Το ταμείο της ημέρας...

Τόσο φως μέσα σε τέσσερις προτάσεις. Τόσο ξεκαθάρισμα από λέξεις βαλμένες στη σειρά, σε αυτή τη σειρά, πριν 2.500 χρόνια. Τόσες απαντήσεις σε ερωτήματα χρόνων. Σε απορίες. Σε χασμωδίες και κενά. Τι η Πρόοδος και τι η Συντήρηση; Τι η ρουτίνα και τι η αλλαγή; Τι η Δημοκρατία; Τι η προσωπική στάση ζωής για την οποία τόσο εύκολα αλλάζουμε γνώμη και κομπιάζουμε;

Μεγάλο κέρδος!

«Αυτοί (οι Αθηναίοι) είναι καινοτόμοι και οξείς στην επινόηση και ικανότατοι στην εκτέλεση αυτών που θα αποφασίσουν, ενώ εσείς (οι Λακεδαιμόνιοι) αρκείστε στη διατήρηση των κεκτημένων, και τίποτα δεν επινοείτε, και δεν φέρνετε σε πέρας ούτε τα αναγκαία. Εξάλλου, αυτοί αποτολμούν χωρίς να μετρούν τις δυνάμεις τους, διακινδυνεύουν χωρίς να τους σταματούν οι υποδείξεις της λογικής και μέσα στα δεινά διατηρούν την ελπίδα. Ενώ εσείς κάνετε λιγότερα απ’ όσα μπορείτε, και δυσπιστείτε και προς εκείνα που κρίνετε βέβαια, και πιστεύετε ότι ποτέ δεν θα λυτρωθείτε από τα δεινά σας. Και είναι ακαταπόνητοι ενώ εσείς διστακτικοί, και ξενιτεύονται εύκολα, ενώ εσείς ριζώνετε στον τόπο σας, γιατί εκείνοι πιστεύουν ότι με την απουσία τους θα κερδίσουν κάτι, ενώ εσείς πως φεύγοντας θα θέσετε σε κίνδυνο και αυτά που έχετε «…»

Κορίνθιοι προς Λακεδαιμόνιους (μπας και τους ξυπνήσουν λίγο!)

Θουκυδίδης (Α, 70)

Μτφρ Κορνήλιος Καστοριάδης

Σχόλια

 1. Τι κοινό μας επέτρεψαν να έχουμε σήμερα με αυτό τον τρόπο σκέψης άραγε?
  Την καλησπέρα μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι ένας από τους ύμνους του Θούκυ προς τους Αθηναίους. Βέβαια ποτέ οι Κορίνθιοι δεν θα μιλούσαν με τέτοια γλώσσα και τέτοιο ύφος, αλλά μέσες άκρες ξέρουμε-αντιλαμβαόμαστε ότι τέτοια είπαν περίπου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ σημερινά μου ακούστηκαν. Από την άλλη επιμένω να υποστηρίζω του Σπαρτιάτες.
  Δεν σε ενοχλώ μη με ενοχλείς, όσο για την πρόοδο βλέπω που μας οδήγεί!
  Αν και δεν πιστεύω ότι ήταν διαφορετικές τόσο απόλυτα οι δυο πόλεις. Υπήρχε πρόοδος και από πλευράς Σπαρτιατών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είναι τόσο δυνατός εκφραστικά αυτός ο ανθρωπομορφισμός με τις οποίες ντύνεται η εκάστοτε πόλη-κράτος στις δημηγορίες του Θουκυδίδη, που αναπόφευκτα οδηγεί σε αντιπαραβολές με το πόσο απάνθρωπα σκοτεινοί κι απρόσωποι είναι οι σημερινοί μηχανισμοί παραγωγής πολιτικής και στρατιωτικής δράσης.

  Διδακτικότατο το απόσπασμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ Χαρά είπε...
  >>>Τι κοινό μας επέτρεψαν να έχουμε σήμερα με αυτό τον τρόπο σκέψης άραγε?
  >>>Την καλησπέρα μου
  Απ’ όσο ξέρω κανένας δεν μας το απαγόρεψε με νόμο ή με τη βία. Μόνοι μας πάψαμε να σκεφτόμαστε. Μόνοι μας υποταχθήκαμε στη λογική και στη συντήρηση. Αυτός ο τρόπος διασώζεται ακόμη… Αρκεί να τον αναζητήσουμε…

  @ ο δείμος του πολίτη είπε...
  >>>Είναι ένας από τους ύμνους του Θούκυ προς τους Αθηναίους. Βέβαια ποτέ οι Κορίνθιοι δεν θα μιλούσαν με τέτοια γλώσσα και τέτοιο ύφος, αλλά μέσες άκρες ξέρουμε-αντιλαμβαόμαστε ότι τέτοια είπαν περίπου.
  Κι όμως! Αυτόν τον λόγο τον είχαν απευθύνει οι Κορίνθιοι προς τους …Σπαρτιάτες. Για να τους φιλοτιμήσουν, να κηρύξουν πόλεμο κατά της Αθήνας. Εδώ είναι το μέγα παράδοξο της ιστορίας!


  @ spirosvii είπε...
  >>>Πολύ σημερινά μου ακούστηκαν. Από την άλλη επιμένω να υποστηρίζω του Σπαρτιάτες.
  Και οι Κορίνθιοι τους Σπαρτιάτες υποστήριζαν την συγκεκριμένη περίοδο…
  Εμείς δεν έχουμε λόγο να υποστηρίξουμε κάποιον από τους δύο. Εχουμε κάθε λόγο να τους μελετάμε όμως!

  >>>Δεν σε ενοχλώ μη με ενοχλείς, όσο για την πρόοδο βλέπω που μας οδήγεί!
  Δεν μας οδηγεί η πρόοδος που περιγράφεται από τον Θουκυδίδη. Η «τα-γαμάω-όλα-για-το-κέρδος»/πρόοδος μας οδηγεί στην κόλαση…

  >>>Αν και δεν πιστεύω ότι ήταν διαφορετικές τόσο απόλυτα οι δυο πόλεις. >>>Υπήρχε πρόοδος και από πλευράς Σπαρτιατών.
  Όπως και συντήρηση από τους Αθηναίους. Η ιστορία (όσο κι αν επιμένουν οι υπερασπιστές ΚΑΙ οι πολέμιοι του βιβλίου της ΣΤ’ Δημοτικού) δεν είναι ασπρόμαυρη!


  Ο/Η οι σκιές μιλάν είπε...
  >>>Είναι τόσο δυνατός εκφραστικά αυτός ο ανθρωπομορφισμός με τις οποίες ντύνεται η εκάστοτε πόλη-κράτος στις δημηγορίες του Θουκυδίδη, που αναπόφευκτα οδηγεί σε αντιπαραβολές με το πόσο απάνθρωπα σκοτεινοί κι απρόσωποι είναι οι σημερινοί μηχανισμοί παραγωγής πολιτικής και στρατιωτικής δράσης.

  >>>Διδακτικότατο το απόσπασμα.

  Διδακτικότατο και σε κοινωνικό και σε ατομικό επίπεδο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου