Ένα ερώτημα που έρχεται και ξαναέρχεται…


…η ελευθερία του λόγου περιλαμβάνει τους πάντες;

Ενας φιλελεύθερος θα πει «Ναι, Τους πάντες!»

Ακόμη και τους ναζιστές;

«Ναι! Ακόμη και αυτούς!»

Ενας αριστερός ίσως πει επίσης «Ναι! Γιατί σήμερα απαγορεύεις να μιλούν αυτοί, αύριο θα απαγορευτεί να μιλάς ΕΣΥ!».

Το ερώτημα όμως παραμένει ανοιχτό… Ιδιαίτερα για εκδηλώσεις και δηλώσεις μίσους!

Από την άλλη υπάρχει πάντοτε ο φόβος της έμμεσης «διαφήμισής» τους μέσα από κάθε είδους αναφορά!

Η συζήτηση είναι ανοιχτή!

Σχόλια

 1. Aυτο που θα πει κάποιος αριστερός οπως λες, είναι νομίζω αυτό που θα έλεγε κάθε ανθρωπος με σωστή αντίληψη των πραγμάτων γύρω του.

  Το θέμα είναι κάποιες φωνές, οπως αυτές, να σκεπάζονται από άλλες πιο λογικές. Βεβαιως τωρα παμε σε συζητήσεις για το τι είναι πιο λογικό και ποιος το ορίζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η ελευθερία του λόγου περιλαμβάνει τους πάντες. Εφόσον τα λεγόμενα του καθενός δεν θίγουν άλλες κοινωνικές ομάδες. Αρα, που είναι η ελευθερία?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είναι ελευθερία να θίγονται (ή να ζητάει κάποιος τον αφανισμό) άλλες κοινωνικές ομάδες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Επιτρέπεται να λέμε τα πάντα.Δεν επιτρέπεται να κάνουμε τα πάντα!Δεν θα εμπόδιζα κανέναν να μιλήσει.Ίσα,ίσα που θα τον ενθάρρυνα να το κάνει.

  Καλησπέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σωστά! Αλλά τι γίνεται όταν ο λόγος είναι προτρεπτικός; Οταν κάποιοι κάνουν πράξη τα λόγια κάποιων άλλων;

  Μπορώ π.χ. να πω "η πρέζα είναι υπέροχη! Δοκίμασε κι εσύ!";;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ή "οι εβραίοι είναι σκουλίκια, πάτα και εσύ έναν!";;;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. δυστυχώς, ή μάλλον κατανάγκην, "η ελευθερία του λόγου περιλαμβάνει τους πάντες": ας μην κοροϊδευόμαστε ότι τη δεχόμαστε ευχαρίστως αυτή την ελευθερία -απλώς δεν μπορεί να γίνει αλλιώς!

  και πάντως, ναι, ο καθένας [πρέπει να] είναι ελεύθερος να εκφράζει τις [όποιες] απόψεις του, αυτό όμως δεν σημαίνει επ' ουδενίότι θα τον αναγνωρίσω εγώ σαν συνομιλητή μου, ότι θα τον νομιμοποιήσω μέσω διαλόγου π.χ., καλώντας τον στην εκπομπή μου [λέγε με Πρετεντέρη, Θέμο κτλ. κτλ.], δίνοντάς του βήμα κ.ο.κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μήπως το θέμα σας είναι η "ελευθερία της δράσης" και όχι του λόγου;

  Είναι δικαίωμα η "ελευθερία της δράσης" των νεοφασιστών;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. www.rockgiatinpatrida.blogspot.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Νομίζω, αγαπητέ, ότι δεχόμαστε πως ισχύει για όλους η ελευθερία του λόγου (νεο-ναζί περιλαμβανομένων) διότι αν κάποια στιγμή τεθεί φραγμός της έκφρασης σε μια ορισμένη κοινωνική/πολιτική/άλλη ομάδα είναι πιθανό κάποιος να φιμώσει κάποια στιγμή και εμάς. Ισως να πρόκειται για συλλογισμό με πολύ εγωισμό στην αφετηρία του, αλλά νομίζω πως είναι ειλικρινής...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. 4 πράγματα:

  1) "Διαφωνώ με όσα λες, αλλά θα υπερασπίζομαι μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες", Βολταίρος (παμπόνηρος)

  2) Πολλά, στο περιτύλιγμά τους, διαβάζονται άνετα, σαν να τα έγραψε η "αριστερή" όχθη, βλέπε περί παγκοσμιοποίησης, οικολογίας κλπ. Ωστόσο όταν "ανοίξεις" το πακέτο και χώσεις τη μούρη σου βαθύτερα, ε τότε, η μπόχα γεμίζει το δωμάτιο.

  3) Προβληματίζομαι ως προς τις γενεσιουργές αιτίες ακραίων μορφών οργάνωσης και από τις δυο πλευρές. Κάπου κάπου το κατεστημένο σύστημα θέλει ένα "reset" και ιδεολογίες τύπου ολοκληρωτισμού έρχονται να χώσουν το δάκτυλο στην τρύπα της αστικής μας δημοκρατίας.

  4) Ψυχραιμία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Οι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου με βρίσκουν γενικά αντίθετο γιατί δε λύνουν το πρόβλημα και οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς. Όπως είπε κι ο Joi Ito στο Openness session του πρόσφατου IGF (εν μέσω καλλιεργημένης υστερίας),

  JOICHI ITO: I think we need to really think about what we are as a democracy, because while force may have been the most important thing in the last century, I think information is going to be exceedingly more important.
  [..] if we are unable to win the arguments in the public debate and allow a free competition of ideas, we are not about democracy. We are not about transparency. And so when we censor hate pages[..] is this the way we promote our ability to win the argument in public? I think right now every child who is being brain washed on the Internet by some sort of hate group will Google and our page is one click away. So why not focus on making our voice louder and more convincing rather than trying to stifle the free speech of people we don't like?


  Εν κατακλείδι και συντομία, συμφωνώ με τον Θοδωρή, και τολμώ να πω ότι το #3 είναι η πιό οξυδερκής πολιτική παρατήρηση που διάβασα τον τελευταίο καιρό (κι επίσης, και γαμώ τις ατάκες :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Γιάννης Χάρης >>>

  Συμφωνώ μαζί σας…

  Ανώνυμο >>>
  Είναι;

  Ανώνυμο >>>
  Μήπως είναι καλύτερα να μην τους κάνουμε διαφήμιση;

  NickTheCreek >>>
  Γιατί το μυαλό μας πάει πάντοτε σε επίσημες και άνωθεν (νομοθετικές) απαγορεύσεις;
  Υπάρχουν τρόποι να «αποκλείσεις» κάποιους χωρίς να χρειάζεται να καταφύγεις σε νόμο. Ο κ. Χάρης λέει ένα παράδειγμα: δεν τους νομιμοποιείς ως συνομιλητές…

  θοδωρής >>>
  Και κυρίως: Ψυχραιμία...

  Oneiros said...
  Της δράσης όμως (για να πάω τη συζήτηση εκεί που σωστά υποδεικνύει ο «ανώνυμος»)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Οπα, δεν υπονοούσα νομοθετικές σώνει και καλά απαγορεύσεις (υπάρχει άλλωστε και η απαγόρευση/περιορισμός του λόγου που επιβάλλεται από μια οικονομική ελίτ η οποία δεν χρησιμοποιεί ούτε καν ως άλλοθι την όποια νομιμοποίηση μέσω ψηφοφορίας όπως γίνεται με τους νόμους, βλ. δελτία(;) ειδήσεων(;) στην ελληνική τηλεόραση) και (θα έπρεπε επίσης να) είναι δεδομένο πως στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου έχεις κάθε δικαίωμα να επιλέξεις με ποιον θα συνομιλήσεις και με ποιον όχι. Βέβαια, η ψυχραιμία βοηθά - συνήθως...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου