Κλονίζεται η πεποίθησή (!) μας για τη ζωή !!!


Από το ΒΗΜΑ-Science της περασμένης Κυριακής:
[...]
Ολα τα γνωστά πλάσματα, από τα ταπεινά βακτήρια ως τους ανθρώπους, βασίζονται σε δύο χημικά συστατικά: τον άνθρακα και το νερό. Ο άνθρακας συχνά αποκαλείται «ραχοκοκαλιά της ζωής» και έχει τη σπάνια ικανότητα να «κολλάει» μεταξύ τους βασικά στοιχεία για να σχηματίσει σύνθετα μόρια τα οποία είναι, όπως φαίνεται, καίριας σημασίας για τη ζωή. Το μέσο στο οποίο περιφέρονται όλα αυτά τα σύνθετα μόρια και στο οποίο συντελούνται οι βασικές χημικές αντιδράσεις της ζωής είναι το νερό. Κανένα άλλο υγρό δεν έχει παρατηρηθεί να έχει ανάλογη λειτουργία. Διαστημικά οχήματα που έχουν αποσταλεί στον Αρη και στην Αφροδίτη έχουν ενισχύσει αυτή την ιδέα ανακαλύπτοντας άγονα, άνυδρα περιβάλλοντα όπου δεν περπατούσε ούτε ένα πράσινο ανθρωπάκι. Παρ' όλα αυτά η υπόθεση ότι οι εξωγήινοι μπορεί να βασίζονται σε μια παράξενη, διαφορετική χημεία δεν θεωρείται απίθανη - κάθε άλλο. Σαράντα πέντε χρόνια μετά τη γελοιογραφία του κ. Γκρόσμαν κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ότι κάπου στο Σύμπαν μια παράξενη μορφή ζωής διψάει για μια γουλιά παγωμένη αμμωνία ή υγρό μεθάνιο που θα δροσίσει τα στεγνά χείλη της.

[...]

…και μαζί με την πεποίθησή μας κλονίζεται ο απίστευτος εγωκεντρισμός (και η απίστευτη μαλακία) του ανθρώπινου είδους!

…που ήθελε τους εξωγήινους με κεφαλάκι, χεράκια και ποδαράκια. Κατ’ εικόνα μας! (Τρομάρα μας!)

…η ίδια που γέννησε Ντένικεν και Λιακόπουλους και Δρούζες! Και εκατομμύρια σελίδες βλακώδους «επιστημονικής φαντασίας».

…η ίδια που δεν μπορεί να φανταστεί ότι ένας εξωγήινος μπορεί να είναι εντελώς αόρατος για εμάς κι εμείς εντελώς αόρατοι για εκείνον επειδή ακριβώς δεν είναι όμοιος με εμάς (και άρα μπορεί να μην ανακαλύψει ποτέ ο ένας τον άλλον).

…η ίδια που δεν μπορεί να διανοηθεί ότι, ναι, μπορεί να κατέβηκαν εξωγήινη στη Γη και να μην είδαν τίποτα παρά έναν έρημο και αφιλόξενο πλανήτη διότι τα «μάτια» τους δεν κατάφεραν να διακρίνουν τις ανθρακικές ενώσεις που μας αποτελούν. Κι αντίστοιχα μπορεί ο Αρης και η Σελήνη να σφύζουν από ζωή που εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αντιληφθούμε ή έστω να ανιχνεύσουμε!

Και είναι ο ίδιος ακριβώς εγωκεντρισμός (και η απίστευτη μαλακία) που μας έχει φέρει σε αυτό το σημείο, λίγο πριν καταστροφή του πλανήτη μας που τον χειριζόμαστε λες και φτιάχτηκε αποκλειστικά για εμάς!

Σχόλια

  1. Καλά το λέω εγώ. Κυκλοφορούν ανάμεσα μας... :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβερό κείμενο. Ο ανθρωποκεντρισμός που κατέστρεψε τον πλανήτη και μας έφερε στο όνομα της ανθρώπινης οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης αντιμέτωπους εχθρικά με τη φύση, είναι που θέλει και τους εξωγήινους κατ' εικόνα μας. Υπάρχει μάλιστα η πιθανότητα νοήμονα όντα να είναι τετραδιάστατης αντίληψης ή δισδιάστατης. Και ακόμη τα βακτήρια είναι εξωγήινη ζωή, γιατι πρέπει να συζητάμε μόνο για ανθρωπάκια με χέρια; Ίσως να μην έχουν καν μάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου