Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το ύφος και η φρίκη του ορθού λόγου

Βλεπόμαστε τα τελευταία χρόνια αρκετά συχνά. Γλυκό, ευγενικό πρόσωπο. Χθες συναντηθήκαμε στην εξώπορτα. «Μπορώ να σας απασχολήσω για λίγο;». «Προς Θεού, βεβαίως». «Σας διαβάζω χρόνια, αλλά δεν ήξερα ότι είστε εσείς. Θέλω να σας ρωτήσω γιατί, τελευταία, έχετε αλλάξει το ύφος σας. Προτρέχω και λέω ότι πριν μου άρεσαν περισσότερο τα σημειώματά σας». «Δεν ξέρω -απαντώ μουδιασμένος- τι ακριβώς εννοείτε, αλλά μάλλον έχετε δίκιο». «Σας ανάγκασαν μήπως;». «Οχι, όχι, είναι δική μου επιλογή». Ανταλλάσσουμε δυο-τρεις κουβέντες ακόμα και αποχωριζόμαστε, εγώ λίγο σαστισμένος. Από τη μια οιονεί κολακευμένος από την άλλη αδύναμος να αρθρώσω έναν ικανοποιητικό λόγο για την «αλλαγή του ύφους».Πώς να γράψεις για τη φρίκη γύρω με ηρεμία και νηφαλιότητα; Πώς να δαμάσεις την οργή όχι τόσο από τους εγκληματίες της οικουμένης όσο από τη με νομιμοφανή τρόπο προσπάθεια στήριξης αυτής της εγκληματικότητας εκ μέρους των πεπολιτισμένων της Δύσης; Πώς γίνεται να ευτελίζεται η ανθρώπινη ύπαρξη και η διεθνής διπλωματία να κομπορρημονεί για ανθρωπιστικές καταστροφές; Οταν εχέφρονες Δυτικοί, αλλά οπαδοί του ορθολογισμού, έχουν πειστεί ότι για όλα τα δεινά της Μέσης Ανατολής φταίνε οι φανατικοί της Χεζμπολάχ και της Χαμάς; Η φτώχεια -λένε- δεν γεννάει την τρομοκρατία. Καλά. Ούτε και ο αποκλεισμός (κοινωνικός - οικονομικός - πολιτικός); Ούτε η καταπίεση; Ούτε η προσφυγιά; Ούτε οι βίαιοι εποικισμοί; Τι σόι εχεφροσύνη είναι αυτή που στο όνομα του κοινού νου και του τάχα μου δυτικού πολιτισμού τάσσεται υπέρ της δολοφονίας αμάχων; Τάσσεται όταν λέμε, εννοούμε με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και όχι με τ' ανθρωπιστικά της αισθήματα και κριτήρια.Αλλά δεν έγραψα για την «αλλαγή ύφους».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ stamg@enet.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/07/2006Σχόλια

 1. Κι εγώ που νόμιζα πως μόνο εγώ χάνω το χιούμορ μου πια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πέστα βρε Άνεμε/Σταματόπουλε... Σε λίγο θα μάς τρελλάνουν με την "ψύχραιμη" ματιά τους....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θεωρώ πως όλοι μας προβληματιζόμαστε και downιάζουμε εξαιτίας της κατάστασης αυτής, από τους πιο άμεσα εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους, μέχρι τους πιο αδιάφορους και άσχετους με τα πολιτικά θέματα.
  Μπορεί να διανύουμε την περίοδο του περιβόητου "ελληνικού και ηλιόλουστου καλοκαιριού" και να κάνουμε τα μπάνια μας, όταν όμως το βλέμμα μας θα πέσει τυχαία στις κρεμασμένες εφημερίδες στο περίπτερο του χ,ψ,z νησιού που παραθερίζουμε και δούμε τις φωτογραφίες από το "Δράμα στην Κανά", ένα τσίμπημα θα το αισθανθούμε!
  Έτσι για να λέμε ότι είμαστε ακόμα άνθρωποι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…