ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ, τόμος 21, σελίδες 256, τιμή 10 ευρώ.

Κυκλοφόρησε ο 21ος τόμος της σειράς «Θεσσαλονικέων Πόλις», με τρεις βασικούς ερευνητικούς φακέλους που αφορούν την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Ο πρώτος φάκελος έχει τίτλο «Η Θεσσαλονίκη ως τόπος προορισμού (1430-1940)». Οι ταξιδιωτικές εντυπώσεις μας είναι χρήσιμες όχι μόνο γιατί προσφέρουν ειδήσεις για το παρελθόν της πόλης αλλά και γιατί αποκαλύπτουν τις παρανοήσεις και τα στερεότυπα που τη βαρύνουν σε κάθε εποχή. Κεντρικό κείμενο είναι η μελέτη του Αλέξανδρου Γρηγορίου, ο οποίος παραθέτει τα δεδομένα δεκάδων διαφορετικών επισκεπτών της Θεσσαλονίκης που έγραψαν στη γαλλική γλώσσα. Τις άλλες ενδιαφέρουσες μελέτες για τις εντυπώσεις των περιηγητών υπογράφουν η Ευτέρπη Μαρκή, ο Γιώργος Αναστασιάδης και ο Ευάγγελος Χεκίμογλου.

Ο δεύτερος φάκελος αφορά τους κλάδους δέρματος και υποδηματοποιίας στη Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου. Η Ευαγγελία Βαρέλλα διερευνά το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο σημειώθηκε η εξέλιξη της βυρσοδεψίας και της εμπορίας δερμάτων. Η Ευφροσύνη Ρούπα μελετά την κατασκευή φτηνών και ανθεκτικών παπουτσιών από λάστιχο αυτοκινήτου, κύριος φορέας της οποίας ήταν η βιομηχανία «Αλυσίδα», που ιδρύθηκε το 1932 με τη συνένωση τοπικών βιοτεχνιών.

Ο τρίτος φάκελος του τόμου περιέχει μελέτες για τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων η λαμπρή –και τελευταία- μελέτη του αείμνηστου Θανάση Παπαζώτου για τη μονή Ακαπνίου. Το έργο αυτό κλείνει οριστικά το ζήτημα της ονομασίας του άγνωστου βυζαντινού ναού, τον οποίο τιμούμε σήμερα στο όνομα του Προφήτη Ηλία. Ο ερευνητής ταύτισε πολύ πειστικά το ναό με το καθολικό της μονής Ακαπνίου, μεγάλης ανδρικής μονής των βυζαντινών χρόνων, αφιερωμένης στο Χριστό. Ο φάκελος για τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη συμπληρώνεται με ενδιαφέρουσες μελέτες στον τομέα της ιστορίας του δικαίου (Χαράλαμπος Παπαστάθης) και της αγοράς ακινήτων κατά τη βυζαντινή περίοδο (Έλλη Γκαλά Γεωργιλά).

Την ύλη του τόμου συμπληρώνει η αναφορά στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του θεσσαλονικέως μουσουργού Σώτου Βασιλειάδη και βιβλιοκρισίες από τον Γιώργο Κορδομενίδη.

Στους 21 τόμους της σειράς «Θεσσαλονικεών Πόλις» έχουν δημοσιευτεί περί τις 300 μελέτες για τη Θεσσαλονίκη, από επιστήμονες όλων των γνωστικών πεδίων. Ιδιοκτήτης της σειράς είναι η μη κερδοσκοπική εταιρεία Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματών Βορείου Ελλάδος. Στην εκδοτική επιτροπή συμμετέχουν η Δρ Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, ο Καθηγητής Γ. Αναστασιάδης, η Δρ. Δρ. Ευαγγελία Βαρέλλα, η Καθηγήτρια Βασιλική Βαρμάζη, ο Καθηγητής Ι. Μουρέλος, η Δρ Ευτέρπη Μαρκή, η Αν. Καθηγήτρια Θάλεια Μαντοπούλου-Παναγιωτοπούλου και ο Καθηγητής Χαρ. Παπαστάθης. Εκδότης είναι ο Δρ Ευάγγελος Χεκίμογλου.-

Σχόλια