Χύμα εικόνες και σημειώσεις… (Τυνησία)

Η εικόνα “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b6/Pangalos.jpg/200px-Pangalos.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

18 Οκτωβρίου. Μέσα στο Μετρό προς Αεροδρόμιο. Ο τύπος, γύρω στα 35 με 40 διαβάζει την ΠΡΩΪΑ της 16ης Νοεμβρίου του 1926 με δηλώσεις Πάγκαλου για τον «τυφεκισμό των έξ». Υπάρχουν πράγματα και άνθρωποι που εξακολουθούν να με εντυπωσιάζουν. Την διαβάζει σαν να είναι σημερινή εφημερίδα…

Η εικόνα “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/Zitouna_minaret.jpg/180px-Zitouna_minaret.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Από την Τυνησία θα μου μείνουν η μυρωδιά του ροδόνερου και η γεύση του χουρμά…

Η εικόνα “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/BenALi_%28cropped%29.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Το πρόσωπο του Μπεν Αλί «στοιχειώνει» τη χώρα. Ο διάδοχος του Μπουργκίμπα υπάρχει σε κάθε διασταύρωση, σε κάθε πλατεία, σε κάθε ξενοδοχείο, καφενείο, σπίτι, αυτοκίνητο…

Όπως και οι χωροφύλακες, οι πολιτοφύλακες και οι τροχονόμοι του…

Η εικόνα “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/a/a6/Bourguiba1.jpg/192px-Bourguiba1.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Μέχρι το 2010 θα έχει χτιστεί η Νέα Τύνιδα του 21ου αιώνα. Χωρίς αφορμές. Με χρήματα όλων των Αράβων… Μετακινούν θάλασσες… Φτιάχνουν πάρκα… Χτίζουν γέφυρες πάνω από λιμνοθάλασσες και ερήμους… Σηκώνουν νέα τεμένη και ξενοδοχεία… Ανοίγουν νέες λεωφόρους… Ετοιμάζουν το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βόρειας Αφρικής. Το έχουν αναλάβει τουρκικές εταιρείες.

Το βράδυ παρακολουθώ στην τηλεόραση την βομβιστική επίθεση στην αυτοκινητοπομπή της Μπεναζίρ Μπούτο, στο Πακιστάν. Τρομερές εικόνες. Η άλλη πλευρά του ισλαμικού κόσμου. Δυστυχώς η πιο γνώριμη σε εμάς τους δυτικούς. Βγαίνω στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου, στο 11ο όροφο και παρατηρώ την πόλη της Τύνιδας μέσα στην ήρεμη νύχτα. Ηρεμία…

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Tunis.png

Ξέρω ότι υπάρχουν πράγματα που δεν θα τα δούμε, δεν θα μας τα πουν οι συνοδοί μας, δεν θα τα κουβεντιάσουμε με τους ντόπιους. Το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι αποσιωπούν ολόκληρα κομμάτια της ιστορίας τους, όπως και τους φόβους τους για μια φονταμενταλιστική έκρηξη.

Μπαίνω στο δωμάτιο. Ξαπλώνω…

Με παίρνει γρήγορα ο ύπνος…

Σχόλια