Η γαλοπούλα του Τσάρου Νικόλαου…



(…που δεν πρόλαβε, ο δυστυχής, να τη φάει, το ’17!)


Η φετινή γαλοπούλα, made by ANemos, «εξαερώθηκε». Νομίζω –και το συνομολογούν και οι υπόλοιποι ομοτράπεζοι- ότι πρώτη φορά είδα γαλοπούλα να εξαφανίζεται τόσο γρήγορα, γρηγορότερα κι από την δυναστεία των Ρομανόφ…

Ετσι λοιπόν αποφάσισα να καταπατήσω τους όρκους σιωπής και μη καταγραφής της «πυθαγόρειας», μαγειρικής μου δεινότητας και προσφέρω αυτή τη μνημειώδη συνταγή στο διαδίκτυο. Όχι τίποτα άλλο αλλά θέλω να την ξανακάνω όπως ΑΚΡΙΒΩΣ την έκανα φέτος…

Εχουμε και λέμε:

ΥΛΙΚΑ

Μία γαλοπούλα 4 ½-5 κιλά

½ κιλό κιμά ανάμεικτο μοσχάρι/χοιρινό

½ κιλό εντόσθια της γαλοπούλας και μερικά έξτρα από κοτόπουλο

½ φλιτζάνι ρύζι

Κάστανα

Πράσινα μήλα

Ξερά βερίκοκα

Δαμάσκηνα

2 μέτριες γλυκοπατάτες

Πατάτες

2 Κυδώνια

Κρεμμύδια

Πορτοκάλια

Μαϊντανός

Μαυροδάφνη

Γκραντ-Μαρνιέ

Κονιάκ

Βότκα

Σουσαμέλαιο

Ελαιόλαδο

250 γρμ. βούτυρο

Σόγια

Μέλι

Αλάτι

Πιπέρι

Πιπέρι ολόκληρο (μαύρο και πράσινο)

Δεντρολίβανο

Μπαχάρι

Τζίντζερ

Κουκουνάρι

Η προπαρασκευή ξεκινά από την παραμονή, το απόγευμα και μετά από έναν δυνατό καφέ φίλτρου με τσουρέκι…

Ξεπλένουμε τη γαλοπούλα και αφαιρούμε με τσιμπιδάκι όσα φτερά και ρίζες φτερών έχουν απομείνει.

ΜΑΡΙΝΑΔΑ

Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα ως εξής:

Διαλύουμε 150-200 γρμ. μέλι σε ένα λίτρο νερό. Ρίχνουμε τα μυρωδικά και τα μπαχάρια μαζί με περίπου μισό κιλό αλάτι. Προσθέτουμε ένα νεροπότηρο βότκα. Τα βράζουμε όλα μαζί για 5-6 λεπτά. Αφήνουμε το «τσάι» να κρυώσει αφού πρώτα έχουμε προσθέσει 4 κιλά κρύο νερό και τρεις κουταλιές της σούπας σόγια.

Βάζουμε τη γαλοπούλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και την περιχύνουμε με την ΚΡΥΑ μαρινάδα. Την αφήνουμε έτσι, σκεπασμένη, για ένα ολόκληρο βράδυ (τουλάχιστον 8 ώρες).

ΓΕΜΙΣΗ

Τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια στο γουόκ με σησαμέλαιο. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα τοποθετώντας τα σε ένα βαθύ πιρέξ.

Πάλι σε σησαμέλαιο, τηγανίζουμε τα κυδώνια και τις γλυκοπατάτες (κομμένες «κυδωνάτες»). Μόλις πάρουν χρώμα τα βγάζουμε κι αυτά και τα βάζουμε μαζί με τα κρεμμύδια.

Πετάμε το σησαμέλαιο και βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στο γουόκ. Μόλις κάψει ρίχνουμε τα συκωτάκια ψιλοκομμένα. Τα γυρίζουμε να πάρουν χρώμα και να σφίξουν. Σβήνουμε με μαυροδάφνη και τα αφήνουμε να σιγοψηθούν για 3-4 λεπτά. Τα βγάζουμε και αυτά και τα ρίχνουμε στο πιρέξ μαζί με την σάλτσα τους.

Ρίχνουμε στο γουόκ το βούτυρο και μόλις κάψει προσθέτουμε τον κιμά και το ρύζι. Τα καβουρντίζουμε. Όταν ο κιμάς γίνει «σπειρωτός» σβήνουμε με ένα ποτηράκι του κρασιού γκραντ μαρνιέ κι άλλο ένα κονιάκ. Προσθέτουμε τα ξερά βερύκοκα και ένα πράσινο μήλο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια. Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.

Ξαναρίχνουμε όλα τα υλικά από το πιρέξ στο γουόκ και ανακατεύουμε προσεχτικά με χαμηλωμένη τη φωτιά. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, καβουρντισμένο κουκουνάρι, δέκα ολόκληρα, βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα, ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι, αλάτι, πιπέρι. Αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά για να «δέσουν» όλα μαζί.

Κλείνουμε το γουόκ, σβήνουμε τη φωτιά και αν η κουζίνα η δροσερή τα αφήνουμε έτσι όλη τη νύχτα. Διαφορετικά αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Την επόμενη ημέρα:

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

Βγάζουμε τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα, την ξεπλένουμε με άφθονο νερό, την στεγνώνουμε και την βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί. Την αλατοπιπερώνουμε και την τρίβουμε με λεμόνι μέσα έξω. Παίρνουμε ένα μέρος της κρύας γέμισης και την βάζουμε στην κοιλιά και στην βάση του λαιμού. Κλείνουμε με μια χοντρή φέτα πορτοκάλι. Τοποθετούμε λεπτές φέτες πορτοκάλι σε ολόκληρη την επιφάνεια, τα μπούτια και τις φτερούγες για να μην αρπάξουν. Προσθέτουμε ενάμισι λίτρο νερό, χυμό λεμόνι, ένα νεροπότηρο βότκα, δεντρολίβανο και την τοποθετούμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει. Ψήνουμε για 3 ώρες αρχικά στους 200 και μετά στους 150 βαθμούς. Την δεύτερη ώρα προσθέτουμε πατάτες που προηγουμένως έχουμε αλατοπιπερώσει καθώς και δύο σκελίδες σκόρδο. Προσθέτουμε επίσης αρκετά δαμάσκηνα και τρία τέσσερα πράσινα μήλα σε μεγάλα κομμάτια.

Γυρίζουμε προσεχτικά την γαλοπούλα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.

Είναι έτοιμη όταν τα κόκαλα των ποδιών αρχίζουν και ξεκολλάνε από τη σάρκα.

Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το γουόκ με τη γέμιση.

Σερβίρουμε χωριστά τις πατάτες με τα μήλα, την γέμιση σε βαθιά πιατέλα και τη γαλοπούλα σε καθαρό ταψί…

Κρατάμε για τον εαυτό μας μια φτερούγα και απολαμβάνουμε το χειροκρότημα των …μπολσεβίκων πίνοντας όμως εις μνήμην του Τσάρου Νικολάου!

Αντε και του χρόνου!

Σχόλια

  1. Όλα καλά, λοιπόν. Μπράβο!

    Μια απορία επιτρεπέται; Γλυκοπατάτες πού βρήκες; Ψάχνω εδώ και ένα χρόνο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολα καλά!!!
    Χρόνια Πολλά Θοδωρή!

    Γλυκοαπάτάτες βρήκα στα Μουδανιά!
    Εχει όμως και στη Μοδιάνο! Σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα μπορώ να κλείσω τα μάτια μου ήσυχη.

    Ο Ναυτίλος ξέρει να κάνει και τσαρική γαλοπούλα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


    Καλά, όχι ότι έπεσα κάτω απο το γραφείο απο τα γέλια...αθεόφοβε!


    σμουατς στην τυχερή σύζυγο ΛΟΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου