Η Mattel (και όχι μόνο) δηλητηριάζει παιδιά!


Και τώρα γίνομαι ΘΗΡΙΟ!

Η άθλια εταιρεία Mattel κυκλοφόρησε (τώρα αποσύρει κάποια από αυτά) παιχνίδια με υψηλή περιεκτικότητα σε μόλυβδο. Διαβάζω την είδηση. Ανάμεσά τους παιχνίδια που λατρεύουν τα παιδιά μου και που το δωμάτιό τους είναι γεμάτο από αυτά. Τα λατρεμένα του Cars, αυτά με τα οποία κοιμούνται και ξυπνούν καθημερινά, έχουν μόλυβδο. «Γιατί τους παίρνεις τέτοια κωλοπαίχνιδα και τώρα φωνάζεις» θα πει κάποιος. Γιατί τα παιδιά χρειάζονται παιχνίδια. Γιατί, διάολε, αυτοκινητάκια τους παίρνω. Αυτοκινητάκια είχα κι εγώ μικρός, τα Machbox. Αυτοκινητάκια και ο πατέρας μου. Επιλέγω παιχνίδια που θα είναι –όσο το δυνατόν- ακίνδυνα για την ψυχή τους, κοιτάζω τις ετικέτες να είναι ασφαλή, μας λένε ότι όλα όσα πουλιούνται σε μεγάλα καταστήματα ΕΙΝΑΙ ασφαλή, Σήμερα μας λένε ότι ΔΕΝ είναι!

Πες μου τώρα εσύ ποια δικαιολογία θα βρω για να τους τα πετάξω όλα μαζί; Τι θα καταλάβουν; Πως θα με πιστέψουν;

Πώς να το πιστέψουμε όλο αυτό; Και τι να κάνουμε;...Η απόσυρση στην Ελλάδα αφορά τα εξής παιχνίδια:

* Μεταλλικό αυτοκίνητο «Λοχίας (Sarge)» της Mattel που περιλαμβάνεται στους κωδικούς CARS Η6405 και CARS Η6418 και διατέθηκε προς πώληση από τον Μάιο του 2007.

**Παιχνίδια με μαγνητάκια, λόγω αναβάθμισης των προδιαγραφών ασφαλείας της Mattel που διατέθηκαν προς πώληση από το 2003.

Το πρώτο είναι μεταλλικό αυτοκινητάκι κλίμακας 1:55, χρώματος χακί-πράσινο και διατέθηκε στην αγορά είτε στην ίδια συσκευασία με άλλα αυτοκινητάκια, που δεν ανακαλούνται, υπό τον κωδικό CARS Αυτοκινητάκια Η6418 είτε μόνο του υπό τον κωδικό CARS Αυτοκινητάκια Η6405. Ο τελευταίος κωδικός ενδέχεται να περιλαμβάνει άλλο μοντέλο αυτοκινήτου που δεν ανακαλείται. Οι κωδικοί αναγνώρισης αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος.

Η ανάκληση αποφασίστηκε επειδή υπάρχει υπέρβαση του επιτρεπτού ορίου μολύβδου στο χρώμα της επιφάνειας του προϊόντος, η οποία μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία του χρήστη.

Στην Ελλάδα έχουν διατεθεί περίπου 6.713 τεμάχια από τον Φεβρουάριο του 2007 έως σήμερα, ενώ στους τελικούς καταναλωτές εκτιμάται ότι έχουν διατεθεί μέχρι και 5.371 τεμάχια.

Τα παιχνίδια που ανακαλούνται έχουν κωδικούς Β2631, Β2632, Β3201, Β3202, Β3206, Β7080, Β9929, G8602, G8605, G8606, G8615, G8614, G8616, J1659, J1660, J1681, J1682, J1687 της σειράς Doggie Day Care G4457, G5289, G9703, της σειράς Batman J1943 και αξεσουάρ Barbie με σκυλάκι και αξεσουάρ J9472 που διατέθηκαν προς πώληση από το 2003 έως το 2007.

Αυτά είναι διάφορες φιγούρες, σετ παιχνιδιού με μικρές κούκλες και εξαρτήματα που έχουν μαγνητάκια. Η ανάκληση γίνεται επειδή είναι πιθανό τα μικρά παιδιά να καταπιούν τους μικρούς μαγνήτες.

(ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία)

Σχόλια

 1. Αγόρασέ τους ένα playstation 3 (ή και το 2)και θα δεις πως θα παρατήσουν τα παιχνίδια. Υπό τον όρο να μην ξεπερνούν τις 2 ώρες τη μέρα ε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ!

  ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΜΟΥ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Υπάρχουν και υπέροχα ξύλινα παιχνίδια, μόνο που δεν αρέσουν στα παιδιά αλλά σε μας!

  Για αυτό είναι ωραίο το καλοκαίρι. Παίζουν με το χώμα και την άμμο. Ή μήπως και αυτά έχουν κινδύνους, μολύνσεις κ.α.?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. χαχα τι μπαμπάς είσαι εσύ παλαιϊκός! Πάντως πιστεύω ότι το playstation με μέτρο οξύνει τη σκέψη, αλήθεια. βλ. pro evolution, tennis, puzzle buble κτλ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μαζί σου, καπ! Σκέτη αποβλάκωση είναι το Playstation.

  ΥΓ: Δεν είναι τυχαίο το σχετικό τραγούδι των Locomondo.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αδερφέ Ναφτίλε έτσι σε θέλω. Οχι σε playstation και λοιπές αηδίες που ουσιαστικά τα αγοράζουν οι γονείς για να έχουν την ησυχία τους και για να παίζουν οι ίδιοι "αργά". Δυστυχώς έχω πέσει σε τετράδα όπου οι γονείς έβλεπαν σηριαλ και τα παιδάκια έπαιζαν ps στο δίπλα δωμάτιο. Αποκρουστικό κι απάνθρωπο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Και ΠΟΤΕ μόνα τους (μέχρι τα 10-12) στο δίπλα δωμάτιο με μια οθόνη μπροστά τους!
  Δεν μπορείς να τα αποκόψεις από τις εξελίξεις και τα όσα κάνουν οι φίλοι τους. Λέω ΝΑΙ στον υπολογιστή, όχι όμως στις παιχνιδομηχανές... Ο λόγος προφανέστατος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Πάνε οι εποχές που σαν παιδιά, φτιάχναμε μόνοι μας τα παιχνίδια μας. Θέλοντας και μη η εποχή μας είναι η εποχή της τεχνολογίας...

  Πλέον, κάθε Καθαρά Δευτέρα, αγοράζουν τον super duper double wow χαρταετό με τους έξι κινητήρες για να πετάει και χωρίς αέρα, το ατσάλινο νήμα, όπου είναι φτιαγμένος απο μέταλλο και όχι απο χαρτί γιατί βαριούνται να κολλήσουν δύο κομμάτια ξύλο και να περάσουν ποιοτική ώρα με τα παιδιά τους...

  Ωραίες οι παιχνιδομηχανές αλλά όχι σε μικρές ηλικίες. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι σαφώς καλύτεροι για να στροφάρει και το μυαλό του παιδιού. Και αν πατήσει κάποιο κουμπί κατά λάθος, δεν χάθηκε ο κόσμος. Όλα διορθώνονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Εγω έπαιζα με μανία Πλεϊμομπιλ, έφτιαχνα το σπιτι τους, τα πήγαινα σχολείο, τους γονείς στη δουλειά (αλλά τα δικά μου πλέιμομπιλ είχαν κομμουνισμο και δούλευαν δεκαπέντε λεπτα), τους πήγαινα βόλτες, τους εκανα πάρτυ και είχαν πολλους φίλους (κάποιοι ήταν ανάπηροι, δεν είχαν πόδια και πολλοί ήταν φαλακροί γιατί έχασα το περουκίνι τους).Γενικά περνούσαν ωραία.Αναρωτιέμαι αν βάλεις τα παιδάκια τώρα να παίξουν με αυτά τί θα τα βάλουν τα πλέιμομπιλ να κάνουν!
  επόμενη λύση που έχω να προτείνω είναι τα βιβλία.τα βιβλία σε κάνουν άνθρωπο (ανάλογα με το περιεχόμενο βέβαια αλλά τόσα καλά υπάρχουν).Μετά θα πρότεινα να τα βάλεισ να ζωγραφίζουν και να φτιάχνουν πράγματα με πλαστελίνη΄κτλ. Στην τελική, μπορείς να σκαλίσεις ο ίδιος ξύλινα παιχνίδια, να περνάς και συ την ώρα σου (αν έχεισ) και να χεις και το κεφάλι σου ήσυχο.σε καμιά περίπτωση Πλείστασιον, κι ας έχουν όλα τα άλλα παιδάκια.Μια μέρα θα σε ευχαριστούν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου