Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απέναντι στον Μεσαίωνα, τον Σκοταδισμό και τον Ανορθολογισμό…


Απέναντι σε όλους όσους μας έφεραν σ’ αυτό το χάλι, χέρι με χέρι με τους ορθόδοξους μουλάδες…

Ιστορική απάτη

Του Αλέξη Καλοκαιρινού

«Εμπαιγμός και σκοταδισμός»

Κ. Μπόικος, γραμματέας ΟΛΜΕ «Πόσο περήφανη μπορεί να είναι αυτή η κυβέρνηση που εν έτει 2007, για να παραδοθεί στους μαθητές ένα εγχειρίδιο, καθ΄ ύλην αρμόδιοι θεσμοί γίνονται κλωτσοσκούφι και το γενικό πρόσταγμα το έχουν εξωθεσμικοί, υπερπατριώτες, “εθνικώς φρονούντες”, και κομματικά επιτελεία; Σ΄ αυτόν τον εμπαιγμό και τον σκοταδισμό είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε».

«Οπισθοδρόμηση και συντηρητισμός»

Αντώνης Λιάκος, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών «Με έκπληξη παρακολούθησα όχι τον προαναγγελθέντα θάνατο του βιβλίου, αλλά τις φτηνές δικαιολογίες για την απόσυρσή του. Δυστυχώς, όμως, η απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας επισφραγίζει την απόσυρση της κυβέρνησης από τα μετριοπαθή προεκλογικά λόγια στην άκρα οπισθοδρόμηση και τον συντηρητισμό».

«Παλαιότερα τα ΄καιγαν - τώρα τα αποσύρουν»

Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου «Στο παρελθόν, στην Ελλάδα, σχολικά βιβλία είχαν καεί για τις ιδέες τους, συνήθως προοδευτικές, και συγγραφείς είχαν αφοριστεί, κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Τώρα, βιβλία αποσύρονται, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει το σχολικό έτος. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, το πολιτικό κόστος βαραίνει περισσότερο από την ειλικρίνεια και την τόλμη και η πολιτική εμπλέκεται στην εκπαίδευση. Ήλθε, νομίζω, η ώρα να τελειώνουμε με αυτό το αναχρονιστικό σύστημα, όπου το σχολικό βιβλίο όχι μόνο εγκρίνεται αλλά και παράγεται από το υπουργείο Παιδείας».

Υποσχέσεις για κενά και ελλείψεις

«Υποχώρηση σε ακραίες και ανεύθυνες προτροπές»

[ ΑΙΧΜΕΣ ] Ιστορική απάτη

«Πολιτική σκοπιμότητα»

Μετά τους αφορισμούς, συγχαρητήρια από το Μαϊάμι

«Αυτοί που την πληρώνουν είναι οι μαθητές»

«Οπισθοδρόμηση και συντηρητισμός»

«Εμπαιγμός και σκοταδισμός»

«Έχουν ευθύνη γι΄ αυτό το κατάντημα»

«Παλαιότερα τα ΄καιγαν - τώρα τα αποσύρουν»

Κλίνατε επί δεξιά, λόγω των 152Το ΚΚΕ τονίζει ότι η απόσυρση του βιβλίου δεν σημαίνει και σταμάτημα των προσπαθειών εκείνων που στοχεύουν στην αναπροσαρμογή του περιεχομένου των βιβλίων σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης προς αντιεπιστημονική, αντιπαιδαγωγική, φιλοϊμπεριαλιστική κατεύθυνση.

«Η διδασκαλία της ιστορικής αλήθειας παραμένει χρέος των κομμουνιστών και των άλλων εκπαιδευτικών που σέβονται την επιστήμη και νοιάζονται για το τι γνώση αποκτούν οι νέες γενιές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η κυβέρνηση στα πρώτα της βήματα θέλει να δώσει την εικόνα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΛΑΟΣ και ο νέος υπουργός να δώσει διαπιστευτήρια ακραιφνούς δεξιάς ορθοδοξίας σε σύγκριση με την προκάτοχό του.

«Δυστυχώς και αυτό το βιβλίο θα μπει στην λίστα ντροπής, όπως και τα βιβλία των κκ. Καλοκαιρινού και Κρεμμύδα, που, μεταπολιτευτικά, διά της απόσυρσής τους, επιβεβαιώνουν διαχρονικά την επιβολή μιας κατεστημένης και συντηρητικής αντίληψης για την ιστοριογραφία αλλά και για την ίδια την ιστορία μας.»Δε θα μοιραστεί το βιβλίο ιστερίας...


Το ΔΙΚΤΥΟ για το βιβλίο της ΙστορίαςΣχόλια

  1. Δεν έχω καμιά αντίρρηση να διδαχτεί διαφορετικά η ιστορία αλλά όχι και συνωστισμός η σφαγή της Σμύρνης!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…