Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ούφο μη με μαλώνετε!


Δεν θυμάμαι πως ξεκίνησε η κουβέντα…

Κάτι λέγαμε για κοινούς γνωστούς, πρόσωπα της πόλης αλλά και της Αθήνας…

Καταλήξαμε να μιλάμε για φίλους και εχθρούς, για πρώην φίλους και νυν εχθρούς, για πρώην εχθρούς και νυν φίλους, για πρώην φίλους που έγιναν «εχθροί» και μετά ξανά φίλοι…

«Να σου πω την θεωρία μου για όλα αυτά;» με ρωτάει κάποια στιγμή ο Σ.

«Για πες!»

«Εχω τρεις «κολλητούς» φίλους που τους γνώρισα πριν από πολλά χρόνια (μου λέει ποιους). Με τον πρώτο είμαστε ακόμη «κολλητοί», η σχέση μας παραμένει αδιατάρακτη όλο αυτόν τον καιρό. Με τον δεύτερο παραμένουν φιλαράκια στην προσωπική μας ζωή αλλά στα επαγγελματικά είμαστε σε κόντρα. Πολλές φορές σε σκληρή κόντρα μάλιστα. Με τον τρίτο πλακωθήκαμε για ανεξακρίβωτους λόγους. Κάποια στιγμή έμαθα ότι μου τα «χώνει» πίσω από την πλάτη μου. Δεν κατάλαβα ποτέ το γιατί και όταν συνέχισε να με βρίζει άρχισα κι εγώ να κάνω το ίδιο».

«Και η θεωρία ποια είναι;»

«Η θεωρία μου λέει ότι μερικές φορές γνωρίζουμε έναν άνθρωπο, ταιριάζουν τα χνώτα μας, μιλάμε, ανοιγόμαστε, γινόμαστε φίλοι, κάνουμε πράγματα μαζί, όλα καλά μέχρι που κάποια ημέρα προσγειώνεται ένα ούφο και απαγάγει αυτόν τον άνθρωπο! Τώρα τι του κάνουν εκεί μέσα, θα σε γελάσω… Μπορεί να του αλλάζουν τον εγκέφαλο, μπορεί να του τροποποιούν τον χαρακτήρα, μπορεί να κρατούν τον ίδιο και να στέλνουν κάποιο αντίγραφό του; Γεγονός είναι ότι μετά από λίγο καιρό εμφανίζεται ένα άλλο ον το οποίο, όπως έλεγε ο Γούντι Αλλεν «τα μάτια του θυμίζουν εκείνον, το στόμα του θυμίζει εκείνον, τα μαλλιά του θυμίζουν εκείνον, το πώς μιλάει θυμίζει εκείνον, το πώς περπατάει θυμίζει εκείνον, όλα θυμίζουν εκείνον εκτός από …εκείνον!». Άλλος άνθρωπος!»

Κάτι κλίκαρε στο κεφάλι μου!

Ο Σ. μου μιλούσε για ένα πολύ γνώριμο συναίσθημα που είχα κατά καιρούς. Να μιλάω με έναν άνθρωπο που τον γνωρίζω χρόνια, που έχουμε φάει μαζί ψωμί κι αλάτι, που έχουμε δουλέψει μαζί, ταξιδέψει μαζί, πει άπειρες σοφίες και άλλες τόσες μαλακίες μαζί και που τώρα μου φαίνεται εντελώς διαφορετικός, σχεδόν άγνωστος ή μάλλον εντελώς άγνωστος!

Το έχω π.χ. πάθε με συνάδελφο που ήμασταν μαζί στην ίδια εφημερίδα και που αργότερα επέλεξε να γίνει πολιτικός. Το πρώτο καιρό διατηρούσαμε μια επαφή και εξακολουθούσε να είναι ο ίδιος που ήξερα. Λίγα χρόνια μετά, τον βλέπω στην τηλεόραση πια και δεν το πιστεύω! Είναι κάποιος που απλώς μοιάζει, είναι ο σωσίας του παλιού φίλου και συναδέλφου…

Το έχω πάθει και σχετικά πρόσφατα με κανα-δυο άλλους κι έχω νιώσει ακριβώς αυτό που υποστηρίζει η θεωρία του Σ.

Τόσο που λέω να πιάσω την καραμπίνα, να βγω νύχτα στα χωράφια και αρχίσω σαν ημίτρελος Μελ Γκίμπσον να ουρλιάζω:

«Ρε ούφο! Φέρε κάτω τον φίλο που ήξερα, μη σου γαμήσω τίποτα!»

Και να ρίχνω μπαλοθιές στα αστέρια!

Σχόλια

 1. Σε όλους έχει συμβεί κάτι ανάλογο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και να ρίχνω μπαλοθιές στα αστέρια!
  xaxaxaxa !

  ναι μου συμβαίνει επίσης, αλλάζουν οι ζωές μας, λέω εγώ.
  Θεωρία δεν έχω αλλά πιο πιθανό μου φαίνετε να αλλάζω εγώ κι όχι αυτοί.
  Είναι αλλαγές που γίνοντε στα κρυφά και τόσο αργά που δεν τις καταλαβαίνω όταν αυτές συμβαίνουν.
  Νιώθω το γεγονός της αλλαγής όταν αυτή έχει πια συντελεστεί... και δεν μπορώ πλέον να επικοινωνήσω όπως παλιά, με μεγάλη μου έκπληξη!!

  Το αυτό βέβαια ισχύει και με τους κατά καιρούς εραστές, ε;
  Εκει να δεις πως ψάχνομαι.... και δεν αναρωτιέμαι τόσο για τον άλλον όσο για μένα. Τι είχα πάθει ; στραβώθηκα και κουφάθηκα at the same time ??
  οκ, παίζει και το συναίσθημα εδώ, αλλά τέτοια αποδιοργάνωση αισθήσεων ....
  οποία γκαβωμάρα!


  trapped

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Βεβαίως, υπάρχουν πάντα κι οι παλιάνθρωποι οι οποίοι κατασκευάζουν ιστορίες για να καλύψουν είτε τα κομπλεξ είτε τις βρωμιές τους. Κι όσοι ξεκινούν καλοπροαίρετοι, βρίσκονται κάποτε προ μεγάλων εκπλήξεων. Ειδικά όταν οι περιπτώσεις παρουσιάζουν συμπτώματα βαριάς μυθομανίας...

  Να προσέχεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και να ρίχνω μπαλοθιές στα αστέρια!
  xaxaxaxa !

  ναι μου συμβαίνει επίσης, αλλάζουν οι ζωές μας, λέω εγώ.
  Θεωρία δεν έχω αλλά πιο πιθανό μου φαίνετε να αλλάζω εγώ κι όχι αυτοί.
  Είναι αλλαγές που γίνοντε στα κρυφά και τόσο αργά που δεν τις καταλαβαίνω όταν αυτές συμβαίνουν.
  Νιώθω το γεγονός της αλλαγής όταν αυτή έχει πια συντελεστεί... και δεν μπορώ πλέον να επικοινωνήσω όπως παλιά, με μεγάλη μου έκπληξη!!

  Το αυτό βέβαια ισχύει και με τους κατά καιρούς εραστές, ε;
  Εκει να δεις πως ψάχνομαι.... και δεν αναρωτιέμαι τόσο για τον άλλον όσο για μένα. Τι είχα πάθει ; στραβώθηκα και κουφάθηκα at the same time ??
  οκ, παίζει και το συναίσθημα εδώ, αλλά τέτοια αποδιοργάνωση αισθήσεων ....
  οποία γκαβωμάρα!


  trapped

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…