Στερητικό (ένα ακόμη…)


Προσπαθώ να βάλω πάλι το μυαλό μου να λειτουργήσει κανονικά. Τακτοποιώ τις σκέψεις μου στα «ράφια» κι όλο κάποια χάνεται, κάποια μπαίνει στη λάθος σειρά, μια καινούργια κάνει την εμφάνισή της που δεν χωράει πλάι στις άλλες και ξανά ακαταστασία και ξανά χάνω τον έλεγχο. Πάω να γράψω, τίποτα, αδύνατον, γράφω κουταμάρες, γράφω μελούρες και απίστευτες κοινοτοπίες. Το κλάμα βοήθησε λίγο. Καθάριζε το μυαλό. Μόλις στέγνωναν όμως τα μάτια ξανά τα ίδια. Τρικυμία εν κρανίω. Φόβοι και αφόρητη μπουρδολογία πιανόντουσαν χέρι-χέρι. Σου έρχεται κάτι «μεγάλο» και αμέσως σαπίζει πάνω στο κλαδί. Γεννιέται ένας συλλογισμός λίγο πιο ξεκάθαρος και μέχρι να τον αρπάξω γίνεται μουτζούρα. Γράφω, σβήνω, ξαναγράφω, αφαιρούμαι, «τι έχεις εσύ;», «τίποτα δεν έχω», «αφού σε βλέπω, κάτι έχεις», κενό, κενό, τίποτα και μετά μια νέα καταιγίδα από θρύψαλα. «Θα το μειώσεις το ρημάδι το τσιγάρο;». Οσο το λέω τόσο πιο γρήγορα το ξεχνάω και ανάβω το επόμενο. Το πρωί που ξύπνησα είπα να μην καπνίσω. Μείναμε να κοιταζόμαστε με τον καφέ, δεν πήγαινε κάτω. Κάθισα να χαζέψω λίγο τα παιδικά στην τηλεόραση. Ανακάτευα τα παγάκια με το καλαμάκι. Πήγα έπλυνα τα δόντια μου και ξανά η αναμέτρηση με τον καφέ. Στο τέλος ντύθηκα και πήγα και πήρα δύο πακέτα. Εκανα δύο τσιγάρα και συνήλθα λίγο. Υστερα κόλλησα πάλι το βλέμμα στο ημερολόγιο του Αυγούστου. Επί μισή ώρα μετρούσα και ξαναμετρούσα 21 ημέρες. Σηκώθηκα μπήκα στο αμάξι και πήγα για εφημερίδες. Στην επιστροφή είχα ξυπνήσει εντελώς. Σαν το τζάνκι που βάρεσε τη δόση του. Και, ναι, βρήκα πάλι μια φλεβίτσα τόση δα να πουσάρω πληροφορία. Από αυτή που σκοτώνει τους φίλους μου. Χρόνια τώρα…

Σχόλια

 1. Δεν ξέρω γιατί στέρεψες και τι τελικά σου έδωσε την έμπνευση που αναζητούσες, αλλά σίγουρα αυτή η έμπνευση ήταν θεία. Φοβερό κείμενο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Νομιζω οτι ειναι η πρωτη φορα που σε σχολιαζω, απλα για να εκφρασω το θαυμασμο μου γιατι τα λογια τα δικα μου θα ναι φτωχα. Διαβασα το κειμενο σου 3 φορες.Και τις 3 φορες κατεληξα με ενα πολυ πειεργο συναισθημα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Βλέπω τις συγγραφικές δυνατότητες κι εγώ, αλλά αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι το πόσο κατεχόμενος από το πάθος σου είσαι. Φυσικά δεν το είπα ως κοπλιμέντο.
  Δεν λέω να είσαι "ορθολογικός" πέρα ως πέρα (αλήθεια τί σημαίνει "ορθολογικός";), μα να απολαμβάνεις αυτά που θέλεις και να μην καταβάλλεσαι από τη στέρηση αν δεν μπορείς να εκπληρώσεις τα πάθη σου.

  Καλή συνέχεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Στο παραπάνω σχόλιο: δυνατότητες=ικανότητες. Επίσης όχι"τί σημαίνει ορθολογικός", αλλά πώς μπορεί να είναι κανείς πέρα ως πέρα τέτοιος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολύ ζωντανός! Εικόνες εικόνες εικόνες!
  Τα παγάκια μες στον καφέ.. Απίστευτο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το χειρότερο σε αυτές τις περιστάσεις είναι, νομίζω, εκείνο το αίσθημα "ενοχής" που τυλίγεται παντού μέσα σου. Ενοχής οτι δεν μπορείς να κάνεις κάτι ακριβώς όπως το θες. Ένα πρωινό μπλοκάρισμα, κι η ενοχή αυτή μπουκάρε στην εντρική σκηνή. Κι ας έχει γράψει κανείς κατεβατά επί κατεβατών, κι ας είναι πολλάκις αποδεδειγμένη η ικανότητα, όλα ξεχνιούνται κι οι λέξεις που πέφτουν στην οθόνη ή στο χαρτί αντανακλούν αντίστροφα: όσο πιο φτωχές είναι, όσο λιγότερο ακριβείς, όσο πιο νερουλή η σύνταξη, τόσο πλουταίνει το αίσθημα της αδυναμίας, τόσο θολώνει η αυτοπεποίθηση και δένει στο μυαλό η ψευδής ιδέα της ανικανότητας.

  Τραβά σε μάκρος το σχόλιο και πάει αλλού. Σταματώ λοιπόν.

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ο/Η ο δείμος του πολίτη >>>
  Όλα ο θάνατος τα στερεύει και όλα ο θάνατος τα εμπνέει. Αυτό καταλήγω πια να πιστεύω!

  Ο/Η lifewhispers >>>
  Περίεργα και τα δικά μου συναισθήματα αυτές τις ημέρες…

  Ο/Η exiled >>>
  Δεν βρίσκω άλλο τρόπο κι ας ξέρω ότι έτσι υποφέρουν οι κοντινοί μου άνθρωποι (κυρίως) κι εγώ ο ίδιος. Οσο κι αν έψαξα όμως δεν έχω βρει άλλο τρόπο να ζω και δεν είναι ότι υπερασπίζομαι αυτό το πάθος. Ισα-ίσα… Όμως ούτε το μυαλό και η λογική δεν με βοηθούν…

  Ο/Η spirosvii >>>
  Το κακό είναι ότι αυτές οι εικόνες λιώνουν πολύ γρήγορα!

  Ο/Η οι σκιές μιλάν >>>
  Καλή εβδομάδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Γιατί τόσο απαισιόδοξος; Τα δύσκολα της χρονιάς είχες πει ότι πέρασαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου