Δεν είναι Αιγιάλεια. Αιγιαλία είναι!

Όταν μαζί με τα δάση καίγονται και οι λέξεις (και τα τοπωνύμια)…

Ψύλλοι στ’ άχυρα θα πει κάποιος. Και μάλιστα στα φλεγόμενα άχυρα. Όμως όταν το λάθος τείνει, λόγω της επανάληψης επί 20ήμερο και πλέον, να γίνει κανόνας, ε, δεν αντέχεις άλλο, βάζεις φωνή: Δεν είναι Αιγιάλεια. Αιγιαλία είναι! (ΟΥΤΕ Αιγιαλεία, όπως έγραφα κι εγώ ο επίσης αγράμματος και σπουδαρχίδης, χθες!) Αιγιαλία, διάβολε, σπουδαρχίδη παρουσιαστή ειδήσεων! Αιγιαλία! Με τον τόνο στην ΠΑΡΑΛΗΓΟΥΣΑ. Το φελέκι σας!

Ξέρω ο κόσμος καίγεται, είναι όμως ανάγκη να καεί και η γλώσσα μας μαζί;

Δεν ξέρω από πού το έφαγαν αυτό το κόλλημα οι τηλεδημοσιογράφοι, παρουσιαστές και ανταποκριτές. Προφανώς από κάποιον ξεκίνησε και κόλλησαν όλοι οι υπόλοιποι απ’ άκρου εις άκρον των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Πολύ πιθανόν να ξεκίνησε από κάποια επίσημη ανακοίνωση δημόσιας υπηρεσίας. Από τον υπεύθυνο του γραφείου τύπου της πυροσβεστικής ή άλλον γραφειοκράτη. Το θέμα είναι ότι έχει σχεδόν καθιερωθεί.

Το σωστό λοιπόν είναι: Αιγιαλία! Αυτό είναι το όνομα της περιοχής που κάηκε σχεδόν ολοσχερώς τις τελευταίες ημέρες. Είναι η περιοχή του Αιγίου, η πρώην επαρχία της Αιγιαλείας (ή Βοστίτσας, όπως ήταν παλιότερα γνωστή) που έγινε Αιγιαλία, το βορειοανατολικό κομμάτι της Αχαΐας.

Και για να μην πει κανένας εξυπνάκιας τίποτα υπερασπιζόμενος το «κόλλημα», υπήρχε κάποτε και η αρχαιότατη ονομασία Αιγιάλεια (με τον τόνο στην προπαραλήγουσα) όμως αυτή αφορούσε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Πελοπόννησο ή σύμφωνα με τον Παυσανία και τον Στράβωνα ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Αχαΐα. Όπως και να έχει πρόκειται για πολύ παλιά, ιστορική ονομασία η οποία δεν χρησιμοποιείται πλέον.

Μιλώντας για τον τόπο που κάηκε αυτές τις ημέρες ισχύει μία και μόνο μία ονομασία: Αιγιαλία! Ετσι όπως την ξέρουμε ντόπιοι και ξενομερίτες......


Σε ύφεση οι πυρκαγιές
Στην Αιγιαλεία την Τρίτη το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Εσωτερικών


Στην Αιγιαλεία βρίσκεται την Τρίτη το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πυρκαγιές. Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα, ενώ το θέμα των πυρκαγιών προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.


...


Μπερδευτήκαμε τώρα ή είναι ιδέα μου;


Σχόλια

 1. Φίλε μου,
  είναι Αιγιάλεια! Τα πρόπαροξύτονα θηλυκά ουσιαστικά γράφονται με -ει-(ευσέβεια, αλήθεια κ.α.). Τα παροξύτονα γράφονται με -ι- (Κυπαρισσία, Λαμία κ.α.). Η προκαταληκτική ορθογραφία, λοιπόν, προδίδει την θέση του τόνου. Παππούκος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εχεις δίκιο, Παππούκο. Τι τα θες; Δημοσιογράφος δεν είμαι και εγώ; Βιαστικός και μπουρδολόγος. Στη βιασύνη μου να διορθώσω το λάθος που με εξόργιζε, έκανα άλλο λάθος! Ρούμπος λοιπόν.
  Το σωστό (με την έννοια ότι έτσι λέγεται η περιοχή εδώ και χρόνια) είναι Αιγιαλία (κατά το Αρκαδία, Θεσσαλία, Λαμία, Κορινθία, Κυπαρισσία) και όχι Αιγιαλεία για τους λόγους που εξήγησες. Ούτε όμως και Αιγιάλεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φίλε μου,
  επανέρχομαι. Οι "Παππούκοι" είναι και ολίγον πεισματάρηδες. Η Αιγιάλεια ή Αιγιαλός οφείλει το όνομά της εις τον Αιγιαλέα.(Επίτομον πλήρες Εγκυκλοπαιδικόν και Ερμηνευτικόν Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης- ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ σελ.40). Φιλικά, Παππούκος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πεισματάρη "Παππούκο", κάνεις καλά!Και σωστά μιλάς για τον Αιγιαλέα, βασιλιά της Σικυωνίας. Ομως ως Αιγιαλία (να, που την γράφουν και Αιγιαλεία όμως κια έτσι την δέχονται και οι διορθωτές του ΔΟΛ) γιατί να μην είναι η περιοχή του Αιγίου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Φίλε μου,
  για μη μακρυγορήσω προηγουμένως δεν μετέφερα το πλήρες λήμμα του Λεξικού. Θα το κάνω τώρα : "Αιγιάλεια ή Αιγιαλός. Αρχ. ονομασία της της από του Ισθμού της Κορίνθου μέχρι της Ηλείας περιοχής, οφειλομένης εις τον Αιγιαλέα."
  Όσο για τον γλωσσικό νεολογισμό "Αιγιαλεία" θα μπορούσα να ισχυρισθώ ότι οφείλεται στο ότι "η γλώσσα" είναι θηλυκού γένους και υφίσταται ανελέητο βιασμό, όπως και σύ διαπιστώνεις.
  Φιλικά, Παππούκος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Φίλε άνεμε εγώ είμαι από την περιοχη και πάντα την ήξερα ως Αιγιάλεια.
  Δεν έχω γνωρίσει κάποιον που να λέει την επαρχία εδώ αλλιώς.
  Πρώτη φορά άκουσα τη λέξη Αιγιαλία (ή αιγιαλεία τέλος πάντων τονισμένη στin teleytaia syllabh)) στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ το καλοκαίρι με τις φωτιές και μάλιστα σκέφτηκα ακριβώς το ίδιο με σένα - ότι δηλαδή ότι αυτοί οι δημοσιογράφοι λένε ότι θέλουν - άλλα από την αντίθετη σκοπιά
  φιλικά , κώστας :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Παιδιά για να τελείωνουμε με το θέμα αυτό από το blog του Αμβρόσιου:
  Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

  Προσωπικό Ιστολόγιο του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ Αμβροσίου


  Αν πιστεύετε πως και αυτός δεν ξέρει να γράφει σωστά τον τίτλο του, τι
  να πω.
  το λινκ: http://mkka.blogspot.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου