Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φήμες ΜΕ ταυτότητα....


Στη σημερινή Ελευθεροτυπία:

Φήμες χωρίς ταυτότητα...

Και όμως, η δύναμη μιας φήμης ή, στην προκειμένη περίπτωση, η διασπορά μιας ψευδούς είδησης, είναι ανίκητη. Είναι αυτό που συνέβη τις τελευταίες τρεις μέρες με το επώνυμο του Ευάγγελου Βενιζέλου, το οποίο, δήθεν, δεν είναι το πραγματικό του και ο ίδιος το έχει αλλάξει.

Στα e-mail πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων δημόσιων προσώπων, αλλά και σε ορισμένα blogs μεταδόθηκε αυτή η φήμη, με προφανή στόχο να πληγεί ο υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Αλλά πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν το θέμα πήρε τη θέση του στο λήμμα Evangelos Venizelos της αγγλόφωνης έκδοσης της παγκόσμιας τράπεζας πληροφοριών Wikipedia.

Ο κ. Βενιζέλος αντέδρασε, η τράπεζα έκανε τη διόρθωση και ήδη αναζητεί τον δράστη της ψευδούς πληροφορίας (Λάσπη στη Wikipedia: Η μάχη των ονομάτων!). Μάλιστα, είχε αντιδράσει και τον περασμένο Ιούνιο, με επιστολή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», στην οποία διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει αλλάξει το επώνυμό του (Για το όνομα ...). Τότε, όμως, το θέμα δεν είχε προσλάβει διαστάσεις, καθώς το «θύμα» δεν ήταν υποψήφιος αρχηγός.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, διαμαρτύρεται και κάνει λόγο για σπίλωσή του. Κρατάμε μόνο μια επιφύλαξη για τα περί «γκεμπελικής μεθόδου», που βλέπει πίσω από τη σημερινή εξέλιξη. Κάτι τέτοιο ασφαλώς θα ίσχυε αν την υπόθεση κίνησε κάποιος «σύντροφός» του. Αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε, στο χαώδες Διαδίκτυο τίποτα δεν είναι ελέγξιμο.

Ετσι κι αλλιώς, πάντως, ο Βενιζέλος έχει δίκιο. Εχουν πολλά κριτήρια οι ψηφοφόροι για να τον βγάλουν ικανό ή μη για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Η χρησιμοποίηση τέτοιων απεχθών μεθόδων -χτύπημα κάτω από τη ζώνη- είναι απαράδεκτη.Γ.ΚΑΡ.

Κι ακόμη: Εγινε Τούρκος ο Βενιζέλος με το «Τούρκογλου»

Όμως…

…στο χθεσινό «Ε» της Ελευθεροτυπίας:

«Οι Τούρκοι, πάντως, θα χαρούν πολύ! Τούρκογλου δεν είπαμε το ονοματάκι σας;» (Της Βάσως Κανελλοπούλου στις ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ σελ. 10)

Το θέμα «πέρασε» και σε ξένες εφημερίδες όπως στους Times του Λονδίνου και στη βελγική Der Standaard.

Και η χυδαία επίθεση συνεχίζεται σε blogs και φυλλάδες…

Σχόλια

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δηλαδή που θα ήτο το πρόβλημα αν ονομαζόταν Τούρκογλου. Τι Ελληναράδες είναι εκείνοι που τους ενοχλεί΄. Μή το Καραμανλής και όλα όσα έχουν το Καρα ως πρώτο συνθετικό είναι περισσότερο Ελληνικά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Διαβάστε και τη σχετική συζήτηση στο buzz. Δεν πρόκειται να επαναλάβω εδώ αυτά που γράφω εκεί, πέρα από το να πω ότι η αντικειμενικότητα και η υπόληψη της Wikipedia τραυματίζεται από τις υπερβολές και των δύο πλευρών, τη στιγμή που η ποιότητα του λήμματος παραμένει πολύ χαμηλή παρά το τόσο "μελάνι που χύθηκε".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΥΓ: Α, και φυσικά ότι μ' όλα αυτά έχουν ξεκαρδιστεί πιθανότατα στη Ρηγίλλης. Ο Ζορμπάς ήδη πήρε πόδι χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανένας' με λίγη τύχη, θα περάσουν πλημμύρες, παγετούς και το νέο ασφαλιστικό στη ζούλα, αν συνεχιστεί αυτός ο στρουθοκαμηλισμός...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…