Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τις τελευταίες ημέρες…


…βλέπω συνέχεια βουρκωμένα μάτια. Ανθρωποι που μετα βίας συγκρατούν τα δάκρυά τους, που με το ζόρι πνίγουν έναν λυγμό. Τα πιο πολλά είναι νέα κορίτσια. Νεαρές γυναίκες ή και λίγο πιο ηλικιωμένες. Κοιτάζουν, δήθεν, έξω από τα παράθυρα των λεωφορείων την κίνηση στην πόλη. Τάχα παρατηρούν ένα αυτοκίνητο που προσπερνάει. Το φανάρι που γίνεται πράσινο. Με το πηγούνι να τρέμει ελαφρά. Την μύτη να έχει κοκκινίσει από το χαρτομάντιλο. Τα δάχτυλα να στρίβουν το εισιτήριο σε ρολάκι. Κι ύστερα πάλι να το στρώνουν. Και το βλέμμα τους είναι γυρισμένο στον μέσα κόσμο τους. Κορίτσια της οδύνης και της συγνώμης όπως τα τραγούδησαν οι Κατσιμιχαίοι. Δεν μπορώ να διαγνώσω τις αιτίες της οδύνης τους. Κάπως θα εξηγείται αυτό το βουβό κλάμα για την κάθε μία ξεχωριστά. Κάτι στη σφαίρα του προσωπικού που κρύβεται πίσω από γυαλιά ηλίου, πεσμένες φράτζες, σκυμμένα κεφάλια. Όμως όποια κι αν είναι η προσωπική αιτία, όλο αυτό δεν παύει να θυμίζει και κάτι άλλο… Να θυμίζει Πόλεμο…

Σχόλια

 1. ..."Να θυμίζει πόλεμο"
  Στο μέσα τους? Εσωτερικό?
  Θα τον κάνουν (θα τον κάνουμε) και εξωτερικό?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι τα δακρυγόνα της καθημερινότητας που με μεγάλη ευκολία πετάμε εγώ κι εσύ και όλοι μας, που προκαλούνε αυτά τα δάκρυα. Είναι που δε νοιαζόμαστε αρκετά. Είναι και ο Πόλεμος, ο μεγάλος, ο ακήρυχτος, ο πανταχού παρών. Δεν τον αποφεύει κανείς.
  Τις καλησπέρες μου, καπ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. είναι που κάνουμε τα "στραβά μάτια"
  και να, που η καρδιά μας
  δεν το αντέχει πια ...

  και τα "στραβά μάτια" κλάινε από μόνα τους...

  όταν αυτός ο πόλεμος γίνει εξωτερικός δεν θα προλαβαίνουμε να κλαίμε,
  θα έχουμε τις μάχες μας σε εξέλιξη...

  θεωρώ πως είναι αναπόφευκτο


  καλημέρα άνεμε

  trapped

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "τα δακρυγόνα της καθημερινότητας!". Ναι! Αυτά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…