Προσπαθώ να το πάρω ελαφριά. Το ξέρουμε πια ότι δεν είναι κάτι σοβαρό. Μια τόση δα επέμβαση είναι που πρέπει να γίνει. Εκείνα τα τρελά storming με τα χειρότερα ενδεχόμενα δεν υπάρχουν. Όμως, ρε γαμώτο, δεν το αντέχει η ψυχή μου και ούτε θα το συνηθίσει ποτέ. Ο μικρός είναι από το πρωί στο νοσοκομείο. Αυριο το πρωί θα μπει στο χειρουργείο και είμαι κομμάτια. Όπως κομμάτια είμαστε εδώ και τρεις (3)(Ναι! Τρεις!) μήνες βιώνοντας την απίστευτη περιπέτεια του Εθνικού (μη χέσω!) Συστήματος (ουδεμία σχέση!) Υγείας (!!!) και βέβαια την δική μας, προσωπική, ανθρώπινη περιπέτεια. Αυτή την απέραντη αγωνία του γονιού που γεμίζει ρωγμές προσπαθώντας πρώτα απ’ όλα και πέρα από τον δικό του πόνο να προφυλάξει το παιδί από αυτό το μαρτύριο όπως τουλάχιστον το βιώνει το ίδιο... Γιατί, μην λέω σαχλαμάρες και μην με ακούτε που την δική μου αγωνία περιγράφω. Η αγωνία του Χάρη, όλους αυτούς τους μήνες και τις εβδομάδες είναι απερίγραπτη. Δεν την ομολογεί. Το «παίζει» γενναίο το παλικαράκι μου. Την βλέπω όμως στο βάθος των ματιών του. Πάνω από τα βλέφαρά του, στο ταραγμένο ύπνο του. Στο πως σφίγγει την κουβερτούλα του. Στην ακατάσχετη λογοδιάρροια που ώρες-ώρες τον πιάνει για να ΜΗΝ πει αυτό που τον απασχολεί. Κι εδώ είναι άλλο ένα μεγάλο θέμα που ανακύπτει: η Παιδική (σωματική και ψυχική) Υγεία και η υποστήριξή της από το Σύστημα Υγείας. Ανύπαρκτη. Τώρα, θα πει κάποιος, εδώ και τρεις μήνες δεν βρίσκατε γιατρούς και κατάλληλο νοσοκομείο να τον χειρουργήσετε, η ψυχολογική του υποστήριξη σας μάρανε! Ε, ναι λοιπόν, μας μάρανε. Και μας μάρανε γιατί τα πιτσιρίκια, μικρά και μεγάλα βγαίνουν μαραμένα μέσα από τα ελληνικά νοσοκομεία. Όλα με μικρά ή μεγάλα τραύματα. Όλα. Οι συνθήκες ακόμη και στα καλύτερα νοσοκομεία είναι άθλιες για τον ευαίσθητο ψυχισμό τους. Μπορείτε να φανταστείτε –ίσως κάποιοι το ξέρετε- ότι νοσηλευτές και γιατροί προσφωνούν –συνήθως- τα παιδιά με το …επώνυμό τους; («Εσύ είσαι ο Παναγόπουλος;», «Παναγόπουλε κατούρησες;»). Μιλάμε για παιδιά δύο, τριών και πέντε ετών, ΔΙΑΟΛΕ! Όχι για φαντάρους στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων. Για το πώς συμπεριφέρονται στους γονείς, δεν το συζητάμε! Αλλά στα παιδιά; Με τα σπασμένα χεράκια, με τα βαριά νοσήματα, με τα 40άρια πυρετού; Που είναι αναγκασμένα να ζήσουν για μέρες και νύχτες μακριά από το περιβάλλον τους; Που στην ευχή εκπαιδεύονται τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού; Στα ΛΟΚ ή στα ΟΥΚ;
Τέλος πάντων. Εχω πολλά να πω. Είμαι και πολύ «φορτωμένος» σήμερα. Όμως είναι πράγματα που όταν δεν μπεις μέσα στο πρόβλημα δεν τα βλέπεις. Ούτε και τα φαντάζεσαι. Ασχολείσαι με τα «μεγάλα», τα «σοβαρά». Σε τέτοια «μικρά» δεν δίνει κανείς σημασία! Κι όμως από αυτά τα «μικρά» συντίθεται ολόκληρη η ζωή μας. Ούτε από τα σερβίτσια του Γεώργιου του Α’ ούτε κι από τις προκηρύξεις των κουμπουρο-ρουκετοφόρων…
(Μούσκεμα! Και τα χέρια μου και το πληκτρολόγιο… Αλλά που θα πάει; Θα περάσει κι αυτό…)
Καλό κουράγιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως, για να μη λες ότι δεν στο είπα, κάνεις λάθος καπ! Ναι, κυρίως με αυτά τα μικρά, καθημερινά συνίσταται η εμπειρία της ζωής όπως λες, αλλά έλα που και τα άλλα έχουν σημασία. Και καθορίζουν και τα μικρά πολλές φορές. Δεν αναφέρομαι στη νοοτροπία. Δεν περιμένω να συμφωνήσεις σήμερα μαζί μου. Είναι φυσιολογικό. Και έτσι πρέπει, πρέπει μάλιστα να θυμώσεις με μένα. Αλλά για να υπάρχει προσωπικό, πρέπει να πληρώνεται. Και για να πληρωθεί, πρέπει να υπάρχουν κονδύλια. Για να υπάρχουν κονδύλια, χρειάζονται χρήματα. Πράγμα που σημαίνει όχι στα "τρωκτικά", όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας (δε γουστάρω τη λέξη "κρατικής", γιατί έχει μέσα τη γραφειοκρατία) περιουσίας. Και όσο πιο πολύ πολεμάμε τη νοοτροπία της παραίτησης, τόσο πιο πολύ κερδίζουμε τέτοιες μικρές, σημαντικές εξυπηρετήσεις.
Ο Χάρης είναι θηρίο! Δεν καταλαβαίνει από αυτά, δε μασάει ρε αδερφέ! Πάρε από το κουράγιο του.
Φυσικά και έχουν σημασία τα μεγάλα... Μόνο που όταν καταγίνεται κανείς μόνο με αυτά ξεχνά ή προσπερνά ανθρώπινες ιστορίες, πάθη, φόβους και αγωνίες, μικροπροβλήματα που μπορεί να είναι καιμοιραία για κάποιους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκεί που θα διαφωνήσω μαζί σου είναι στο ότι δεν πιστεύω οτι το να έχεις τρόπους, να είσαι ευγενικός, τρυφερός και ανθρώπινος έχει να κάνει με τα χρήματα...
Συμφωνώ απέραντα με τον εξόριστο. Καλή δύναμη, σε όλους.Και συμφωνώ και με εσένα, ως προς την ανάγκη της ευγένειας. Και προσθέτω ότι πλέον όχι μόνο έχει πρακτικά εκλείψει, αλλά και αν κάποιος προσπαθεί να την διατηρεί τον περνάν για μαλάκα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓρήγορα πάλι στο σπίτι...
Για πληρωμένους δολοφόνους, ήξερα. Για πληρωμένα χειροκροτήματα, ήξερα. Για πληρωμένες ψήφους, ήξερα. Για πληρωμένες κολακείες, ήξερα. Για πληρωμένα χαμόγελα, όχι...Αν αποφασίσουμε, πως το χαμόγελο κι η καλημέρα είναι θέμα πληρωμής, να με ενημερώσετε, παρακαλώ. Ν' αρχίσω να κάνω οικονομίες για τα μελλοντικά φακελάκια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας.:)
Τεράστιο θέμα, η ανύπαρκτη "άλλη" υποστήριξη. Ίσως όχι για τώρα και εδώ αλλά ... σίγουρα εξίσου σημαντικό με την υγεία (όχι την Εθνική).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχές, να περάσει γρήγορα και ανώδυνα η περιπέτειά σας και σύντομα να δεις την ακατάσχετη λογοδιάρροια στο μικρό παλικαράκι ΜΟΝΟ από ενθουσιασμό.
Καλή επιτυχία στην επέμβαση του μικρού και γρήγορα να επιστρέψει στο σπίτι ,στο σχολείο και στις παρέες του .
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σε σας καλό κουράγιο
Τα χρήματα δεν κάνουν έναν άνθρωπο ευγενικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ θα σου έλεγα πως ψυχολογική υποστήριξη χρειάζονται οι ασθενείς αλλά και οι γιατροί με το νοσηλευτικό προσωπικό.
Γρήγορα και με επιτυχία να ξεπεράσετε την δύσκολη κατάσταση.Το εύχομαι απ΄την καρδιά μου.
Καληνύχτα.
Για άλλη μια φορά σας έυχομαι να βρείτε ξανά τη βρύση του κουράγιου και να πιείτε όλοι (κυρίως ο μικρός) να χορτάσετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά τα άλλα φαίνεται ότι απο τα πρώτα πράγματα στα οποία εκπαιδεύονται οι γιατροί είναι η πλήρης αποστασιοποίηση από τον ασθενή και το περιβάλλον του, μόνο που αυτό το βλέπουμε να μεταφράζεται σε αποκτηνοποίηση!!
με το καλο να σε βασανιζει απο το πρωι μεχρι το βραδυ με ταρζανιες:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτα απ'όλα καλή επιτυχία και δύναμη για σήμερα. Tι να πεις σε δυο γονεις που περνάνε ότι και σεις. Tι να πεις στον κάθε γονιό που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας του παιδιού του (μικρό ή μεγάλο). Tο έζησα. Tη λαχτάρα με την οποία κοιτάς το γιατρό που σε προσπερνάει βιαστικός... περιμένοντας ένα νεύμα αν όχι ένα χαμόγελο. Nα κοιτάς τη γυναίκα σου και να βλέπεις την αγωνία σου στα μάτια της... Όταν τελειώνουν όλα και κάπως απομακρύνεσαι, αρχίζεις να κάνεις τον απολογισμό. Nα θέλεις να δικαιολογίσεις και τους άλλους... Ίσως φανεί υπερβολικό, όμως δεν μπορώ να μη δω μια άμμεση σχέση των μικρών που λες με τα μεγάλα. Kαι την όλο και μεγαλύτερη απόσταση που παίρνουμε από αυτά που μας ορίζουν (τις σχέσεις-αλληλεπιδράσεις, αν θες- μεταξύ μας). Δικαιολογίες υπάρχουν πολλές. Aλλά οι δικαιολογίες είναι η δικαιολογία για να μην αλλάζει τίποτε... και δεν είναι το θέμα να αλλάξουμε τον κόσμο αλλά εμάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήOla kala?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχόμαστε για το παιδί και για σάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαθυστερημένο το 14ο κύμμα, μα δεν του λείπει το ενδιαφέρον τον προηγούμενων 13ών. Πήγαν όλα καλά και δεν θα βάλω με καμία δύναμη ερωτηματικό στην πρόταση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλες μας οι ευχές κοντά σας.
Ολα πήγαν καλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή(Αν μου πει και κάποιος τι δεν πάει καλά εδώ και έγινε το blog μαντάρα με την υποχρεωτική "αναβάθμισή" του!!!)
ΑπάντησηΔιαγραφή:) Ρώσσικα αλλά το πήραμε το μήνυμα :) Αφού ξεκουραστείς και ηρεμήσεις και ... και ... άλλαξε το encoding!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχές -Καλή ξεκούραση σε όλους σας και ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΣ ο μικρούλης σας.
Kai pws na allaxw to encoding afou katargisan to sxetiko pedio?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝεμε χαιρόμαστε με τη χαρά σας. Να μην ξαναχρειαστεί να περάσετε άλλη στεναχώρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν το καλοκαίρι τρέχαμε με τη μικρή, περάσαμε μια από τα ίδια. Στο Λοιμωδών αναγκάστηκα την επόμενη της εισαγωγής της να υπογράψω αναλαμβάνοντας την ευθύνη και την έβγαλα. Όχι τόσο γιατί δεν εμπιστευόμουν το προσωπικό, όσο γιατί η μικρή θα μετατρρεπόταν σε ένα ανήμερο θεριό μέσα στο κλουβί που μας ρίξανε. Επίσης η συμπεριφορά μιας "κυρίας διευθύντριας" ήταν κακή, ψυχρή και τρεις φορές ανάποδη.
Συμπλήρωσα το σχετικό φυλλάδιο παραπόνων. Δεν ξέρω αν ασχολήθηκε ποτέ κανείς μαζί του.
Περαστικά και πάλι...