Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εχω μάθει να με βαράνε οι αστυνομικοί, όχι να με χαιρετάνε

Περικλής Κοροβέσης 66 ετών, συγγραφέας, αρθρογράφος, Α' Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ kkyr@enet.gr

**Πώς είναι ένας άνθρωπος ανατρεπτικός όσο εσείς να εντάσσεται σε κοινοβουλευτική ομάδα;

* «Είναι το ίδιο αίσθημα που έχεις όταν χάνεις έναν δικό σου άνθρωπο· δεν το καταλαβαίνεις. Πρέπει να περάσει καιρός για να το καταλάβεις. Λογικά το έχω καταλάβει, αλλά όχι συναισθηματικά. Με απασχολούν άλλα, όπως ότι θα σταματήσω τα άρθρα στην "Ελευθεροτυπία", γιατί υπάρχει ασυμβίβαστο. Ανατρέπεται η ζωή μου, συναισθηματικά μπορώ να πω ότι βιώνω μια κατάσταση όπως όταν βρέθηκα στη χούντα. Πρέπει να βάλω όλες μου τις δυνάμεις για κάτι καινούργιο. Είναι συγκλονιστικό, αλλά θέλει ένα χρόνο προσαρμογής».

**Ποιο είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που θα θέσετε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ;

* «Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι υπόδικη για την οικολογική καταστροφή. Οχι μόνο για τις πυρκαγιές, αλλά για όλο το χάλι της Ελλάδας. Κινδυνεύει η ζωή αυτού του λαού, λόγω της οικολογικής καταστροφής. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα που με ενδιαφέρει και αμέσως μετά τα κεκτημένα των εργαζομένων: δεν πρέπει να χαθεί το παραμικρό από όσα έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα».

**Εχετε προετοιμαστεί για τη σκηνή που θα σας χαιρετά ένας αστυνομικός στην είσοδο της Βουλής;

* «Οχι. Η δική μου η σχέση είναι να με βαράνε οι αστυνομικοί, όχι να με χαιρετάνε. Αλλά θα σήμαινε πρόοδο αν οι αστυνομικοί χαιρετούσαν τον κόσμο και δεν τον κυνηγούσαν. Κανονικά, η ιδανική εικόνα της Αστυνομίας θα ήταν να στέκεται και να χαιρετά τους διαδηλωτές...».

**Εχετε σκεφτεί την πρώτη σας ομιλία στη Βουλή;

* «Οχι. Δεν ξέρω και πώς τα ρυθμίζουν αυτά, αλλά σίγουρα θα έχει σχέση με το περιβάλλον. Το έχω πάρει προσωπικά».

**Μοιράζετε το χρόνο σας μεταξύ Σουηδίας και Ελλάδας;

* «Οταν ήθελα να γράψω ένα μυθιστόρημα, πράγματι πήγαινα στη Σουηδία».

**Αυτό το περίφημο «σουηδικό μοντέλο» τι είναι;

* «Θα σας το πω με μία φράση. Ο γιος μου είναι σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Μιλάει τρεις-τέσσερις γλώσσες, έχει μάθει μουσική. Και δεν έχει κοστίσει στην οικογένειά του ούτε μία δραχμή. Αλλά και αυτοί έχουν αρχίσει και το γυρίζουν στο νεοφιλελευθερισμό. Βασική αρχή αυτού του μοντέλου είναι η ανακατανομή του πλούτου».

**Οι αρχές που θα υποστηρίξετε στη Βουλή;

* «Περιβάλλον, κοινωνική αλληλεγγύη και γράμματα και τέχνες. Να σας πω ένα παράδειγμα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι του πνεύματος, της λογοτεχνίας, που δεν έχουν να φτιάξουν τα δόντια τους, δεν έχουν να αλλάξουν τα γυαλιά τους, κυρίως συγγραφείς. Ζούμε σε ένα σύστημα που έχει ταυτίσει τους δημοσιογράφους με τους τηλεαστέρες και τους λογοτέχνες με τους διάσημους· δεν είναι έτσι. Νιώθω ένας άτυπος εκπρόσωπος στη Βουλή και των τριών σωματείων μου. Ενωση Θεατρικών Συγγραφέων, Ενωση Συγγραφέων και Ενωση Συντακτών. Ξέρω από κοντά σε τι κατάσταση βρίσκονται οι συνάδελφοι. Κατά έναν τρόπο μπαίνω σε μια Αριστερά όπου οι πολιτικοί είναι εκπρόσωποι συνδικάτων ή κοινωνικών κινημάτων, όχι επαγγελματίες».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/09/2007

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…