Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Του Σαββατοκύριακου...

...
Γράφει στα ΝΕΑ ο Κώστας Γεωργουσόπουλος

"Αν είχαμε δασκάλους με τολμηρές πρωτοβουλίες, ποιος λογαριάζει τα εγχειρίδια της κυρίας Ρεπούση ή του κυρίου Αδώνιδος Γεωργιάδη; Ποιος καλός, εμπνευσμένος δάσκαλος γαντζώνεται από το εγχειρίδιο; Ευτυχήσαμε να έχουμε κάποιους δασκάλους που ο νόμος τούς υποχρέωνε μετά τον πόλεμο να διδάξουν τα εν χρήσει ακόμη μεταξικά εγχειρίδια. Ε, λοιπόν μάς διαμόρφωσαν ελεύθερες σκεπτόμενες προσωπικότητες ερήμην των φετφάδων της επίσημης διδακτικής εγχειριδιολογίας."

...

Γράφει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης


"Ο Βασίλης Κρεμμυδάς ανήκει σε εκείνους τους ιστορικούς μας που με επιμονή, επιστημονική μέθοδο και εντιμότητα, αφιέρωσαν χρόνια στην κατανόηση της Ελληνικής Επανάστασης. Μελέτησε κυρίως τις οικονομικές προϋποθέσεις και πτυχές της, τη μετατροπή των ποσοτικών όρων σε ποιοτικούς, τη μεταμόρφωση των νοοτροπιών και των συνειδήσεων."

Ο ιστορικός δεν είναι χειρουργός

...


Του ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΑΡΑΝΙΤΣΗ

"Η επίκληση της ψυχής, αυτονοήτως απαγορευμένη στις πολιτικές συζητήσεις, είναι μια συγκυρία οριακή. Πά' να πει ότι η ψυχή χάνεται τελειωτικά, οπότε μεταπηδάει στη σκηνή του λόγου σαν σύμβολο του ελλείποντος. Η λέξη αναδύεται τη στιγμή που το πράγμα μένει κενό. Είναι μια ιλιγγιώδης μετάβαση, ένα ανεπίστρεπτο πέρασμα στην απέναντι όχθη, που αφήνει πίσω του το κέλυφος μιας παρωχημένης σημασίας, το άχρηστο κατάλοιπο μιας καύσης.
"
...


Με τον ΣΤΑΘΗ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟ

"Πόσοι δεν έφεραν την καταστροφή, τόσα χρόνια, για οτιδήποτε έσκαγε μύτη για να αλλάξει τον κόσμο. Θυμάμαι ακόμα ανθρώπους που ισχυρίζονταν ότι θα καταστραφεί η γλώσσα των εφημερίδων όταν καταργήθηκε η λινοτυπία! Οταν επιβλήθηκε το μονοτονικό, πρόσφατα, ουρανομήκεις θρήνοι έπνιξαν την Αθήνα. Πάντα, ανέκαθεν, στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, μια εξέχουσα ευφραδής δράκα διαλέγει τον άχαρο ρόλο της συντηρητικής παρθένας, που θέλει κολασμένα να παντρευτεί, αλλά όλα τα αγόρια της γειτονιάς τής πέφτουν διεστραμμένα και αλανιάρικα."

...
Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…