Παρέμβαση εισαγγελέα για την καταστροφή στη λίμνη Κορώνεια

Update 21/9/2007

Περιβάλλον και δημόσια έργα πάνε μαζί, λέει ο Γιώργος Σουφλιάς

Σχόλια

 1. Αρκεί να πάει και κανένας υπεύθυνος γι' αυτή την ανείπωτη ντροπή φυλακή αυτή τη φορά. Ο κ. Φλωρίδης είχε διατάξει επίσης εισαγγελικές έρευνες για τα αιωρούμενα σωματίδια και το Σέιχ Σου, απ' τις οποίες απ' όσο θυμάμαι δεν προέκυψαν συγκεκριμένες ευθύνες. Επίσης, ο ίδιος εισαγγελέας παρέβλεψε τους αστυνομικούς παπαράτσι στις διαδηλώσεις της πρόσφατης ΔΕΘ. Ελπίζω επίσης να κινήσει παρόμοια διαδικασία σύντομα και για το άλλο αίσχος της ΔΙΑΝΑ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο λίμνη Κορώνεια και η περιοχή γύρω της προστατεύεται από την συνθήκη Ραμσάρ (1971) καθώς θεωρείται ένας από τους απειλουμένους υγρότοπους διεθνούς σημασίας.
  Επίσης η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως ΄β οικιστική ζώνη, κάτι που θεωρητικά θα την προστάτευε από μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που θα μεγιστοποιούσαν την καταστροφή..
  Η χρόνια αγρανάπαυση των κτημάτων θα αποτελούσε ένα πρώτο βήμα αν οι αποζημιώσεις της περιοχή που ορίστηκαν από το υπουργείο γεωργίας δεν αποδεικνυόταν αστεία μικρές ώστε να αποτελούν δέλεαρ για μια αγροτική οικογένεια που με το ζόρι τα βγάζει πέρα!
  (Ούτως ή άλλως οι περισσότεροι επιβιώνουν από τις επιδοτήσεις.)

  Στην μόλυνση από την χρήση λιπασμάτων και στην αποστράγγιση της λίμνης λόγω των αρδευτικών εργασιών προστέθηκαν τα λύματα των βαφείων της περιοχής που εκβάλουν σε αυτή μέσω των παραποτάμων, ποιος άραγε εξέδωσε τις άδειες λειτουργίας τους, θα ήθελα να ξέρω...

  Από την αγροτική τράπεζα δοθήκαν δάνεια για αρδευτικά έργα στην περιοχή βασιζόμενα σε επίσημες μελέτες του υπουργείου γεωργίας, τα οποία οι αγρότες αποπληρώσαν ασχέτως με την διακοπή λειτουργίας των έργων. Μιλάμε για τεράστια ποσά που αναγκάσαν πολλές οικογένειες να ξεπουλήσουν την γη τους για να ξεχρεώσουν.

  Η λίμνη που για χρόνια αποτελούσε καταφύγιο πτηνών/ζώων και πηγή ζωής για τους κατοίκους που τρεφόταν από τα ψάρια της πλέον έχει μετατραπεί σε μολυσμένο βούρκο.

  Με ποια κριτήρια και σκοπό δεσμευτήκαν προσφάτως από την συνθήκη ακόμη περισσότερα στρέμματα γης χωρίς ουσιαστικά να προσφέρουν καμιά ανακούφιση στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον καθώς απέχουν χιλιόμετρα από την πλέον συρρικνωμένη λίμνη. Βάση ποιου σκεπτικού και μελέτης έχουν τοποθετηθεί τα όρια?
  Σε τι αποσκοπεί αυτό αν όχι σε μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η περιοχή καθώς μειώνεται η εμπορική αξία της εφόσον η αγορά γης δεν δανειοδοτείτε αλλά οι καλλιέργειες συνεχίζονται με τους ίδιους ρυθμούς?

  Το να δεσμεύεις μια περιοχή με μια συνθήκη που ισχύει μόνο στα χαρτιά χωρίς να εκπονείς κάποια έργα για την βελτίωση της κατάστασης και να εναποθέτεις τις ελπίδες σου στην αυτοΐαση είναι σαν να περιμένεις να γίνει το κάρβουνο πετρέλαιο..

  Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι, πρώτης ποιότητος, παραγωγή της περιοχής.

  Απορίες και θέσεις μιας αγουροξυπνημένης ξανθιάς.
  Καλημέρα σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν θα πάει κανένας φυλακή όπως δε πήγε τόσα χρόνια. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει απόφαση του ΣτΕ η οποία ορίζει ελέγχους σε παρακείμενες της λίμνης βιομηχανίες και σε περίπτωση απόκλισης από κείμενες διατάξεις περί επεξεργασίας αποβλήτων, δίνει τη δυνατότητα για κλείσιμο χωρίς δεύτερη κουβέντα. Η Νομαρχία προφανώς και δεν το έκανε ποτέ.
  Η πόλη του Λαγκαδά δεν έχει ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης. Μάλλον δεν έχει καθόλου. Άρα όλα τα οικιακά απόβλητα, ας φανταστούμε που πέφτουνε.

  Να θυμίσω επίσης την προσπάθεια τοπικών φορέων και αρχόντων για την επέκταση του οικιστικού ιστού προς τη λίμνη. Ο νοών νοείτω.

  Η ΔΙΑΝΑ ακόμη και τώρα που έχουν φύγει τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα, μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα κατόπιν βροχής (η περιοδος δλδ που διανύουμε). Το δίκτυο δε της ύδρευσης στην περιοχή της Νικόπολης ανήκει σε ιδιώτη, του οποίου η γεώτρηση βρίσκεται 500 μέτρα από το εργοστάσιο. Εξακολουθεί να χρησιμοποιεί γκανγκστερικές μεθόδους και φουσκωτούς για εκφοβισμό των κατοίκων ώστε να μην απαίτήσουν από την ΕΥΑΘ επέκταση του δικτύου της στην περιοχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου