Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χρειαζόμαστε έναν νέο Εμφύλιο (;)


400 χρόνια μετά τον μεγάλο ευρωπαϊκό Εμφύλιο που ακολούθησε την Αναγέννηση, ανάμεσα στις δυνάμεις της νεωτερικότητας που επιζητούσε την κατάλυση κάθε δεσμού με το παρελθόν και διακήρυττε έναν νέο κόσμο κι έναν νέο τρόπο ζωής τοποθετώντας τον άνθρωπο και την επιθυμία στο κέντρο της ιστορίας και σε εκείνες οι οποίες επιζητούσαν την εδραίωση μιας υπερβατικής εξουσίας η οποία επιζητούσε την τάξη και την χειραγώγηση της επιθυμίας και της δημιουργικότητας, η Δύση έχει ανάγκη από έναν ακόμη γύρο κοινωνικού πολέμου με σύνθημα: "Πολιτική Ανυπακοή – Κοινωνική Απειθαρχία – Ατομική Αντίσταση".

Καμία «ειρήνη», καμία συναίνεση η οποία επιβάλλεται στο όνομα της επιβίωσης και της ανάγκης αποφυγής του θανάτου, από την κόπωση του αγώνα και την «τοκογλυφία των παθών» δεν μπορεί να μας πάει στο μέλλον…

Η φωτιά του Λιβάνου είναι πολύ κοντά μας…

Αρκεί να φυσήξει λίγο!

Σχόλια

 1. Δηστυχώς μόνο αυτό το "κοντά" μας ενοχλεί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Από το καιρό του δρομέα που έφερνε την είδηση, το ταχυδρομικό περιστέρι, το άλογο, την ταχυδρομική άμαξα, την εφημερίδα, τον τηλέγραφο, το τηλέφωνο, φτάσαμε στην τηλεόραση και στο e mail.

  Δυστυχώς, αν και πληροφορούμαι περισσότερα και γρηγορότερα

  1. συγχέω εικόνα και πραγματικότητα
  2. για να εξασφαλίσω την εικόνα και τη γρήγορη ταχύτητα στη σύνδεσή μου με τον κόσμο, εργάζομαι ακατάπαυστα
  3. η εισβολή του κόσμου στο σαλονάκι μου, μού έχει δημιουργήσει την ανάγκη να κλειστώ στον δικό μου μικρόκοσμο που αποτελείται από τους οικείους μου, τους φίλους μου, τα βιβλία μου, τη μουσική μου, τα φυτά μου και τα ψυχολογικά μου.
  4. ο «πόλεμος» με την έννοια της αναμέτρησης με αίμα, αξιολογείται μέσα μου σαν δευτερευούσης σημασίας, μιας και βιώνω καθημερινά πόλεμο σε πολλαπλά επίπεδα.
  5. το χειρότερο, έχω τη πεποίθηση ότι «φυσήξει, δεν φυσήξει» η φωτιά λειτουργεί περίπου σαν «αναπτήρας»
  6. εν κατακλείδι, αισθάνομαι θεατής σε έναν ακόμη γύρο πολέμου.

  Δια ταύτα, αποφάσισα να στείλω ιατροφαρμακευτικό υλικό και κάμποσους ρεπόρτες να με ενημερώνουν παράλληλα με την κεφαλιά του Ζιτάν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η φωτιά της Σερβίας ήταν ακόμη κοντύτερα, ένας μπαμπούλας για το τι θα πάθουμε ΑΝ..
  Αν αντισταθούμε (ως έθνη/κράτη/ΕΕ) στα κείνων ρήμασι. Μετά την πρόβα, έρχεται το κυρίως μοντέλο -πάντα. Το ζουμί είναι για πόσο θα παραμείνουμε ανθιστάμενοι. Πόλεμος νεύρων είναι όλο αυτό το φριχτά βίαιο αλισβερίσι που συμβαίνει γύρω μας.
  Νομίζεις πως μονάχα ο "απλός λαός" αγωνιά..???..
  **η Τουρκία ετοιμάζεται για αφανισμό των κούρδων «μετά το τέλος Αυγούστου», κατά δήλωση Ερντογάν -και έπεται συνέχεια**

  Κατά τα άλλα.. τα μπάνια του λαού ευρίσκονται εν εξελίξει..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η περιχαράκωση είναι η πρώτη ένδειξη ότι ο άνθρωπος βρίσκεται στα όριά του.
  Και τότε, έχει ανάγκη να κοιτάξει τα φυτά του και τα γατιά του, να σκεφτεί οτιδήποτε θα τον γλύτωνε από την δημόσια και απλή έκθεση, οτιδήποτε θα τον έπειθε ότι το ποτήρι του μπορεί να περιέχει ένα καταπότιο όχι πολύ πικρό.
  Επειτα, το παρελθόν σβήνει, το ίδιο και οι αναμοχλεύσεις της ιστορίας. Βγαίνουμε απλά στον δρόμο και τους ρίχνουμε με ό,τι μπορούμε.
  Την ώρα που επιχειρούμε τον "ηρωισμό", έρχεται μιά σιωπηλή γενιά, από φανατικούς που δεν προβλέψαμε και παίρνει την υπόθεση στα χέρια της.Δεν είναι άδικο: αυτοί θέλουν να ζήσουν, εμείς θέλουμε να ερμηνεύουμε.
  Όλοι έχετε δίκιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. tomorrow's patries>>> Πολύ φοβάμαι πως ούτε το "κοντά" μας απασχολεί. Λες κι εμείς είμαστε εντελώς αλλού!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…