Ο μετρημένος…


(και πάντα μετρίως μέτριος)

Τακτοποιημένος μέσα στις ζωής τους το μικρομάγαζο. Όλα σε τάξη, όλα εντάξει. Οι λογαριασμοί του με το παρελθόν και το μέλλον τους τακτοποιημένοι, πιασμένοι με συνδετήρες, βαλμένοι σε σειρά. Τα βιβλία του καθαρά και ενημερωμένα. Το παρόν του ακίνητο. Νεκρή φύση. Μια ασημένια πιατέλα με «πόδι», ένα μήλο, οι πτυχές ενός σεντονιού, ένα πεσμένο κύπελλο. Οτιδήποτε υπάρχει, οτιδήποτε κινείται έξω από την κορνίζα αποτελεί ενόχληση. Υπερβολή. Ο κόσμος έξω; Ο κόσμος μια χαρά είναι αρκεί να μην το πολυσκαλίζουμε. Εμείς εδώ μέσα να είμαστε καλά. Παρ’ όλα αυτά ρίχνει συνέχεια κλεφτές ματιές μήπως περάσει η τροχαία και του γράψει το αυτοκίνητο, ακόμη χειρότερα μην του το κάψει κανένας «αναρχικός». Όχι τόσο για το αμάξι όσο για το ανεξήγητο του πράγματος. Τα αποφεύγει, όπως ο διάβολος το λιβάνι, τα ανεξήγητα. Η ορθή λογική του, αυτή που τον κρατάει όρθιο στα δύο πόδια, δεν αντέχει τις λοξές σκέψεις. Ένα κι ένα κάνουν δύο. Τελείωσε. Κατά τα άλλα: «ΑΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΤΥΕΙΝ», «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΜΟΥΤΖΩΝΕΙΝ», «ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΩΝΕΣ, ΟΙ ΚΡΑΥΓΕΣ, Η ΟΡΓΗ». Και φυσικά «ΟΥΔΕΝ ΛΑΘΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΕΚ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ». Γενικώς «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Ο μετρημένος δεν κάνει λάθη. Ο μετρημένος τα ξέρει όλα και έχει άποψη για όλα.

Ο μετρημένος είναι ΞΕΡΟΛΑΣ!

Μπορεί να σου απευθύνει διάγγελμα για την κατάσταση της υγείας του Φιντέλ Κάστρο, για το κλίμα, για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, για το Open Source, το ποδόσφαιρο, τα εικαστικά. Ξέρει –όπως ακριβώς και οι τηλεσχολιαστές- τα ΠΑΝΤΑ για τη Φιλοσοφία, τη Γλώσσα, τη Λογοτεχνία (και μάλιστα την Υψηλή), τη Φωτογραφία, την Πληροφορική, τη Μουσική, για κάθε τομέα του ανθρωπίνου πνεύματος. Βεβαίως, βεβαίως!

Τώρα πως γίνεται να τα ξέρει τόσο βαθιά έτσι ώστε να μπορεί να γράφει και περισπούδαστες αναλύσεις; Τσίμπα από εδώ μισή αμάσητη ατάκα, πάρε από εκεί ένα μισοδιαβασμένο βιβλιαράκι και «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω». Ηταν και κακομαθημένος στο σπίτι από τους γονείς που προσπάθησαν (μάταια!) να αναπληρώσουν την νταντα-τηλεόραση, πολύ θέλει ο άνθρωπος να γίνει τούβλο και τενεκές ξεγάνωτος;

Και επειδή δεν του φτάνει ο (κούφιος) ήχος του τενεκέ θέλει με την πρώτη ευκαιρία να (ξε)κουφαίνει και τους υπόλοιπους (τενεκέδες και μη!). Πως; Προτάσσοντας την ορθή, πάντα μετρίως μέτρια και πάντα μετρημένη λογική του απέναντι στις «υπερβολές».Σε ότι δεν το χωράει ο νους και το μικρομάγαζο της ζωής του με τα μικρά μικρά ατομικά του συμφέροντα, φοράει πια πινακίδα «υπερβολή» και καθαρίζει. Όλα μέσα στη ζωή είναι. Όλα μέσα στη ζωή και καλώς καμωμένα τα βρίσκει. Ανθρωπος-υπαλληλάκος. Σκυμμένος, κατηφής, ξινός αλλά –όλα κι όλα- προπάντων ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΣ. Μην σπάσουν τα’ αυγά που κλωσάει μέσα στο μυαλό του. Μην ανοίξει κανένα ρουθούνι. Μυγιάγγιχτος. «Σκεπτικιστής» θα πει ο ίδιος ναρκισσευόμενος για την ίδια του την αναπηρία.

Γνήσιο προϊόν μιας εποχής φόβου και ανασφάλειας. Ο μετρημένος. Ο κακομοίρης. Ο μικρομαγαζάτορας της ζωής. Το πιο επικίνδυνο είδος δυτικού ανθρώπου.

Σχόλια

 1. Ένα από τα αγαπημένα μου σπόρ είναι να βλέπω το ίδιο πράγμα από πολλές προοπτικές...Τη ξερολίαση την είδα από μία άλλη σκοπιά προσφάτως.
  Γι΄αυτό χάρηκα που ασχοληθήκατε με την μακάρια τάξη των μετρημένων. Εκείνων που καμώνονται πως ξέρουν. Για να το δω κι αλλιώς το θέμα.
  Καλώς σας βρήκα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Τι είδαν οι απόφοιτοι Α.Ε.Ι. και πήραν τα μυαλά τους αέρα;

  Το υψηλό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων;
  Την αξίωση των πτυχίων τους στη διεθνή αγορά;
  Την απορρόφηση των ειδικοτήτων τους από την αγορά εργασίας;
  Τον οργασμό ερευνητικής δραστηριότητας;
  Την αξιοκρατική και αδέκαστη διαδικασία εξετάσης;
  Την άφθαστη παραγωγή Γνώσης;
  Την ποιότητα της πανεπιστημιακής διδασκαλίας;
  Την πληθώρα των μεταπτυχιακών επιλογών;
  Τα πλουσιοπάροχα κονδύλια για έρευνα και διδασκαλία;
  Τα πολυτελή κτίρια;
  Τα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και βιβλιοθήκες;
  Ή μήπως την άψογη επαγγελματική συμπεριφορά του διοικητικού προσωπικού (βλ. γραμματείς) των σχολών;


  Τι είδε ο απόφοιτος και την ψώνισε;
  "

  ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ! Εύγε!

  Λέμε το ίδιο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μηχανές του Κυμά γίναμε όλοι Καπ. Σε συστοιχία. Οι μηχανές του κυμά που δεν έχουν πιά τι να αλέσουν και αλέθουν τα σωθικά τους.

  Και όμως το πιό επίκινδυνο είδος ανθρώπου θα είναι τελικά αυτό που θα κυριαρχήσει. Γεννήθηκα Κατανάλωσα Πέθανα. Κανείς δεν θα ασχοληθεί με εμένα πιά. Τα δάκρυα είναι προσβολή, το λαχάνιασμα εμετός, ο πρωινός αναστεναγμός αστείος.

  Σε λίγο θα μας δείχνουν στο δρόμο Καπ. Αυτός είναι ο ΑΝεμος, αυτός ο Ντάρκ, αυτός ο Κρέιζυ.

  Αυτοί είναι οι τρελοί του χωριού. Μη τους ακούσετε και μη τους πιστέψετε ποτέ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Να μη σου πω οτι ήδη το κάνουν!

  χαχαχαχαχαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου