Εχω μάθει να με βαράνε οι αστυνομικοί, όχι να με χαιρετάνε

Περικλής Κοροβέσης 66 ετών, συγγραφέας, αρθρογράφος, Α' Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ kkyr@enet.gr

**Πώς είναι ένας άνθρωπος ανατρεπτικός όσο εσείς να εντάσσεται σε κοινοβουλευτική ομάδα;

* «Είναι το ίδιο αίσθημα που έχεις όταν χάνεις έναν δικό σου άνθρωπο· δεν το καταλαβαίνεις. Πρέπει να περάσει καιρός για να το καταλάβεις. Λογικά το έχω καταλάβει, αλλά όχι συναισθηματικά. Με απασχολούν άλλα, όπως ότι θα σταματήσω τα άρθρα στην "Ελευθεροτυπία", γιατί υπάρχει ασυμβίβαστο. Ανατρέπεται η ζωή μου, συναισθηματικά μπορώ να πω ότι βιώνω μια κατάσταση όπως όταν βρέθηκα στη χούντα. Πρέπει να βάλω όλες μου τις δυνάμεις για κάτι καινούργιο. Είναι συγκλονιστικό, αλλά θέλει ένα χρόνο προσαρμογής».

**Ποιο είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που θα θέσετε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ;

* «Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι υπόδικη για την οικολογική καταστροφή. Οχι μόνο για τις πυρκαγιές, αλλά για όλο το χάλι της Ελλάδας. Κινδυνεύει η ζωή αυτού του λαού, λόγω της οικολογικής καταστροφής. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα που με ενδιαφέρει και αμέσως μετά τα κεκτημένα των εργαζομένων: δεν πρέπει να χαθεί το παραμικρό από όσα έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα».

**Εχετε προετοιμαστεί για τη σκηνή που θα σας χαιρετά ένας αστυνομικός στην είσοδο της Βουλής;

* «Οχι. Η δική μου η σχέση είναι να με βαράνε οι αστυνομικοί, όχι να με χαιρετάνε. Αλλά θα σήμαινε πρόοδο αν οι αστυνομικοί χαιρετούσαν τον κόσμο και δεν τον κυνηγούσαν. Κανονικά, η ιδανική εικόνα της Αστυνομίας θα ήταν να στέκεται και να χαιρετά τους διαδηλωτές...».

**Εχετε σκεφτεί την πρώτη σας ομιλία στη Βουλή;

* «Οχι. Δεν ξέρω και πώς τα ρυθμίζουν αυτά, αλλά σίγουρα θα έχει σχέση με το περιβάλλον. Το έχω πάρει προσωπικά».

**Μοιράζετε το χρόνο σας μεταξύ Σουηδίας και Ελλάδας;

* «Οταν ήθελα να γράψω ένα μυθιστόρημα, πράγματι πήγαινα στη Σουηδία».

**Αυτό το περίφημο «σουηδικό μοντέλο» τι είναι;

* «Θα σας το πω με μία φράση. Ο γιος μου είναι σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Μιλάει τρεις-τέσσερις γλώσσες, έχει μάθει μουσική. Και δεν έχει κοστίσει στην οικογένειά του ούτε μία δραχμή. Αλλά και αυτοί έχουν αρχίσει και το γυρίζουν στο νεοφιλελευθερισμό. Βασική αρχή αυτού του μοντέλου είναι η ανακατανομή του πλούτου».

**Οι αρχές που θα υποστηρίξετε στη Βουλή;

* «Περιβάλλον, κοινωνική αλληλεγγύη και γράμματα και τέχνες. Να σας πω ένα παράδειγμα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι του πνεύματος, της λογοτεχνίας, που δεν έχουν να φτιάξουν τα δόντια τους, δεν έχουν να αλλάξουν τα γυαλιά τους, κυρίως συγγραφείς. Ζούμε σε ένα σύστημα που έχει ταυτίσει τους δημοσιογράφους με τους τηλεαστέρες και τους λογοτέχνες με τους διάσημους· δεν είναι έτσι. Νιώθω ένας άτυπος εκπρόσωπος στη Βουλή και των τριών σωματείων μου. Ενωση Θεατρικών Συγγραφέων, Ενωση Συγγραφέων και Ενωση Συντακτών. Ξέρω από κοντά σε τι κατάσταση βρίσκονται οι συνάδελφοι. Κατά έναν τρόπο μπαίνω σε μια Αριστερά όπου οι πολιτικοί είναι εκπρόσωποι συνδικάτων ή κοινωνικών κινημάτων, όχι επαγγελματίες».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/09/2007

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου