Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μήπως Θυμάσαι το 1996; (Μέρος ΙΙ)

Πολλές ελπίδες για διέξοδο εναποτίθενται στον γιο του πρωθυπουργού και υπουργό παιδείας, Γιώργο Παπανδρέου, που ανακοινώνει πως «σύντομα... μόλις η κατάσταση της υγείας του το επιτρέψει... θα μιλήσει στον Ανδρέα Παπανδρέου, ώστε να βρεθεί μία οριστική διέξοδος στην πολιτική κρίση... που θα εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και που θα σέβεται την ιστορία του ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου»6.

Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) από την πλευρά της καταθέτει πρόταση μομφής της κυβέρνησης, στις 8/1/1996.

Ο αρχηγός του κόμματος Μιλτιάδης Έβερτ εκδηλώνει έτσι την πρόθεσή του να «βγάλει τη χώρα από την παρούσα κρίση»2.

Η πρόταση καταψηφίζεται τη 10/1/1996 με «168 ψήφους έναντι 118 και δέκα αποχές»7.

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση ο Κώστας Σημίτης διακηρύσσει πως «η θέληση του ελληνικού λαού είναι ξεκάθαρη.

Πρέπει (στο ΠΑΣΟΚ) να πάρουμε αποφάσεις και να τις πάρουμε τώρα»5.

Η συσπείρωση που προκαλείται στο κυβερνών κόμμα από την πρόταση μομφής ευνοεί όσους επιθυμούν να αναβληθεί η παραίτηση του πρωθυπουργού.

«Η σύζυγός του πρωθυπουργού Μιμή, η μόνη που έχει πρόσβαση στον ασθενή»5 εκμεταλλεύεται μία πρόσκαιρη βελτίωση της υγείας του ασθενούς «για να επιμείνει πως ο Ανδρέας Παπανδρέου "δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί", απειλώντας εμμέσως πως σύντομα (ο πρωθυπουργός) θα διαθέτει την απαιτούμενη ρώμη για να αντιμετωπίσει τους θορυβώδεις λοχαγούς του, που είχαν το θράσος να ζητούν την παραίτησή του» 7.

Στο κλίμα αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χυτήρης υπενθυμίζει εκ νέου πως «κάθε κίνηση για αντικατάσταση του κ. Παπανδρέου θα είναι αντισυνταγματική»7.

Διαφαινομένης της εμμονής του Ανδρέα Παπανδρέου να παραμείνει αγκιστρωμένος στην εξουσία, οι ελπίδες στρέφονται και πάλι στο γιο του, Γιώργο Παπανδρέου: «φαίνεται πως κανείς δεν τολμάει να πει στον πρωθυπουργό την πραγματική κατάσταση της χώρας και του κόμματος. Η σύζυγός του αυταπατάται ακόμα με φαντασιώσεις πολιτικής επιρροής και εμποδίζει κάθε αναφορά σε παραίτηση. Μόνο ο γιος του Γιώργος, νεαρός υπουργός παιδείας, υπόσχεται να μιλήσει ειλικρινά στον πατέρα του. Θα πρέπει να τον συμβουλεύσει να παραιτηθεί πάραυτα. Υγιής ο κ. Παπανδρέου έβλαψε το κύρος της χώρας του· δε θα πρέπει να του επιτραπεί να τη βλάψει περισσότερο ως ασθενής», γράφουν οι «Τάιμς του Λονδίνου» σε κύριο άρθρο τους7.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…