Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θεσσαλονίκη. Πόλη των φαντασμάτων


Εγραψαν:


Ένα σπουδαίο βιβλίο για μια πόλη μοναδική όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας.

Jan Morris, The Guardian
Το νέο βιβλίο του Μαρκ Μαζάουερ είναι ένα αναγκαίο αριστούργημα: αναγκαίο επειδή γεμίζει ένα κενό και αριστούργημα επειδή το γεμίζει τόσο καλά.

Louis de Bernieres, The Times

Σχόλια

 1. Πρόκειται για μια παραδειγματική προσέγγιση στο δύσκολο ιστορικό genre, υποκείμενο του οποίου αποτελεί μια πόλη..
  ;)

  Ποιός 'εκεί πάνω' μιλάει για το συγκεκριμένο εγχείρημα-είναι ένα θεμιτό, πιστεύω, ερώτημα..
  Και τι λέει..
  Πόσο συμβάλλει ένα τέτοιο πόνημα στη διαδικασία αυτογνωσίας της 'νύμφης του θερμαϊκού'..?
  Στην πόλη του Πανίκα [once more, με τα τσαρούχια!] και του Ζουρ.
  (:

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ισως κάποιοι ανακαλύψουν οτι δεν είναι ΜΟΝΟ η πόλη του Πανίκα.
  Δεν είναι περίεργο που σ' αυτό βοηθάει ένας "ξένος";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΝεμε,
  Προφανώς, σε πείραζα.
  Καλοπροαίρετα αλλά με πίκρα.
  Είμαι σίγουρος πως δεν είναι μόνο "η πόλη του Πανίκα". :-)
  Και πως κάποιοι θα το 'ανακαλύψουν'-αναδιφώντας σε ένα τόσο γλαφυρό έργο.
  Θα στο πω, όμως, όπως μου σπρέχαρε ο συγγραφέας πριν κανα τρίμηνο σε σχετική-εκτεταμένη συζήτηση για το περί ου:
  "το ζήτημα είναι αν θα το ανακαλύψουν οι σημερινοί κάτοικοι της" ... LoL
  Και πόσοι-θα αναρωτηθώ, ρητορικά, εγώ.
  Με εννοείς, έτσι ..?

  Και όχι, δεν είναι "περίεργο βοηθά σ' αυτό ένας ξένος".
  Αφενός, γιατί απαιτείται απάντα ένας 'ξένος' για να προσεγγίσουμε διερευνητικά [=δηλ εποικοδομητικά] το 'δικό' μας.
  Να αναρωτηθεί για τα 'αυτονόητα' μας.
  Να σκαλίσει τα ανομολόγητα.
  Να παρατηρήσει τα προφανή που μας διαφεύγουν.
  Αφετέρου, γιατί ο συγκεκριμένος 'ξένος' γνωρίζει τις ταραγμένες πτυχές ενός μεγάλου μέρους του παρελθόντος αυτής της χώρας, όσο _ελάχιστοι_ on earth.. ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καταβρόχθισα τα πρώτα 4 κεφάλαια μιά βραδιά σ' ένα μπαρ. Ξέρω ότι δεν ξέρω την ιστορία της πόλης μου, αλλά ντράπηκα που δεν ήξερα τόσα πολλά, και κυρίως γι' αυτά που ήξερα λάθος. Must read, είναι μιά αρχή κι αυτή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο συγκεκριμένος ιστορικός είναι από τους αγαπημένους μου. Χαίρομαι που το βιβλίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά. Ναι, σίγουρα είναι ένα που πρέπει να διαβάσουμε.

  Πολύ καλό και το επίσης δικό του "Η σκοτεινή ήπειρος, Ο ευρωπαϊκός 20ος αιώνας", από το οποίο έμαθα επίσης πολλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…