Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ασκηση (δημοσιογραφικής) Μνήμης#002

«Συνωμοσία συγκάλυψης» καταγγέλλει η οικογένεια του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας

...

Τραγωδία Σινούκ
...

Απώλεια ηλεκτρικής ισχύος

(Φεβρουάριος 22, 2005)

...


Εδώ παπάς, εκεί παπάς, που είν’ το Σινούκ; (
Φεβρουάριος 12, 2005)
και το
Λες; (
Φεβρουάριος 11, 2005)

...

Ξεχνάμε!

Ξεχνάμε εύκολα…

Τα γεγονότα «σπρώχνονται» στη λήθη από νέα γεγονότα και αυτά από άλλα.

Ειδήσεις που «συγκλονίζουν» τους θεατές και μια δύο μέρες, άντε μία εβδομάδα, «εξαφανίζονται» από το προσκήνιο για να πάρουν τη θέση του άλλα «πιο» σημαντικά.

Ως πρόχειρη αναφορά η πτώση του Σινούκ, τα εκκλησιαστικά σκάνδαλα, το μολυσμένο από τον HIV αίμα του «Ιπποκράτειου» της Θεσσαλονίκης. «Εσκασαν» και ύστερα ξεφούσκωσαν. Χωρίς «ουρές», χωρίς «συνέχεια», χωρίς ποτέ να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη.

Η δημοσιογραφία του καιρού μας όχι μόνο δεν ερευνά και δεν αποκαλύπτει αλλά αντίθετα συμβάλλει σε αυτή τη συγκάλυψη.

Να πεδίο δόξης λαμπρό για τους bloggers (και αυτό δεν αφορά εμένα αλλά όλους όσους τους ενδιαφέρει πραγματικά το τι συμβαίνει γύρω τους και δεν «μαγεύονται» από την εφήμερη λάμψη της επικαιρότητας): η διατήρηση της μνήμης, η επαναφορά πραγμάτων ξεχασμένων, η αρχειοθέτηση του σημαντικού, η έρευνα, η αφήγηση της εποχής μας.

Αυτό μπορεί να είναι μία (ακόμη) συνεισφορά του νέου μέσου. Η αντίσταση στη ΔΙΑΓΡΑΦΗ της μνήμης, ατομικής και συλλογικής.

Βάλτε «Σινούκ» στο Google. Αναζητήστε πράγματα που συνέβησαν τα τελευταία δύο και βάλε χρόνια. Το περιεχόμενο που ρίχνουν οι bloggers στο internet είναι εκεί. Και θα είναι εκεί…

Αυτή είναι ουσιαστικά η πρώτη φάση ωρίμανσης του blogging. Η εκπληκτική συσσώρευση μνήμης.

Κι όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερα θα διασώζονται.

Και κανείς που βολεύεται με τη συγκάλυψη δεν θα μπορεί να κοιμάται πια ήσυχος!

Δεν αξίζει τον κόπο;
Σχόλια

  1. "Υποκλοπές; Και τι έγινε που σε ακούν; Έχεις κάτι να κρύψεις;" Δεν είναι συγκάλυψη... είναι ο λήθαργος της κοινής γνώμης, που προκαλεί η υπερπληροφόρηση και κυρίως η υπερανάλυση της πληροφορίας. Think about it...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…