Του Σαββατοκύριακου...

...
Γράφει στα ΝΕΑ ο Κώστας Γεωργουσόπουλος

"Αν είχαμε δασκάλους με τολμηρές πρωτοβουλίες, ποιος λογαριάζει τα εγχειρίδια της κυρίας Ρεπούση ή του κυρίου Αδώνιδος Γεωργιάδη; Ποιος καλός, εμπνευσμένος δάσκαλος γαντζώνεται από το εγχειρίδιο; Ευτυχήσαμε να έχουμε κάποιους δασκάλους που ο νόμος τούς υποχρέωνε μετά τον πόλεμο να διδάξουν τα εν χρήσει ακόμη μεταξικά εγχειρίδια. Ε, λοιπόν μάς διαμόρφωσαν ελεύθερες σκεπτόμενες προσωπικότητες ερήμην των φετφάδων της επίσημης διδακτικής εγχειριδιολογίας."

...

Γράφει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης


"Ο Βασίλης Κρεμμυδάς ανήκει σε εκείνους τους ιστορικούς μας που με επιμονή, επιστημονική μέθοδο και εντιμότητα, αφιέρωσαν χρόνια στην κατανόηση της Ελληνικής Επανάστασης. Μελέτησε κυρίως τις οικονομικές προϋποθέσεις και πτυχές της, τη μετατροπή των ποσοτικών όρων σε ποιοτικούς, τη μεταμόρφωση των νοοτροπιών και των συνειδήσεων."

Ο ιστορικός δεν είναι χειρουργός

...


Του ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΑΡΑΝΙΤΣΗ

"Η επίκληση της ψυχής, αυτονοήτως απαγορευμένη στις πολιτικές συζητήσεις, είναι μια συγκυρία οριακή. Πά' να πει ότι η ψυχή χάνεται τελειωτικά, οπότε μεταπηδάει στη σκηνή του λόγου σαν σύμβολο του ελλείποντος. Η λέξη αναδύεται τη στιγμή που το πράγμα μένει κενό. Είναι μια ιλιγγιώδης μετάβαση, ένα ανεπίστρεπτο πέρασμα στην απέναντι όχθη, που αφήνει πίσω του το κέλυφος μιας παρωχημένης σημασίας, το άχρηστο κατάλοιπο μιας καύσης.
"
...


Με τον ΣΤΑΘΗ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟ

"Πόσοι δεν έφεραν την καταστροφή, τόσα χρόνια, για οτιδήποτε έσκαγε μύτη για να αλλάξει τον κόσμο. Θυμάμαι ακόμα ανθρώπους που ισχυρίζονταν ότι θα καταστραφεί η γλώσσα των εφημερίδων όταν καταργήθηκε η λινοτυπία! Οταν επιβλήθηκε το μονοτονικό, πρόσφατα, ουρανομήκεις θρήνοι έπνιξαν την Αθήνα. Πάντα, ανέκαθεν, στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, μια εξέχουσα ευφραδής δράκα διαλέγει τον άχαρο ρόλο της συντηρητικής παρθένας, που θέλει κολασμένα να παντρευτεί, αλλά όλα τα αγόρια της γειτονιάς τής πέφτουν διεστραμμένα και αλανιάρικα."

...
Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου