Φήμες ΜΕ ταυτότητα....


Στη σημερινή Ελευθεροτυπία:

Φήμες χωρίς ταυτότητα...

Και όμως, η δύναμη μιας φήμης ή, στην προκειμένη περίπτωση, η διασπορά μιας ψευδούς είδησης, είναι ανίκητη. Είναι αυτό που συνέβη τις τελευταίες τρεις μέρες με το επώνυμο του Ευάγγελου Βενιζέλου, το οποίο, δήθεν, δεν είναι το πραγματικό του και ο ίδιος το έχει αλλάξει.

Στα e-mail πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων δημόσιων προσώπων, αλλά και σε ορισμένα blogs μεταδόθηκε αυτή η φήμη, με προφανή στόχο να πληγεί ο υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Αλλά πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν το θέμα πήρε τη θέση του στο λήμμα Evangelos Venizelos της αγγλόφωνης έκδοσης της παγκόσμιας τράπεζας πληροφοριών Wikipedia.

Ο κ. Βενιζέλος αντέδρασε, η τράπεζα έκανε τη διόρθωση και ήδη αναζητεί τον δράστη της ψευδούς πληροφορίας (Λάσπη στη Wikipedia: Η μάχη των ονομάτων!). Μάλιστα, είχε αντιδράσει και τον περασμένο Ιούνιο, με επιστολή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», στην οποία διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει αλλάξει το επώνυμό του (Για το όνομα ...). Τότε, όμως, το θέμα δεν είχε προσλάβει διαστάσεις, καθώς το «θύμα» δεν ήταν υποψήφιος αρχηγός.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, διαμαρτύρεται και κάνει λόγο για σπίλωσή του. Κρατάμε μόνο μια επιφύλαξη για τα περί «γκεμπελικής μεθόδου», που βλέπει πίσω από τη σημερινή εξέλιξη. Κάτι τέτοιο ασφαλώς θα ίσχυε αν την υπόθεση κίνησε κάποιος «σύντροφός» του. Αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε, στο χαώδες Διαδίκτυο τίποτα δεν είναι ελέγξιμο.

Ετσι κι αλλιώς, πάντως, ο Βενιζέλος έχει δίκιο. Εχουν πολλά κριτήρια οι ψηφοφόροι για να τον βγάλουν ικανό ή μη για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Η χρησιμοποίηση τέτοιων απεχθών μεθόδων -χτύπημα κάτω από τη ζώνη- είναι απαράδεκτη.



Γ.ΚΑΡ.

Κι ακόμη: Εγινε Τούρκος ο Βενιζέλος με το «Τούρκογλου»

Όμως…

…στο χθεσινό «Ε» της Ελευθεροτυπίας:

«Οι Τούρκοι, πάντως, θα χαρούν πολύ! Τούρκογλου δεν είπαμε το ονοματάκι σας;» (Της Βάσως Κανελλοπούλου στις ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ σελ. 10)

Το θέμα «πέρασε» και σε ξένες εφημερίδες όπως στους Times του Λονδίνου και στη βελγική Der Standaard.

Και η χυδαία επίθεση συνεχίζεται σε blogs και φυλλάδες…

Σχόλια

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δηλαδή που θα ήτο το πρόβλημα αν ονομαζόταν Τούρκογλου. Τι Ελληναράδες είναι εκείνοι που τους ενοχλεί΄. Μή το Καραμανλής και όλα όσα έχουν το Καρα ως πρώτο συνθετικό είναι περισσότερο Ελληνικά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Διαβάστε και τη σχετική συζήτηση στο buzz. Δεν πρόκειται να επαναλάβω εδώ αυτά που γράφω εκεί, πέρα από το να πω ότι η αντικειμενικότητα και η υπόληψη της Wikipedia τραυματίζεται από τις υπερβολές και των δύο πλευρών, τη στιγμή που η ποιότητα του λήμματος παραμένει πολύ χαμηλή παρά το τόσο "μελάνι που χύθηκε".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΥΓ: Α, και φυσικά ότι μ' όλα αυτά έχουν ξεκαρδιστεί πιθανότατα στη Ρηγίλλης. Ο Ζορμπάς ήδη πήρε πόδι χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανένας' με λίγη τύχη, θα περάσουν πλημμύρες, παγετούς και το νέο ασφαλιστικό στη ζούλα, αν συνεχιστεί αυτός ο στρουθοκαμηλισμός...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου