Σήμερα απεργούμε…

Σήμερα απεργούμε όλοι όσοι εργαζόμαστε στα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, με ένα και μοναδικό αίτημα: την επιστροφή στο ακέραιο όλων των χρημάτων μας στο ΤΣΠΕΑΘ. Χρήματα που έχουμε καταβάλει ως ασφαλιστικές εισφορές και που μια φάρα απατεώνων «επένδυσε» σε δομημένα ομόλογα. Χρήματα που έχουμε καταβάλει ΟΛΟΙ όσοι εργαζόμαστε ως δημοσιογράφοι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ εάν είμαστε ή όχι μέλη των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (δηλαδή της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ, της Ενωσης Εργαζομένων στον Περιοδικό Τύπο ή στις υπόλοιπες Ενώσεις της Περιφέρειας).

Και είναι δίκαιος ο λόγος που απεργούμε αν και αμφίβολο το αν έτσι θα πετύχουμε τους στόχους μας!

Αυτή η 24ωρη απεργία δεν στρέφεται κατά των ιδιοκτητών των ΜΜΕ αλλά «στερεί» συμβολικά το ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ διαδηλώνοντας έτσι την απαίτησή μας για άμεση επιστροφή όλων των χρημάτων. Γι αυτό και δεν πρόκειται να «ιδρώσει τ’ αυτί» όσων «παχύδερμων» είναι υπεύθυνοι για την μεγάλη απάτη σε βάρος του ταμείου μας.

Εκείνο που θα έπρεπε να πετύχει αυτή η απεργία θα ήταν να ξαναβρούμε τη συλλογικότητά μας. Να μάθουμε και πάλι να παλεύουμε μαζί. Όχι μόνο για το συγκεκριμένο αίτημα αλλά και για άλλα που χρονίζουν. Για όλα όσα απειλούν την ελευθεροτυπία και την ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματός μας. Όμως αυτό μόνο εν μέρει το πετυχαίνουμε σήμερα. Γιατί εμείς οι ίδιοι είμαστε άδικοι.

Εκείνο που είναι άδικο και που για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται μέσα από αυτή την απεργία είναι το ότι τα ΣΩΜΑΤΕΙΑ συνεχίζουν να λειτουργούν ως ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΛΑΜΠ μη δεχόμενα στις τάξεις τους ΟΛΟΥΣ ανεξαίρετα τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ στα ΜΜΕ. Πράγμα που σήμερα στρέφεται εναντίων και των ίδιων των ΕΝΩΣΕΩΝ καθώς τα μη μέλη συνεχίζουν να εργάζονται. Ιδιαίτερα όσοι δουλεύουν σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.

Αν άνοιγε κάποιος σήμερα τα ραδιόφωνα θα ενημερωνόταν για τα πάντα ή σχεδόν από «μουσικούς παραγωγούς», «παρουσιαστές» και μη-μέλη των Ενώσεων. Γι’ αυτόν τον «απεργοσπαστικό μηχανισμό» υπεύθυνοι δεν είναι οι ίδιοι αλλά οι ίδιες οι Ενώσεις αφού οι ίδιοι δεν καλύπτονται από το Σωματείο τους σε περίπτωση που αρνηθούν να δουλέψουν.

Εδώ και χρόνια –διάστημα στο οποίο σημειώθηκαν μεγάλες αλλαγές στα ΜΜΕ- τα Σωματεία και οι Ενώσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ δεν εννοούν να αλλάξουν τα καταστατικά τους. Καταστατικά που κάποτε είχαν νόημα περιφρουρώντας το επάγγελμα από τους «αλεξιπτωτιστές», σήμερα δημιουργούν πρόβλημα στον ίδιο τον κλάδο και τους εργαζόμενους. Καταστατικά που δέχονται να παραμένουν στις Ενώσεις άνθρωποι που εγκατέλειψαν το επάγγελμα, που το ασκούν ευκαιριακά, πολιτικοί, δικηγόροι, εκδότες (!!!). Τα ίδια καταστατικά δεν δέχονται ανθρώπους που δημοσιογραφούν σταθερά και επί χρόνια διότι π.χ. έχουν …συμπληρώσει το 35ο έτος ηλικίας.

Τι πρέπει αν γίνει;

Το λογικό!

Ανοιγμα των Ενώσεων σε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ που εργάζονται σε μόνιμη ή τακτική βάση και καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο ΤΣΠΕΑΘ.

Πλήρης ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη.

Αμεση εκκαθάριση ΟΛΩΝ των μητρώων μελών των ενώσεων.

Και τακτικές εκκαθαρίσεις ανά 2ετία.

Ετσι ώστε μέλη να παραμένουν ΜΟΝΟ όσοι εργάζονται σε μόνιμη ή τακτική βάση στα ΜΜΕ.

Να υπάρχει –όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου- δικαίωμα εξόδου αλλά και επιστροφής στον κλάδο (π.χ. εάν κάποιος ασχοληθεί με επιχειρηματικές ή πολιτικές δραστηριότητες για ένα διάστημα) με αντίστοιχη διακοπή ή επανέναρξη επαγγέλματος και ασφάλισης.

Επανακαθορισμός του τι σημαίνει ΜΜΕ και τι σημαίνει δημοσιογράφος, εργαζόμενος σε αυτά.

ΜΜΕ είναι ο Τύπος, το Ραδιόφωνο, η Τηλεόραση, τα ενημερωτικά Portals και Web Sites.

Να εξετασθεί το θέμα των free-lancers του τρόπου που θα καλύπτονται ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά.

Αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα. Εδώ και τώρα. Πριν να είναι αργά για όλους μας.

Σχόλια

 1. Το αναδημοσίευσα στο Metajournalism, ελπίζω να μη σε πειράζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σε ποσοστό της τάξεως του 102,83% της αρχικής του αξίας εκτιμά η εξειδικευμένη CALYON της GREDIT AGRICOLE έπειτα από αίτημα της Εμπορικής Τράπεζας, το ομόλογο των 130 εκ ευρώ το οποίο αγόρασε τον Ιούνιο του 2006 το ΤΣΠΕΑΘ.

  Στην συγκεκριμένη εκτίμηση σύμφωνα με τις τρέχουσες καθαρές τιμές (clean price) η αξία του συγκεκριμένου ομολόγου φτάνει στο 98% και σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι απολαβές από τόκους (Accruals) σε ποσοστό 4,8%, ήτοι: σύνολο εκτίμησης μεικτής τιμής (Gross price) 102,83%.

  Βάση της συγκεκριμένης και πλέον πρόσφατης τιμολόγησης του εν λόγω ομολόγου, μόνο ως ανυπόστατες και ανεύθυνες μπορούν να χαρακτηριστούν οι σχετικές δημοσιοποιημένες αναφορές και εκτιμήσεις – δύο διαφορετικές ακόμα και στην ίδια σελίδα κυριακάτικης εφημερίδας (!), οι οποίες συναγωνιζόμενες σε προχειρότητα, εκτιμούν ζημιές από 20 έως 40 εκ ευρώ με αντίστοιχες ποσοστιαίες εκτιμήσεις για το ομόλογο οι οποίες αναφέρουν ότι έχει χάσει μέχρι και το 20% της αξίας του..

  Οσα περισσότερα ψέματα, τόσο περισσότερες πιθανότητες να εξαπατηθούν ξανά οι πολίτες.

  Αρπαχτικά του δημόσιου χρήματος ενωθείτε. Μπορούν να έρθουν ξανά καλύτερες μέρες!

  ΑΠΑΤΗ - ΨΕΜΑ - ΔΙΑΦΘΟΡΑ - ΡΕΜΟΥΛΑ - ΔΙΑΠΛΟΚΗ - ΣΚΑΝΔΑΛΑ - ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

  Εμπρός στο δρόμο της ρουφιανιάς, της λάσπης και της συκοφαντίας που χάραξε ο καρχιμάκης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μεγάλη κουβέντα ανοίγεις με το θέμα του ανοίγματος της Ένωσης. Το πρόσφατο άνοιγμα της ΕΣΗΕΜΘ απέφερε:
  1. 800(από 300) μέλη,
  2. 64(!) ψήφους στη γενική συνέλευση επί 120 παρόντων,
  3. αποκλεισμό ανθρώπων που, όπως λες, εργάζονται στην ενημέρωση, αλλά δεν πρόλαβαν τη μεταβατική διάταξη με την οποία επιτρεπόταν η εγγραφή παρά το όριο ηλικίας,
  4. εγγραφή περί των 100 νέων μελών τα οποία, την ώρα της κρίσης της αίτησής τους εργάζονταν σε τοπικό μέσο και ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ σταμάτησαν να εργάζονται,
  5. εγγραφή -σωρηδόν- συναδέλφων από την ΕΡΤ με... 6 και 7 μεροκάματα το μήνα,
  6. αποκλεισμό -σωρηδόν- συναδέλφων εκτός ΕΡΤ με 20 και 24 μεροκάματα το μήνα,
  7. εγγραφή ανθρώπων για τους οποίους τα ελληνικά είναι... ξένη γλώσσα,
  8. αλισβερίσια του αισχίστου είδους του στιλ, "έλα μωρέ, κάνε ένσταση και θα σε περάσουμε από το μικτό συμβούλιο",
  9. πλήρη απαξίωση του μεικτού συμβουλίου το οποίο συνεδριάζει μόλις μία φορά το χρόνο για να εξετάσει τις ενστάσεις των υποψηφίων που κόπηκαν -κι όπου εγγράφει ως μέλη όσους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εξασφαλίζουν πλειοψηφία θετικών ψήφων,
  10. βροχή αιτήσεων για την παροχή άτοκων χρηματικών βοηθημάτων από το ταμείο αλληλοβοήθειας, που είχε ιδρυθεί για την περίπτωση πολυήμερων απεργιών,
  11. συνεχή πρόσληψη συναδέλφων στην... ΕΣΗΕΜΘ, η οποία έχει μετατραπεί, πλέον ΚΑΙ σε εργοδότη
  κ.λπ., κ.λπ.
  Θα μπορούσα να γράφω ώρες.

  ΥΓ 1. Η απεργία έγινε, για να στερήσει το αγαθό της ενημέρωσης από τον πολίτη, για το θέμα των ομολόγων. Σωστά. Και πέτυχε, τουλάχιστο στη Θεσσαλονίκη, όπου μέλη -και μη μέλη- της ΕΣΗΕΜΘ απήργησαν σε μεγάλο ποσοστό. Πέτυχε μεταξύ του σιναφιού. Έξω από αυτό, άκουσα πολλούς πολίτες να λένε "σήμερα απεργούν οι δημοσιογράφοι και ησυχάσαμε"! Θέλει κουπί για να αναστραφεί το κλίμα και να πιστέψει και η πλειοψηφία των πολιτών ότι η ενημέρωση είναι αγαθό.

  ΥΓ2. Το κράτος, ζήτησε βοήθεια (τρομάρα του) μέσω ομολόγων. Και οι διοικήσεις των ταμείων (ανάμεσά τους ΚΑΙ δημοσιογράφοι) παρείχαν βοήθεια, εις βάρος των ταμείων. Με αυτούς τους πρόθυμους, τι γίνεται;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ανώνυμο λαμόγιο>> Το εν λόγω ομόλογο είχε στις 10 Ιουλίου, όταν εξεδόθη, πραγματική αξία που αντιστοιχούσε περίπου στο 70-72% της ονομαστικής του, στην οποία και πουλήθηκε. Δηλαδή ήταν και αυτό υπερτιμημένο όπως το κρυφό ομόλογο και μάλιστα πολύ περισσότερο, κατά 28-30% ή κατά 36,4-39 εκατ. ευρώ.

  Εννέα μήνες μετά, η τιμή αυτού του ομολόγου έχει ανέβει, αλλά και πάλι είναι πολύ κάτω από την ονομαστική αξία του, δηλαδή βρίσκεται περίπου στο 80% της ονομαστικής του αξίας.

  Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ομόλογο πουλήθηκε εξ ολοκλήρου στο ΤΣΠΕΑΘ, καθώς φαίνεται πως εκδόθηκε για λογαριασμό του και αντιπροσωπεύει το 20% των αποθεματικών του, ποσοστό που κρίνεται εξαιρετικά υψηλό.

  Το ομόλογο έχει διάρκεια 20 έτη και στα πρώτα 5 έτη δίνει απόδοση 6%, ενώ στη συνέχεια αυτή δομείται με βάση τη διαφορά των επιτοκίων αγγλικής λίρας και ευρώ. Σύμφωνα με την τραπεζική πηγή, την περίοδο της αγοράς του μπορούσε να υπολογίσει κανείς ότι το ομόλογο θα είχε αρνητική απόδοση από τον 7ο χρόνο και μετά, δηλαδή στην πράξη μηδενική, αφού το κεφάλαιο είναι διασφαλισμένο.

  Σχεδιάστηκε από την Calyon θυγατρική της Credit Agricole και ανάδοχος είναι η Εμπορική.

  Ουσιαστικά οι τράπεζες λειτούργησαν ως όμιλος πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία εξαγοράς. Στη συνέχεια τη διαχείρισή του ανέλαβε η Εμπορική Finance και επέστρεψε στην Αθήνα μέσω της Proton Bank και με τη διαμεσολάβηση της Τρώυλος ΚΕΠΕΥ πέρασε στο χαρτοφυλάκιο του ΤΣΠΕΑΘ. Η εκκαθάριση της συναλλαγής έγινε από την Hypovereinsbank.

  Το ομόλογο με κωδικό XS0260349492 αναρτήθηκε στη διεθνή πλατφόρμα μόλις στις αρχές Απριλίου 2007 και δεν φέρει ούτε ενδεικτική τιμή, κάτι που συμβαίνει και με το άλλο επίμαχο ομόλογο που είχε ανάδοχο την JP Morgan. Ο πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ, Δ. Καπράνος, απευθύνθηκε στην Εμπορική και τον όμιλο Credit Agricole προκειμένου να ζητήσει τιμολόγηση του ομολόγου. Ωστόσο μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής δεν είχε δοθεί από την τράπεζα έγγραφη απάντηση.

  Η Τρώυλος ΚΕΠΕΥ, της οποίας η λειτουργία ανεστάλη την προηγούμενη εβδομάδα με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, υποστηρίζει ότι για τη διαμεσολάβησή της δεν πήρε προμήθεια. Το ομόλογο μπήκε στο χαρτοφυλάκιο του ΤΣΠΕΑΘ σε τιμή αρτίου, δηλαδή 100% της ονομαστικής του αξίας. Το ερώτημα που εγείρεται είναι ποια ήταν η δίκαιη τιμή που είχε στη συμφωνία της κυβέρνησης με την Εμπορική και με τι όρους έγινε η ανταλλαγή επιτοκίου.

  Σήμερα το ομόλογο τιμολογείται στο 80% - 82% της ονομαστικής αξίας του, δηλαδή «γράφει» λογιστική ζημιά 23,4 - 26 εκατ. ευρώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αναρωτηθήκατε πόσο θα μπορούσε να σας κοστίσει η επισκευή ενός chassis σε ένα μικρό κασετοφωνάκι της SONY αξίας καινούργιο στον Κωτσόβολο μόλις 61 Ευρώ, αν το δώσετε στο Εξουσιοδοτημένο Service της Sony Γ. Αρματάς & Σία OE στην οδό Αργυρουπόλεως 65 στην Αργυρούπολη;

  Όσο και αν σας φανεί απίστευτο, μου ζήτησαν 130 Ευρώ, από τα οποία τα 10 Ευρώ τα πλήρωσα υποχρεωτικά και αγύριστα, για να το δούνε το κασετοφωνάκι, και θα μου απαντούσαν «μέσα σε 5 εργάσιμες μέρες» που όμως έγιναν 20 ημέρες και μετά από επίμονα τηλεφωνήματά μου έμαθα το ποσό που μου ζητούσαν τελικά και το οποίο ήταν υπερδιπλάσιο της τιμής - 61 Ευρώ - που είχε το ίδιο ολοκαίνουργο στον Κωτσόβολο.

  Θα έπρεπε να αναρωτηθεί κανείς, με ποια κριτήρια η εταιρεία Sony ορίζει ένα εξουσιοδοτημένο εργαστήριο Service για να κάνει επισκευές, συντήρηση και service των προϊόντων της στην Ελλάδα.

  Δηλαδή με ποια κριτήρια ο υπεύθυνος το εν λόγω εργαστηρίου service ορίζει το πόσα θέλει για να επισκευάσει ένα κασετοφωνάκι, γνωρίζοντας ότι αν δεν συμφωνήσει στην τιμή ο πελάτης, ο τελευταίος θα έχει χάσει και τα 10 Ευρώ που έδωσε και τα οποία δεν επιστρέφονται;

  Είχε δικαίωμα το εν λόγω εργαστήριο service να μην ζητήσει μόνο 130 Ευρώ αλλά να το πάει και στα 500 Ευρώ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet

Πως θα έσωζα τους New York Times