Μήπως Θυμάσαι το 1996; (Μέρος ΙΙ)

Πολλές ελπίδες για διέξοδο εναποτίθενται στον γιο του πρωθυπουργού και υπουργό παιδείας, Γιώργο Παπανδρέου, που ανακοινώνει πως «σύντομα... μόλις η κατάσταση της υγείας του το επιτρέψει... θα μιλήσει στον Ανδρέα Παπανδρέου, ώστε να βρεθεί μία οριστική διέξοδος στην πολιτική κρίση... που θα εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και που θα σέβεται την ιστορία του ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου»6.

Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) από την πλευρά της καταθέτει πρόταση μομφής της κυβέρνησης, στις 8/1/1996.

Ο αρχηγός του κόμματος Μιλτιάδης Έβερτ εκδηλώνει έτσι την πρόθεσή του να «βγάλει τη χώρα από την παρούσα κρίση»2.

Η πρόταση καταψηφίζεται τη 10/1/1996 με «168 ψήφους έναντι 118 και δέκα αποχές»7.

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση ο Κώστας Σημίτης διακηρύσσει πως «η θέληση του ελληνικού λαού είναι ξεκάθαρη.

Πρέπει (στο ΠΑΣΟΚ) να πάρουμε αποφάσεις και να τις πάρουμε τώρα»5.

Η συσπείρωση που προκαλείται στο κυβερνών κόμμα από την πρόταση μομφής ευνοεί όσους επιθυμούν να αναβληθεί η παραίτηση του πρωθυπουργού.

«Η σύζυγός του πρωθυπουργού Μιμή, η μόνη που έχει πρόσβαση στον ασθενή»5 εκμεταλλεύεται μία πρόσκαιρη βελτίωση της υγείας του ασθενούς «για να επιμείνει πως ο Ανδρέας Παπανδρέου "δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί", απειλώντας εμμέσως πως σύντομα (ο πρωθυπουργός) θα διαθέτει την απαιτούμενη ρώμη για να αντιμετωπίσει τους θορυβώδεις λοχαγούς του, που είχαν το θράσος να ζητούν την παραίτησή του» 7.

Στο κλίμα αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χυτήρης υπενθυμίζει εκ νέου πως «κάθε κίνηση για αντικατάσταση του κ. Παπανδρέου θα είναι αντισυνταγματική»7.

Διαφαινομένης της εμμονής του Ανδρέα Παπανδρέου να παραμείνει αγκιστρωμένος στην εξουσία, οι ελπίδες στρέφονται και πάλι στο γιο του, Γιώργο Παπανδρέου: «φαίνεται πως κανείς δεν τολμάει να πει στον πρωθυπουργό την πραγματική κατάσταση της χώρας και του κόμματος. Η σύζυγός του αυταπατάται ακόμα με φαντασιώσεις πολιτικής επιρροής και εμποδίζει κάθε αναφορά σε παραίτηση. Μόνο ο γιος του Γιώργος, νεαρός υπουργός παιδείας, υπόσχεται να μιλήσει ειλικρινά στον πατέρα του. Θα πρέπει να τον συμβουλεύσει να παραιτηθεί πάραυτα. Υγιής ο κ. Παπανδρέου έβλαψε το κύρος της χώρας του· δε θα πρέπει να του επιτραπεί να τη βλάψει περισσότερο ως ασθενής», γράφουν οι «Τάιμς του Λονδίνου» σε κύριο άρθρο τους7.

Σχόλια