Πόρισμα ZORBA

http://www.paremvasis.gr/ipa/grk.jpg

Πρόσεξε το ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ!


...ZORBAS!!!Τότε και τώρα...
Και ίσως Αύριο!


Μάλιστα!

(ΔΕΝ είναι κολάζ, ΔΕΝ είναι photoshopιά! Είναι αυθεντική φωτογραφία!)

Ελληνικέ Λαέ

Από μακρού παριστάμεθα μάρτυρες ενός εγκλήματος, το οποίον διεπράττετο εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και του Έθνους μας. Η αδίστακτος και αθλία κομματική συναλλαγή, ο εκτραχηλισμός μεγάλης μερίδος του Τύπου, η μεθοδική επίθεσις εναντίον όλων των θεσμών, η διάβρωσίς των, ο εξευτελισμός το Κοινοβουλίου, η κατασυκοφάντησις των πάντων, η παράλυσις της κρατικής μηχανής, η πλήρης έλλειψις κατανοήσεως προς τα φλέγοντα προβλήματα της νεολαίας μας, η κακομεταχείρισις των φοιτητών και σπουδαστών μας, η ηθική κάμψις, η σύγχυσις και η θολότης, η μυστική και φανερά συνεργασία με τους ανατροπείς και τέλος τα συνεχή εμπρηστικά κηρύγματα ασυνειδήτων δημοκόπων κατέστρεψαν την γαλήνην του τόπου, εδημιούργησαν κλίμα αναρχίας και χάους, εκαλλιέργησαν συνθήκας μίσους και διχασμού και μας ωδήγησαν εις το χείλος της εθνικής καταστροφής.

Δεν απέμεινεν πλέον άλλος τρόπος σωτηρίας από την επέμβασιν του Στρατού μας. Η επέμβασις αύτη βεβαίως αποτελεί εκτροπήν εκ του Συντάγματος, αλλά η εκτροπή αύτη ήτο επιβεβλημένη διά την σωτηρίαν της Πατρίδος. Η σωτηρία της Πατρίδος είναι ο υπέρτατος νόμος. Αι εκλογαί, αι οποίαι προεκηρύχθησαν, δεν ήτο δυνατόν να δώσουν την λύσιν εις το υφιστάμενον αδιέξοδον. Πρώτον, διότι, υπό τας παρούσας συνθήκας, ήτο αδύνατος η ομαλή δεξαγωγή των και, δεύτερον, διότι οιονδήποτε και αν ήτο το αποτέλεσμα αυτών, θα ωδηγούμεθα μοιραίως εις την αιματοχυσίαν και το χάος.

Δι’ αυτό επενέβη ο Στρατός. Διά να ανακόψη την πορείαν προς την καταστροφήν, ένα βήμα προ της αβύσσου. Εις ολόκληρον την Χώραν επικρατεί απόλυτος γαλήνη και τάξις. Ο πρόεδρος και τα μέλη της Κυβερνήσεως εστρατεύθησαν προς εκτέλεσιν του προς την Πατρίδα καθήκοντος.


[...]

Προς αποτροπήν του διχασμού και της ετοίμου να εκσπάση εμφυλίου συρράξεως, η οποία ωδήγει εις αιματοχυσίαν και κοινωνικήν και εθνικήν καταστροφήν, η Κυβέρνησις προέβη εις την κήρυξιν του Στρατιωτικού Νόμου καθ’ άπασαν την Χώραν. Η Κυβέρνησις δηλοί κατηγορηματικώς, ότι είναι αποφασισμένη να φέρη εις πέρας δια παντός μέσου και με ταχύν ρυθμόν την βαρείαν αποστολήν την οποίαν ανέλαβεν. Είναι αποφασισμένη να εκπληρώση εις το ακέραιον τας υποχρεώσεις της έναντι του Ελληνικού Λαού. Επικαλείται την καθολικήν συμπαράστασιν του λαού διά την πραγματοποίησιν του σκοπού της. Ζητεί πλήρη πειθαρχίαν προς τον Νόμον του Κράτους. Όπως συμβαίνει εις όλας τας πολιτισμένας Χώρας. Διότι πραγματική ελευθερία υπάρχει εκεί όπου υπάρχει Νόμος. Εκεί, όπου η ελευθερία του ενός φθάνει μέχρι του σημείου, εις το οποίον αρχίζει η ελευθερία του άλλου.

Η Κυβέρνησις οφείλει να προειδοποιήση κατά τον πλέον κατηγορηματικόν τρόπον, ότι οιαδήποτε αντίδρασις εις το εθνικόν της έργον τής αλλαγής, οποθενδήποτε προερχομένη, θα παταχθή πάραυτα διά παντός εις την διάθεσίν της μέσου.

Ζήτω το Έθνος!
Ζήτω ο Βασιλεύς!
Ζήτω η Αιωνία Ελλάς!

Αθήναι τη 22α Απριλίου 1967

Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως Κωνσταντίνος Κόλλιας,
τ. Εισαγγελεύς Αρείου Πάγου

Η εικόνα “http://farm2.static.flickr.com/1138/1235524082_e882cbe0d2_o.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Σχόλια

 1. "Ενα μήνα πριν είχα συναντηθεί με ένα στέλεχος της αριστεράς και του έλεγα, «καλά τη δικτατορία δεν τη βλέπετε;». Μία ομάδα ανθρώπων είχαμε υπογράψει ένα κείμενο και λέγαμε «Ξυπνήστε. Η Ελλάδα είναι μία κόρη ανύπαντρη και υπάρχουν πολλοί γαμπροί και ξέρετε πάρα πολύ καλά ποιος γαμπρός ενδιαφέρεται να την παντρευτεί». Και όταν πήγαμε στην ανώτατη ηγεσία της ΕΔΑ τους λέμε ότι ακόμα και στα όνειρά μας βλέπουμε στρατό, βλέπουμε δικτατορία, τι θα κάνουμε; Και μας απάντησαν « Ο σώζον εαυτό σωθείτω». Αυτός που είπε αυτή τη φράση είναι σπουδαίος και τρανός τώρα."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Τον κίνδυνο της δικτατορίας μπορώ να πω ότι είμαι από τους πρώτους που τον διαισθάνθηκα. Εγραψα μάλιστα κι ένα άρθρο στην Επιθεώρηση της Ελληνικής Αριστεράς, την Ελληνική Αριστερά που λέει για ένα πλατύ αντιδικτατορικό μέτωπο, κι εκεί μέσα έκανα την επισήμανση ότι εδώ αβγαταίνει ο κίνδυνος της δικτατορίας και εδώ πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας και τα μέτρα μας είναι κυρίως εκείνο, το τούτο και το άλλο, και κυρίως η ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων. Σε αυτό είχε βοηθήσει πάρα, πάρα πολύ ο στρατηγός ο Ιορδανίδης, ο πρώτος που επισήμανε τον κίνδυνο της χούντας. Είχε προηγηθεί ο Ηλίας Ηλιού, ο οποίος από το βήμα της Βουλής κατήγγειλε τον υπεύθυνο της χούντας τον Παπαδόπουλο, με εκείνο το γελοίο το σαμποτάζ του Εβρου και ο Ηλίας το είχε επισημάνει, πολύ σωστά, πολύ καίρια, αλλά ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω."

  Λ. Κύρκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μα τι ανύπαντρη λέτε? Αφού δεν έχουμε δημοκρατία?
  Προσπαθώ να καταλάβω τι λέτε αλλά μου φαίνεστε κάπως απομακρυσμένος από την πραγματικότητα. Μπορεί πάλι να ισχύει και το αντίθετο.

  Αυτό που σαε είπε ο κύριος μου θυμίζει την πρακτική που άσκησε η κυβέρνηση για την καταστοφή της Πελλοπονήσου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Άνεμε, μου θυμίζεις ότι δε σχολίασες τίποτα (ούτε e-mail) όταν έγραφα για τη δημοκρατία. Μα γιατί έχουμε δικτατορία; Επικηρύσσουμε, βρίσκουμε τρομοκράτες, όλο και κάποιον άλλο ένοχο θα βρούμε για να επιρρίψουμε την ευθύνη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ακριβώς. Η ατάκα περί ασύμμετρης απειλής καθόλου τυχαία δεν είναι όπως εξηγώ στο σημερινό μου post. Μα καθόλου. Ο φόβος φυλάει τα έρμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου