Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παρέμβαση εισαγγελέα για την καταστροφή στη λίμνη Κορώνεια

Update 21/9/2007

Περιβάλλον και δημόσια έργα πάνε μαζί, λέει ο Γιώργος Σουφλιάς

Σχόλια

 1. καιρός ήταν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αρκεί να πάει και κανένας υπεύθυνος γι' αυτή την ανείπωτη ντροπή φυλακή αυτή τη φορά. Ο κ. Φλωρίδης είχε διατάξει επίσης εισαγγελικές έρευνες για τα αιωρούμενα σωματίδια και το Σέιχ Σου, απ' τις οποίες απ' όσο θυμάμαι δεν προέκυψαν συγκεκριμένες ευθύνες. Επίσης, ο ίδιος εισαγγελέας παρέβλεψε τους αστυνομικούς παπαράτσι στις διαδηλώσεις της πρόσφατης ΔΕΘ. Ελπίζω επίσης να κινήσει παρόμοια διαδικασία σύντομα και για το άλλο αίσχος της ΔΙΑΝΑ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο λίμνη Κορώνεια και η περιοχή γύρω της προστατεύεται από την συνθήκη Ραμσάρ (1971) καθώς θεωρείται ένας από τους απειλουμένους υγρότοπους διεθνούς σημασίας.
  Επίσης η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως ΄β οικιστική ζώνη, κάτι που θεωρητικά θα την προστάτευε από μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που θα μεγιστοποιούσαν την καταστροφή..
  Η χρόνια αγρανάπαυση των κτημάτων θα αποτελούσε ένα πρώτο βήμα αν οι αποζημιώσεις της περιοχή που ορίστηκαν από το υπουργείο γεωργίας δεν αποδεικνυόταν αστεία μικρές ώστε να αποτελούν δέλεαρ για μια αγροτική οικογένεια που με το ζόρι τα βγάζει πέρα!
  (Ούτως ή άλλως οι περισσότεροι επιβιώνουν από τις επιδοτήσεις.)

  Στην μόλυνση από την χρήση λιπασμάτων και στην αποστράγγιση της λίμνης λόγω των αρδευτικών εργασιών προστέθηκαν τα λύματα των βαφείων της περιοχής που εκβάλουν σε αυτή μέσω των παραποτάμων, ποιος άραγε εξέδωσε τις άδειες λειτουργίας τους, θα ήθελα να ξέρω...

  Από την αγροτική τράπεζα δοθήκαν δάνεια για αρδευτικά έργα στην περιοχή βασιζόμενα σε επίσημες μελέτες του υπουργείου γεωργίας, τα οποία οι αγρότες αποπληρώσαν ασχέτως με την διακοπή λειτουργίας των έργων. Μιλάμε για τεράστια ποσά που αναγκάσαν πολλές οικογένειες να ξεπουλήσουν την γη τους για να ξεχρεώσουν.

  Η λίμνη που για χρόνια αποτελούσε καταφύγιο πτηνών/ζώων και πηγή ζωής για τους κατοίκους που τρεφόταν από τα ψάρια της πλέον έχει μετατραπεί σε μολυσμένο βούρκο.

  Με ποια κριτήρια και σκοπό δεσμευτήκαν προσφάτως από την συνθήκη ακόμη περισσότερα στρέμματα γης χωρίς ουσιαστικά να προσφέρουν καμιά ανακούφιση στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον καθώς απέχουν χιλιόμετρα από την πλέον συρρικνωμένη λίμνη. Βάση ποιου σκεπτικού και μελέτης έχουν τοποθετηθεί τα όρια?
  Σε τι αποσκοπεί αυτό αν όχι σε μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η περιοχή καθώς μειώνεται η εμπορική αξία της εφόσον η αγορά γης δεν δανειοδοτείτε αλλά οι καλλιέργειες συνεχίζονται με τους ίδιους ρυθμούς?

  Το να δεσμεύεις μια περιοχή με μια συνθήκη που ισχύει μόνο στα χαρτιά χωρίς να εκπονείς κάποια έργα για την βελτίωση της κατάστασης και να εναποθέτεις τις ελπίδες σου στην αυτοΐαση είναι σαν να περιμένεις να γίνει το κάρβουνο πετρέλαιο..

  Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι, πρώτης ποιότητος, παραγωγή της περιοχής.

  Απορίες και θέσεις μιας αγουροξυπνημένης ξανθιάς.
  Καλημέρα σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν θα πάει κανένας φυλακή όπως δε πήγε τόσα χρόνια. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει απόφαση του ΣτΕ η οποία ορίζει ελέγχους σε παρακείμενες της λίμνης βιομηχανίες και σε περίπτωση απόκλισης από κείμενες διατάξεις περί επεξεργασίας αποβλήτων, δίνει τη δυνατότητα για κλείσιμο χωρίς δεύτερη κουβέντα. Η Νομαρχία προφανώς και δεν το έκανε ποτέ.
  Η πόλη του Λαγκαδά δεν έχει ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης. Μάλλον δεν έχει καθόλου. Άρα όλα τα οικιακά απόβλητα, ας φανταστούμε που πέφτουνε.

  Να θυμίσω επίσης την προσπάθεια τοπικών φορέων και αρχόντων για την επέκταση του οικιστικού ιστού προς τη λίμνη. Ο νοών νοείτω.

  Η ΔΙΑΝΑ ακόμη και τώρα που έχουν φύγει τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα, μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα κατόπιν βροχής (η περιοδος δλδ που διανύουμε). Το δίκτυο δε της ύδρευσης στην περιοχή της Νικόπολης ανήκει σε ιδιώτη, του οποίου η γεώτρηση βρίσκεται 500 μέτρα από το εργοστάσιο. Εξακολουθεί να χρησιμοποιεί γκανγκστερικές μεθόδους και φουσκωτούς για εκφοβισμό των κατοίκων ώστε να μην απαίτήσουν από την ΕΥΑΘ επέκταση του δικτύου της στην περιοχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…