ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ-11η ΑΠΟΝΟΜΗ


26-29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η 11η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου, το οποίο αποτελεί το αντίστοιχο «Νόμπελ» στο χώρο του Ευρωπαϊκού Θεάτρου, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 26 έως τις 29 Απριλίου. Τη φετινή διοργάνωση ανέλαβε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ως μέλος της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με το Europe Theatre Prize.

Το Europe Theatre Prize διοργανώνει και απονέμει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου σε προσωπικότητες με παγκοσμίως αναγνωρισμένο κύρος, για το σύνολο της καλλιτεχνικής τους σταδιοδρομίας στο Θέατρο. Παράλληλα, απονέμεται και το Βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες» σε Ευρωπαίους καλλιτέχνες που κομίζουν καινοτόμες και πρωτότυπες προτάσεις στη θεατρική τέχνη. Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου θεσπίστηκε το 1986 σαν πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναγνωρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως «Οργανισμός ευρωπαϊκού πολιτιστικού ενδιαφέροντος». Συνεργάζεται και υποστηρίζεται από την Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Θεατρική Σύμβαση, τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Θεάτρου, το Διεθνές Ινστιτούτο Μεσογειακού Θεάτρου και το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου της UNESCO.

Για τέσσερις μέρες το καλλιτεχνικό έργο των βραβευμένων αποτελεί αντικείμενο συναντήσεων, συμποσίων και παρουσιάσεων: γίνονται παραστάσεις, ανοιχτές πρόβες, διαλέξεις και προβολές βίντεο με βάση το έργο τους. Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου αποτελεί, στην πραγματικότητα, ήδη από την πρώτη διοργάνωσή του, έναν σημαντικό χώρο συνάντησης των ανθρώπων του θεάτρου απ’ όλον τον κόσμο: καλλιτέχνες, διανοούμενοι, κριτικοί, δημοσιογράφοι από τις κορυφαίες εφημερίδες του κόσμου, καθηγητές πανεπιστημίων, διευθυντές θεάτρων και φεστιβάλ.

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου που συγκλήθηκε στο Τορίνο, όπου πραγματοποιήθηκε η περσινή διοργάνωση, απένειμε εξ ημισείας το βραβείο της 11ης διοργάνωσης στους Robert Lepage (Καναδάς) και Peter Zadek (Γερμανία).

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου έχει απονεμηθεί στο παρελθόν στην Ariane Mnouchkine και το Θέατρο του Ήλιου, στον Peter Brook, στον Giorgio Strehler, στον Heiner Müller, στον Robert Wilson, στον Luca Ronconi, στην Pina Bausch, στον Lev Dodin, στον Michel Piccoli και στον Harold Pinter.

Το 9ο Ευρωπαϊκό Βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες» απονέμεται στην Biljana Srbljanovic (Σερβία) και στον Alvis Hermanis (Λετονία).

Κατά το παρελθόν, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες απονεμήθηκε στους: (α) Anatolij Vasiliev, (β) Giorgio Barberio Corsetti, Comediants, Eimuntas Nekrosius, (γ) Théâtre de Complicité, Carte BlancheCompagnia della Fortezza, (δ) Christoph Marthaler, (ε) Royal Court Theatre of London για την ανακάλυψη και προώθηση νέων θεατρικών συγγραφέων, (στ) Theatergroep Hollandia, Thomas Ostermeier, Socìetas Raffaello Sanzio, (ζ) Heiner Goebbels, Alain Platel, (η) Oskaras Korsunovas, Josef Nadj.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Πέμπτη, 26 Απριλίου

Βασιλικό Θέατρο

4:30 μ.μ.

Τελετή έναρξης της 11ης διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου.

Θα ακολουθήσει συμπόσιο με τίτλο «Βραβεία: ποιος τα χρειάζεται;» της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Θεάτρου

Συντονιστής: Ian Herbert

Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

9 μ.μ.

Παράσταση

Long Life του Alvis Hermanis

Σκηνοθεσία: Alvis Hermanis

Από το New Riga Theatre

Παρασκευή, 27 Απριλίου

Βασιλικό Θέατρο

10:00 π.μ.

Συμπόσιο με τον Alvis Hermanis

Επιμελήτρια: Brigitte Fürle

The Sound of Silence του Alvis Hermanis

Ανοιχτή πρόβα από τη νέα παραγωγή που θα παρουσιαστεί στο Berliner Festspiele

4:00 μ.μ.

Συμπόσιο με την Biljana Srbljanović

Επιμελητής: Ivan Medenica

Ανάγνωση αποσπασμάτων από έργα της Biljana Srbljanović

Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

9 μ.μ

Παράσταση

Locusts (Ακρίδες) της Biljana Srbljanović

Σκηνοθεσία: Dejan Mijac

Από το Yugoslav Drama Theatre

Σάββατο 28 Απριλίου

Βασιλικό Θέατρο

9.30 π.μ.

Συμπόσιο: «Robert Lepage: Ο οραματιστής από το Κεμπέκ»

Επιμελητής: Michel Vaïs

3:30 μ.μ.

«Σύντομα αποσπάσματα από μελλοντικές δουλειές» του Robert Lepage

Θα ακολουθήσει συνέντευξη του Robert Lepage στον Michel Vaïs

Μονή Λαζαριστών

9:00 μ.μ.

Παράσταση

Väter (Πατέρες) του Alvis Hermanis

σκηνοθεσία: Alvis Hermanis

Από το Schauspielhaus Zürich

Κυριακή, 29 Απριλίου

Βασιλικό Θέατρο

10.00 π.μ.

Συμπόσιο: «Peter Zadek: ο σκηνοθέτης και η φαντασία των ηθοποιών»

Επιμελητής: Volker Canaris

Σε συνεργασία με τον Klaus Dermutz

3:00 μ.μ.

Συνέντευξη του Peter Zadek στους Volker Canaris και Klaus Dermutz

Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

7:30 μ.μ.

Τελετή Λήξης

Θα ακολουθήσει η παράσταση

Peer Gynt (Πέερ Γκυντ) του Ερρίκου Ίψεν

Σκηνοθεσία: Peter Zadek

Από το Berliner Ensemble

Χορηγοί επικοινωνίας των παραστάσεων του Κ.Θ.Β.Ε.: ΕΡΤ Α.Ε., ΕΤ3.

Σχόλια

  1. Πολύ ωραία πρωτοβουλία να δώσεις το πρόγραμμα. Το βραβείο δεν το ήξερα, όμως νομίζω ότι λάθος το συγκρίνεις με το Νοόμπελ. Το σουηδικό βραβείο είναι παγκόσμιας εμβέλειας και αναφοράς, το ίδιο το συγκεκριμένο αναφέρεται σε όλο τον κόσμο και όλους τους καλλιτέχνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου