Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περί φθόνου και μνησικακίας... ΙΙ

Ακου τώρα να δεις…

«[Ο φθόνος] …δεν εξαρτάται από το μέγεθος της διαφοράς με τον Άλλο (η οποία τον προκαλεί), αλλά από την κοινωνική και φαντασιακή απόσταση από αυτόν. Πρόκειται για μια σχέση με τον Πλησίον, εντός μιας κοινής επικοινωνιακής ομάδας: εντός της οικογένειας, ή της φιλικής, της πολιτικής ή της κοινωνικής ομάδας κ.λπ. (ΣΗΜ. An.: της μπλογκόσφαιρας ή του Monitor, του «χώρου» των ΜΜΕ, των περιοδικών κ.λπ). Να σημειωθεί ότι το (φαντασιακό) στοιχείο της επικοινωνίας/ παρουσίας (όχι μόνον άμεσης, αλλά και έμμεσης) είναι σημαντικό: κατ’ αρχή, το υποκείμενο δεν φθονεί άτομα/ομάδες που είναι (γεωγραφικά, ιεραρχικά) μακριά του (ΣΗΜ. An.: Εχετε δει έλληνα blogger να πλακώνεται με αμερικάνο ή γιαπωνέζο «συνάδελφό» του; Όχι βέβαια!). Αυτό όμως αλλάζει αν έρθει σε έμμεση επαφή μαζί τους όταν διαμεσολαβήσει μία ιδεολογία –εδώ κατανοείται ως κατασκευή ορισμένων διανοούμενων-, ή αν αναπτύξει σχέσεις με απομακρυσμένους άλλους λόγω έκθεσης στα περιεχόμενα των ΜΜΕ (Thompson 1999). Τότε μπορεί μία τάξη να φθονήσει την άλλη, ένα κόμμα να φθονήσει το άλλο (ΣΗΜ. An.: οι συντάκτες ενός εντύπου τους συντάκτες ενός άλλου εντύπου…).

Γενικότερα, σύμφωνα με τον Ben-Zeev (2000), φθόνος προκαλείται μέσα από τη σύγκριση (και ενίοτε το θαυμασμό) με σημασιακούς άλλους, με πρόσωπα που ανήκουν στο οικείο συναισθηματικό περιβάλλον. Καθώς δεν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους πάντες και δεν συγκρίνουμε το κάθε τι, δεν φθονούμε αυτούς που μας είναι αδιάφοροι.».

Τα πράγματα γίνονται λίγο σαφέστερα ως προς τους λόγους αυτής της εκτεταμένης αντιγραφής από το «ΦΘΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΝΗΣΙΚΑΚΙΑ» (βλέπε και προηγούμενα Post).

Σε λίγο θα φανεί και το νόημα πίσω από κάθε meta- (metablogging, meta-οτιδήποτε…). Μέχρι και για την «ανωνυμία» θα μιλήσουμε…

Υπομονή!

Οι γιατροί συσκέπτονται!

Σχόλια

 1. Eξαιρετικό!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ξανά χμμμ ! Μήπως είναι , λέω , χαρακτηριστικόν της ελληνικής πραγματικότητας και όχι μόνον της μπλογκόσφαιρας ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ ενδιαφέρον.Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι κάτι τέτοιο ισχύει όταν και μόνο όταν παρατηρείται από άτομο αμέτοχο, αντικειμενικό, το λεγόμενο και "τρίτο" πρόσωπο. Το να πληρούνται όμως αυτές οι προϋποθέσεις σε έναν τόσο κλειστό κύκλο, όπως αυτός των μπλόγκερζ, φαντάζει κομματάκι δύσκολο, δε νομίζεις;
  Ειδάλως, ο καθείς μπορεί να χρησιμοποιήσει λογικά συμπεράσματα για να βγάλει κάτι που τον/την συμφέρει. Υποψιάζομαι που το πας, κάνοντας και γω τις δικές μου υποθέσεις. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως και να σε αδικώ.

  Ειλικρινώς,
  Γιάννης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ellinida >>> αφορά κάθε κοινωνική πραγματικότητα αλλά ιδιαίτερα τις λεγόμενες "κλειστές" κοινωνικές ομάδες και χώρους.

  exiled>>> Γιατί να είναι δύσκολο να πεις ένα "μπράβο"; Γιατί αυτό να σημαίνει γλείψιμο ή κολακεία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…