η χώρα μας δεν διαθέτει επιθετική πολιτική εξαγωγών και τονίζουν ότι όσα δαπανά η Ελλάδα για την προώθηση όλων των αγροτικών της προϊόντων σε όλες τις αγορές του εξωτερικού δαπανά η Ισπανία μόνο για το ελαιόλαδο, μόνο σε μία χώρα.

«Κατ' αρχάς πρέπει να πούμε ότι η γεωργία στην Ευρώπη και την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής κλάδος», μας λέει ο Νίκος Λάπας, επιστημονικός σύμβουλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας. «Αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα των αγροτικών προϊόντων που παράγουμε ή καταναλώνουμε είναι αποτέλεσμα του διεθνούς εμπορίου. Εξάγουμε πολλά αγροτικά προϊόντα και εισάγουμε πολλά, άσχετα εάν εισάγουμε περισσότερα απ' όσα εξάγουμε. Στην ελληνική οικονομία, όπου το ακαθάριστο γεωργικό εγχώριο προϊόν είναι 6-7% του συνολικού ΑΕΠ, οι αγροτικές εξαγωγές ανέρχονται στο 20% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Η γεωργία λοιπόν συμβάλλει πάρα πολύ, περίπου στο ένα πέμπτο των εξαγωγών της χώρας».

[…]

Σε ό,τι αφορά τα οπωροκηπευτικά, εισάγουμε προϊόντα αξίας 650 εκατομμυρίων ευρώ, εξάγουμε όμως τα διπλάσια, έχουμε ένα πλεόνασμα 500 εκατομμυρίων ευρώ. Κάτι που παίζει καθοριστικό ρόλο στις ροές του εισαγόμενου εμπορίου είναι η διάρθρωση της λιανικής αγοράς στην Ελλάδα.

Εννοούμε ότι οι πέντε μεγαλύτερες αλυσίδες τροφίμων στην Ελλάδα, απ' όπου περνά πάνω από το μισό ποσοστό στην κατανάλωση, ελέγχονται από ξένες μητρικές εταιρείες. Οταν, για παράδειγμα, μια τέτοια εταιρεία που κυριαρχεί στην αγορά, θεσπίζει "μήνα προώθησης των οπωροκηπευτικών της χώρας καταγωγής", π.χ. Γαλλίας, έχει τη δυνατότητα να φέρει στην αγορά γαλλικά μήλα.

Για παράδειγμα, τα περσινά Χριστούγεννα, ενώ υπήρχε επάρκεια ελληνικών και ευρωπαϊκών μήλων στην αγορά, μια τέτοια αλυσίδα επέλεξε για δικούς της εμπορικούς λόγους να προωθήσει μήλα από την Κίνα».»

Πριν λίγες ημέρες ήμουν στην Τυνησία. Εκεί είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον άνθρωπο που μας φιλοξενούσε για τις σχέσεις Τυνησίας-Ελλάδας. Μου έλεγε ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε πάρα πολλούς τομείς και ανάμεσά τους βέβαια και στο εμπόριο. Μου είπε επί λέξει» «Εχουμε ανάγκη από πάρα πολλά ελληνικά προϊόντα σας. Από βαμβάκι, φρούτα, λεμόνια, πορτοκάλια, λαχανικά, πατάτες, ΜΗΛΑ, ΡΟΔΑΚΙΝΑ, ΚΕΡΑΣΙΑ, ΚΑΠΝΟ!».


Τα πάντα! "Εκτός από ΛΑΔΙ, ΚΡΑΣΙ και ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!!!"

Είχα μείνει άναυδος!

Είναι δυνατόν;

Εμείς τα πετάμε στις χωματερές!

Σε εμάς δεν πιάνουν ούτε το μισό κόστος τους στην αγορά!

Εμείς καταργούμε την καλλιέργεια ΚΑΠΝΟΥ διότι υποτίθεται ότι δεν μπορεί πλέον να πουληθεί πουθενά!

Τα ίδια με το βαμβάκι!

Εμείς στέλνουμε τους αγρότες στις πόλεις ή στην ανεργία ή στη ζητιανιά, στις Βρυξέλλες!

Οι κυβερνήσεις μας έχουν φάει τα λυσσακά τους να τους αλλάξουν τις καλλιέργειες και τα φώτα!

Τι λέει ο Αραβας, ο Τυνήσιος!

Φαντάσου να διάβαζε και το ρεπορτάζ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ! Θα καραφλιαζε ο μουσουλμάνος!


Μας πηγαίνουν συνειδητά στο χαμό, ενώ υπάρχουν ευκαιρίες, ή είναι ιδέα μου;

(Ολα αυτά τα ξέρουν οι αγρότες και τα όργανά τους, ΠΑΣΕΓΕΣ κλπ;;;)

Σχόλια

 1. Όταν οι Αγρότες φυτεύουν ότι να' ναι χωρίς να υπολογίσουν βιωσιμότητα και κόστος παραγωγής του προϊόντος μόνο και μόνο για να πάρουν την επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτά συμβαίνουν... Και μετά βέβαια που δεν πουλιούνται τα προϊόντα φταίει το κράτος;

  Για πες σε κάναν αγρότη να αλλάξει την παραγωγή για να αποδίδει το έδαφός του... θα σε πάρει με τις πέτρες. Γιατί αυτά που έχουν επιδότηση μόνο θέλει να φυτεύει. Ο Έλληνας είναι πονηρός, αλλά και χαζός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εχω την εντύπωση ότι δεν έριξες ούτε μια ματιά στο ποστ και στο δημοσίευμα και στην ιστορία από την Τυνησία…

  Λένε το αντίθετο! Ότι τα προϊόντα έχουν ζήτηση και για εξαγωγές και για την εσωτερική αγορά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ξανά! Άλλη μια προσπάθεια! Διότι αν είναι να λέμε ότι έχουμε προκάτ στο κεφάλι μας, αν επαναλαμβάνουμε τις ίδιες προκάτ ανοησίες με αυτούς που μας κυβερνούν εδώ και 150 χρόνια, δεν πάμε μακριά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συντροφε Ανεμε (πώς λεμε "στρατηγε Ανεμε"), ομως δεν ειναι θεμα της "επιχειρηματικοτητας του αγροτη" αυτο? Θελω να πω, στην ελευθερη οικονομια (τρομαρα μας) το τι θα κανει την παραγωγη του ο αγροτης ειναι επιλογη δικη του, ετσι δεν ειναι? Αν θα αρχισει να κανει εμποριο με την Τυνησια πχ ειναι θεμα αν θα ξεκουνησει τον κωλο του απο το να επιδοτειται για να καταστρεφει τη σοδεια του και να αρχισει να εξαγει. Και αν δεν μπορει μονος του, αυτος ειναι υποτιθεται ο ρολος των αγροτικων συναιτερισμων.

  Ο ρολος που μπορει να παιξει το Κρατος (και αρα το πολιτικο διακυβευμα) ποιος ειναι? (Οκει, περα απο το να ενημερωνει)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συν οτι τιθεται θεμα με τους ντοπιους παραγωγους πχ της Τυνησιας και το κατα ποσο μπορουν τα φτηνα Ελληνικα καπνα να τους καταστρεψουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Να κάνει διακρατικές συμφωνίες...
  Αυτές δεν τις κάνεις μόνος σου. Ούτε στέλνεις μόνος σου εφτά τόνους ροδάκινα...
  Δεν κάνουν καπνά στην Τυνησία. Χουρμάδες παράγουν, σταφύλια και ελιές (3η μετά την Ισπανία και την Ελλάδα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δίκιο έχεις, τα ξέρω αυτά γιατί κατάγομαι από αγροτική περιοχή.

  Μήπως εννοείς ότι υπάρχει κάποιος λόγος που δεν κάνουμε εμπόριο με την χώρα που αναφέρεις ή με άλλες χώρες. Μήπως υπάρχει ένα στόμα και μας "συμβουλεύει" με ποιον θα συνεργαστούμε και με ποιόν όχι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλά εσύ περίμενε. Αφού τα εμπορικά υπερκέρδη είναι θα μικρότερα από εκεί που επιθυμούν. Και ποιος τελικά θα νοιαστεί για τους αγρότες όταν ο σύγχρονος πολιτισμός ακι η οικονομία μας στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τριτογενή τομέα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…