Το Κ.Θ.Β.Ε. τιμά τον λογοτέχνη Γιώργο Χειμωνά


την Κυριακή 1 Απριλίου 2007,

στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών,

ώρα 12 το μεσημέρι (ελεύθερη είσοδος).

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ολοκληρώνει τον φετινό κύκλο των Λογοτεχνικών Πρωινών του και αφιερώνει την εικοστή όγδοη στη σειρά εκδήλωσή του, την Κυριακή 1η Απριλίου 2007, στο έργο του Γιώργου Χειμωνά. Το Λογοτεχνικό Πρωινό θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Ο Γιώργος Χειμωνάς γεννήθηκε στην Καβάλα (1936) και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί έζησε και τελείωσε την Ιατρική. Αργότερα, μετά τον στρατό, έφυγε στο Παρίσι.. Στη Γαλλία ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και τη Νευροψυχολογία. Έπειτα, γύρισε μόνιμα στην Αθήνα όπου εργάστηκε στο «Αιγινήτειο Νοσοκομείο». Έχει εκδώσει εννέα πεζογραφήματα: Πεισίστρατος (1960), Η εκδρομή (1964), Το μυθιστόρημα (1966), Ο γιατρός Ινεότης (1971), Ο γάμος (1975), Ο αδελφός (1976), Οι χτίστες (1979), Τα ταξίδια μου (1984) και Ο εχθρός του ποιητή (1990). Επίσης, έχει εκδώσει επτά βιβλία-δοκίμια πάνω στον Λόγο, και μεταφράσεις έργων των: Σαίξπηρ, Σοφοκλή, Ευριπίδη. Απεβίωσε στις 27 Φεβρουαρίου 2000 στο Παρίσι.

«0ι ήρωές μου δεν έχουν καμία σχέση με τους ήρωες ενός κα­νονικού, συνηθισμένου μυθιστορήματος. Ήρωας είναι πάντοτε οι μάζες, τα πλήθη των ανθρώπων. Φαντάζομαι ένα νέο μυθιστόρημα που δεν θα μιλά πια για ξεχωριστά άτομα. Θα είναι ένας συμπερασματικός λόγος που θα μιλά για το γένος των ανθρώπων, όπως περίπου στην αρχαία τραγωδία. Αν κάποιο πρόσωπο κεντρικό φαίνεται να ξεχωρίζει στα κείμενα μου, αυτό δεν είναι άλλο παρά ένας θυμωμένος, απαρηγόρητος οδοιπόρος, χωμένος και αυτός μέσα στο πλήθος. Αλλά είναι ένας οδοιπό­ρος που έχει απάνω του τη μοίρα όλων των ανθρώπων.

Είπα κάποτε ότι η Τέχνη δεν είναι η πραγματικότητα. Πως η Τέχνη είναι ένα σχόλιο πάνω στην πραγματικότητα, πως η πραγματικότητα δεν μπορεί να νοηθεί ως τετελεσμένη, αν δεν δευτερολογηθεί από ένα τέτοιο σχόλιο Τέχνης. Θεω­ρώ αυτό το σχόλιο της Τέχνης πολύ πιο πραγματικό από την ίδια την πραγματικότητα, γιατί ακριβώς αποκαλύπτει εκείνες τις κρυφές όσο και ουσιαστικές διεργασίες που αναπαράγουν συνεχώς την συγκινησιακή πραγματικότητα του ανθρώπου. Αυτή για την οποία μιλάει κυρίως η Τέχνη. Αυτή με την οποία αποκλειστικά υπάρχει ο άνθρωπος. Θεωρώ τον λόγο σαν ένα χαρισματικό όργανο, περισσότερο από όλα τα άλλα, γιατί α­κριβώς ο λόγος έχει τη δυνατότητα να συλλαμβάνει και να φανερώνει όλες τις δυνατές νοηματικές και συναισθηματικές αντηχήσεις που γεννά μέσα στο νου και την ψυχή του ανθρώπου η εμπειρία της ζωής. Εννοώ κάτι σαν την εξαίσια ακινη­σία της ζωής, ή τη δαιμονική κινητικότητα της μουσι­κής. Εννοώ ακριβώς ένα λόγο που είναι και ζωγραφική και μουσική και όσα μπορεί να εκφράσει ο άνθρωπος. Κυρίως όσα δεν μπορεί».

Γιώργος Χειμωνάς (1983)

Το Κ.Θ.Β.Ε. τιμά τον λογοτέχνη Γιώργο Χειμωνά

Λογοτεχνική επιμέλεια: Ρούλα Αλαβέρα

Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Ναουμίδης

Εισηγητής: Γιώργος Αλισάνογλου, ποιητής

Φωτισμοί: Γιώργος Ζίγκας

Διαβάζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Δημήτρης Καρέλλης, Ευθύμης Παππάς, Κλέλια Ρένεση, Γιώργος Σφυρίδης, Ελεάνα Ταχιάου, Στράτος Τζώρτζογλου.

Σχόλια