Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προορισμός: Τυνησία (Ημέρα 1η)


8π.μ. πετάω για την Αθήνα…

Ο Φώτης με περιμένει στο σταθμό του Προαστιακού. Πηγαίνουμε σπίτι. Καφές. Κουβεντιάζουμε για όλα όσα έγιναν τον τελευταίο δίμηνο. Δεν μας κρατούν όμως τα ντουβάρια. Βγαίνουμε για βόλτα. «Που γουστάρεις να πάμε; Τι σου έχει λείψει από την Αθήνα;». Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν μου έχει λείψει εκτός από έναν-δύο φίλους. Βρίσκω μια αφορμή: «θέλω να πάμε στο μουσείο της Ακρόπολης». Εχουμε μόνο δύο ώρες στη διάθεσή μας. Στις 3 πετάω για Τυνησία και πρέπει να είμαι και πάλι στο αεροδρόμιο κατά τις 2. Παίρνουμε το μετρό. Κατεβαίνουμε Ακρόπολη. Εχει λιακάδα και ζέστη και εκατοντάδες μαθητές στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Το μουσείο –και λέτε ο,τι θέτε οι αρχιτέκτονες, φίλοι μου- είναι ένα τσιμεντένιο τερατούργημα που προσβάλλει τον χώρο. Αθλιο εξωτερικά. Εσωτερικά δεν έχει ανοίξει ακόμη παρά μόνο μια έκθεση με όσα ανακαλύφθηκαν όταν έσκαβαν για τα θεμέλιά του. Μια μικρή πολύ προσεγμένη έκθεση με αντικείμενα της καθημερινής ζωής. Ελπίζω να είναι έτσι και οι μεγάλες εκθέσεις…

Περπατάμε μέσα από την Πλάκα… Δεν έχει αλλάξει τίποτα… Φτάνουμε στη Βουλής και από εκεί στρίβουμε αριστερά στην Ερμού. Ψάχνουμε να φάμε κάτι γρήγορα, ένα ουζάκι. Ανακαλύπτουμε το «mono…». Όταν ταξιδεύω δεν θέλω να τρώω πολύ. Το χταπόδι εξαιρετικό… Τελικά πίνουμε ρακές. Πολλές ρακές. Με βάζουν στο παραμύθι…

Επιστροφή στο σπίτι του Φώτη και αμέσως αναχώρηση για το Βενιζέλος.

2 μ.μ.

Τα μέλη της αποστολής μαζευόμαστε…

Σε λίγη ώρα έρχεται και ο Μοχάμεντ. Ο συνοδός και ξεναγός μας στην Τυνησία.

Επιβιβαζόμαστε στο αεροπλάνο της Τίνις-Ερ.

3:40 μ.μ.

Ξεκινάμε…

Ευχάριστω ξάφνιασμα πρώτο: Γυναίκα πιλότος!

Κάποιοι ανησυχούν…

Κάποιοι άλλοι εκπλήσσονται «για τη θέση της γυναίκας στον αραβικό κόσμο». Και ακόμη δεν είχαν δει τίποτα…

Το φαγητό από τα καλύτερα που έχω φάει ποτέ σε αεροπλάνο.

….

Ξάφνιασμα δεύτερο: το τυνησιακό, κόκκινο κρασί!

Φτάνουμε στο αεροδρόμιο της Τύνιδας σε δυόμισι ώρες.

6 μ.μ. (ώρα Τυνησίας)

Φτάνουμε στην Τύνιδα…

Κλασσικό αραβικό αεροδόμιο…

Εξαντλητικός έλεγχος διαβατηρίων. Περνάμε….

Αλλάζουμε ευρώ σε δηνάρια.

Μας περιμένει πουλμανάκι. Γραμμή για το ξενοδοχείο Abou Nawas. Παντού στο δρόμο βλέπουμε αχανή εργοτάξια οπου υψώνονται γιγαντιαίες τσιμεντένιες κολώνες και γερανοί.

Το Abou Nawas είναι ένα ενδεκαόροφο θηρίο. Μας υποδέχονται με παγωμένη λεμονάδα. Νέες διατυπώσεις, συμπληρώνουμε φόρμες για την αστυνομία και ανεβαίνουμε να αφήσουμε τα πράγματα.

9 μ.μ.

Δείπνο…

Βομβαρδισμός ερωτήσεων, για την χώρα, τους κατοίκους, τον τρόπο ζωής, την πολιτική τους σκηνή, το κόστος ζωής, το πρόγραμμα της αποστολής, για τα πάντα.

Μεσάνυχτα…

Υπνος!

Το πρωί θα φύγουμε γύρω στις επτά και μισή για την Καρχηδόνα και το Sidi Bou Said. Το απόγευμα θα πετάξουμε για τον νότο…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…