Καληνύχτα κυρία Μάρω


«Ο κόσμος είναι ένα θαύμα και αυτή την αίσθηση του θαύματος προσπαθώ με τα βιβλία μου να μεταδώσω στα παιδιά, στον βαθμό που η τέχνη και το ταλέντο μου επιτρέπουν»

Η εικόνα “http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content5/Photo/825290_b.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Στην υγρή μας την αυλή, στρώνει για να κοιμηθεί
η κυρία Μάρω.
Κλαίνε ακόμα κι οι σκληροί, μα έχει απόφαση σωστή
η κυρία Μάρω.

Θεία Μάρω, καλέ θεία Μάρω, αύριο,
φύλαξε και για μας λίγο χαλβά.
Θεία Μάρω, καλέ θεία Μάρω, αύριο,
πες μας για δράκους, πες μας για σπαθιά.

Τηλεόραση φτηνή, ψυγεία, δόσεις, γιωταχί
και οικοδομές.
Πριζουνίκ, πρατήρια και χρηματιστήρια
και διακοπές.

Θεία Μάρω, καλέ θεία Μάρω, αύριο,
φύλαξε και για μας λίγο χαλβά.
Στην κάμαρή σου περίμενέ μας αύριο,
καθισμένη στο χαμηλό σοφά.

Την αλήθεια την πικρή δε θα την πω, μην τρελαθεί
κυρία Μάρω
Το χεράκι της θα κρατώ, δίπλα στο τζάκι θα τη βρω
την κυρία Μάρω.

Θεία Μάρω, καλέ θεία Μάρω, αύριο,
φύλαξε και για μας λίγο χαλβά.
Θεία Μάρω, στην ποδιά σου αύριο,
θα γείρουμε σαν ορφανά παιδιά.

...

Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1940. Πατέρας της ο Κωνσταντίνος Λήμνος από την Κω και μητέρα της η Μυρσίνη Χατζηιωάννου από τη Λέσβο. Η αίσθηση της κοινωνικής αδικίας την ώθησε από τη νεανική της ηλικία να συμμετάσχει μαζί με άλλους πρωτοπόρους καλλιτέχνες σε αγωνιστικές πολιτιστικές δραστηριότητες.
΄Εργα της εποχής αυτής: τρεις ποιητικές συλλογές, στίχοι της που μελοποιήθηκαν και έγιναν τραγούδια και ποιήματα που απάγγελλαν σε δημόσιους χώρους. Το 1965 παντρεύτηκε τον συνθέτη Μάνο Λοϊζο, με τον οποίο τον επόμενο χρόνο αποκτά την κόρη της Μυρσίνη. Από τότε αρχίζει να ασχολείται με την παιδική λογοτεχνία και ανάλογες εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Στα βιβλία της για παιδιά, ζωντανεύοντας σύμβολα του ονείρου και του μύθου, στόχο της έχει, μέσα από την απλότητα της ιδιομορφίας της γραφής της, να διατηρήσει ζωντανή την αίσθηση του θαύματος για τα μικρά και τα μεγάλα του κόσμου.

...

Φιλιά στον Μάνο!
Πολλά φιλιά!

...

Σχόλια

 1. Καλός της ταξίδι στη μνήμη των παιδιών που τη διάβασαν, σους ενήλικες που τη γνώρισαν μέσα από τη στήριξή της σε ένα μεγάλο καλλιτέχνη τον οποίο πήγε να συναντήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μία από τις τελευταίες της εμφανίσεις στην τηλεόραση ήταν στο "Έχει Γούστο". Είχε εμφανιστεί με μία τυρκουάζ μαντίλα στο κεφάλι.
  Τη ρωτάει, που λες, η μονίμως-στην-κοσμάρα-της Τσουκαλά "κυρία Λοΐζου, εσείς που έχετε τόσο ωραία λευκά μαλλιά, γιατί τα καλύπτετε με την μαντίλα;"
  Και πριν προλάβεις να θυμώσεις, έρχεται η ατάραχη και γλυκύτατη απάντηση της Λοΐζου "Μπήλιω μου, έχω καρκίνο και κάνω χημειοθεραπεία". Έτσι απλά και ήερμα, χωρίς ίχνος οργής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ετσι! Απλά και ήρεμα! Ακόμη κι απέναντι στην ανοησία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου