Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χύμα εικόνες και σημειώσεις… (Τυνησία)

Η εικόνα “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b6/Pangalos.jpg/200px-Pangalos.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

18 Οκτωβρίου. Μέσα στο Μετρό προς Αεροδρόμιο. Ο τύπος, γύρω στα 35 με 40 διαβάζει την ΠΡΩΪΑ της 16ης Νοεμβρίου του 1926 με δηλώσεις Πάγκαλου για τον «τυφεκισμό των έξ». Υπάρχουν πράγματα και άνθρωποι που εξακολουθούν να με εντυπωσιάζουν. Την διαβάζει σαν να είναι σημερινή εφημερίδα…

Η εικόνα “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/Zitouna_minaret.jpg/180px-Zitouna_minaret.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Από την Τυνησία θα μου μείνουν η μυρωδιά του ροδόνερου και η γεύση του χουρμά…

Η εικόνα “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/BenALi_%28cropped%29.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Το πρόσωπο του Μπεν Αλί «στοιχειώνει» τη χώρα. Ο διάδοχος του Μπουργκίμπα υπάρχει σε κάθε διασταύρωση, σε κάθε πλατεία, σε κάθε ξενοδοχείο, καφενείο, σπίτι, αυτοκίνητο…

Όπως και οι χωροφύλακες, οι πολιτοφύλακες και οι τροχονόμοι του…

Η εικόνα “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/a/a6/Bourguiba1.jpg/192px-Bourguiba1.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Μέχρι το 2010 θα έχει χτιστεί η Νέα Τύνιδα του 21ου αιώνα. Χωρίς αφορμές. Με χρήματα όλων των Αράβων… Μετακινούν θάλασσες… Φτιάχνουν πάρκα… Χτίζουν γέφυρες πάνω από λιμνοθάλασσες και ερήμους… Σηκώνουν νέα τεμένη και ξενοδοχεία… Ανοίγουν νέες λεωφόρους… Ετοιμάζουν το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βόρειας Αφρικής. Το έχουν αναλάβει τουρκικές εταιρείες.

Το βράδυ παρακολουθώ στην τηλεόραση την βομβιστική επίθεση στην αυτοκινητοπομπή της Μπεναζίρ Μπούτο, στο Πακιστάν. Τρομερές εικόνες. Η άλλη πλευρά του ισλαμικού κόσμου. Δυστυχώς η πιο γνώριμη σε εμάς τους δυτικούς. Βγαίνω στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου, στο 11ο όροφο και παρατηρώ την πόλη της Τύνιδας μέσα στην ήρεμη νύχτα. Ηρεμία…

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Tunis.png

Ξέρω ότι υπάρχουν πράγματα που δεν θα τα δούμε, δεν θα μας τα πουν οι συνοδοί μας, δεν θα τα κουβεντιάσουμε με τους ντόπιους. Το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι αποσιωπούν ολόκληρα κομμάτια της ιστορίας τους, όπως και τους φόβους τους για μια φονταμενταλιστική έκρηξη.

Μπαίνω στο δωμάτιο. Ξαπλώνω…

Με παίρνει γρήγορα ο ύπνος…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…