Ομόλογα θανάτου

Τι άλλο;
Μέχρι που;

Ή δεν το περιμέναμε;


"ι είναι όμως τα «ομόλογα θανάτου»; Πρόκειται για τίτλους που στηρίζονται στην πρόωρη λύση των ασφαλειών ζωής. Υπολογίζεται ότι κάπου 90 εκατ. Αμερικανοί διαθέτουν ασφάλεια ζωής, πολλοί όμως βρίσκουν τα ασφάλιστρα πολύ ακριβά και προτιμούν να εξαργυρώσουν την υποσχόμενη αποζημίωση εν ζωή.

Τα εν λόγω χρεόγραφα δίνουν τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να πουλήσει μέρος της ασφάλειάς του (συνήθως 20%-40%) σε επενδυτές, οι οποίοι αποκτούν με τον τρόπο αυτό την ιδιοκτησία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου και συνεχίζουν να πληρώνουν τα ασφάλιστρα μέχρι εκείνος να πεθάνει, οπότε εισπράττουν από την ασφαλιστική εταιρεία ολόκληρο το ποσόν του ασφαλιστηρίου. Με δυο λόγια, ο θάνατός σου η ζωή μου... στην κυριολεξία. «Πρόκειται για ένα μακάβριο παιχνίδι για επενδυτές», γράφει το ίδιο το περιοδικό που δεν φημίζεται για «αντικαπιταλιστικά» αισθήματα.

Η Γουόλ Στριτ ανακάλυψε στο μακάβριο αυτό παιχνίδι, μια νέα τεράστια επικερδή επιχειρηματική δραστηριότητα, μετατρέποντας σε ομόλογα τα ασφαλιστήρια ζωής, τα οποία πουλά σε συνταξιοδοτικά Ταμεία, πανεπιστημιακά κληροδοτήματα και άλλους επαγγελματίες επενδυτές, που προσδοκούν αναλόγως του πόσο γρήγορα θα πεθάνει ο κάτοχος των συμβολαίων, τη μεγαλύτερη απόδοση που θα έχει η επένδυσή τους.

«Αν η αγορά αναπτυχθεί όπως εκτιμούν οι ειδικοί της Γουόλ Στριτ, τα συνηθισμένα αμοιβαία κεφάλαια θα είναι σύντομα σε θέση να μπουν σε δράση», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Οπως σε κάθε χρηματιστηριακή αγοραπωλησία, υπάρχουν και εδώ οι μεσάζοντες που αμείβονται συνήθως από 5%-6% για να βρουν αγοραστές και να τους συνδέσουν με τον πωλητή.

Από σχεδόν ανύπαρκτη η αγορά το 2001, το 2005 έφθασε να πουληθούν «ομόλογα θανάτου» αξίας 10 δισ. δολαρίων, το 2006 αξίας 15 δισ. δολαρίων και φέτος αναμένεται να διπλασιαστούν σε 30 δισ. δολάρια. Η αξία των «ομολόγων θανάτου» είναι σχετικά πολύ μικρή σε σύγκριση με το 1,9 τρισ. δολάρια ομολόγων που σχετίζονται με την αγορά ενυπόθηκων δανείων που εκδόθηκαν πέρυσι, αλλά όπως εκτιμά το ρεπορτάζ του «Μπίζνεσγουικ», μπορούν να φθάσουν σε λίγα χρόνια τον τζίρο των 128 δισ. δολαρίων που είχαν τα «ομόλογα σκουπίδια (junk bonds)» το 2006."

Σχόλια