Ο Αρχιδάμπουρας

(Εκδοση Β’, αναθεωρημένη και επιμελημένη εκ νέου. Η έρευνα συνεχίζεται!)

Στο χώρο της πολιτικής και όχι μόνο, υπάρχει εκείνο το είδος ανθρώπου που θεωρεί ότι έχει μεγάλα, στον υπερθετικό βαθμό, αρχίδια. Ο επονομαζόμενος και Αρχιδάμπουρας.

Ο Αρχιδάμπουρας επαίρεται και καμαρώνει για τα πλούσια ελέη που του χάρισε η μητέρα φύση -παρά το επιπλέον βάρος και ενδεχομένως την ορμονική διαταραχή που αυτά συνεπάγονται. Βεβαίως αυτή η αίσθηση, της μεγαλο-ορχίας είναι κατά κανόνα υποκειμενική. Συχνά επίσης τη συνοδεύει, ως ασύνειδος μηχανισμός «νομιμοποίησης», μια εμφανής τάση επιδειξιμανίας: «Τα έχω μεγάλα και στα δείχνω να τα θαυμάσεις».

Είναι περιττό ίσως να πούμε οτι πραγματική μεγαλο-ορχία (γνωστή και ως ελεφαντίαση ή λεμφική φιλαρίαση) συνιστά πρόβλημα όπως άλλωστε και ο πριαπισμός ένα είδος διαρκούς στύσης από την οποία έπασχε και ο ιδρυτής της παράταξης στην οποία ανήκει και επίκαιρος, εδώ και μήνες, «αρχιδάμπουρας».

(Παρενθετικά να πούμε ότι ο ιδρυτής ουδέποτε πρόβαλε δημοσίως το πρόβλημά του φροντίζοντας μάλιστα να έχει διαρκώς το ένα χέρι στην τσέπη έτσι ώστε να καταστέλλει όσο γίνεται το (και επώδυνο) φαινόμενο).

Ο Αρχιδάμπουρας αγγίζει, ψιλοχαϊδεύει, στρώνει, επανατοποθετεί, ανασηκώνει τους όρχεις του συχνά πυκνά ωσάν να ζορίζεται από το μέγεθος στην ουσία όμως για να υπενθυμίσει στον περίγυρο (αρσενικό και θηλυκό) ότι είναι πάντοτε ετοιμοπόλεμος. Ή και για να υπενθυμίζει στον εαυτό του ότι είναι πάντοτε εκεί διότι το έχει και άγχος –χωρίς αυτά και ελλείψει άλλων προσόντων δεν μπορεί να κάνει βήμα.

Σε ακραίες περιπτώσεις βαράει κι ένα τύμπανο για να αποδείξει ότι δεν το έχει απλώς «κρυφό καμάρι» αλλά μπορεί να διατυμπανίζει την μεγαλο-ορχία του.

Πολύ πιο συχνά πρήζει τους όρχεις όλων ημών των υπολοίπων εξ ου και το περίφημο: «Μας τα έκανες Τούμπανο!».

Ενίοτε το σύνδρομο του Αρχιδάμπουρα εμφανίζεται και σε μια ομάδα ανθρώπων (φιλάθλων, οπαδών κομμάτων, φοιτητικών παρατάξεων κλπ) ως συλλογική ψευδαίσθηση που εκφράζεται με πολύ συγκεκριμένους τρόπους, κυρίως συνθηματολογικά (π.χ. «Ετσι γαμάει ο Πειραιάς /η Λεωφόρος», «Τα ίδια και τα ίδια, κλάστε μας τα’ αρχίδια», «Είναι πουτάνα του διαιτητή/παίκτη/ΜΑΤατζή/πυροσβέστη η μάνα», «Πάρτα Λίζα και κάντα κορνίζα») ή με την επίδειξη της σχετικής περιοχής και ένα απλό «Πάρε να ‘χεις!».

Η εμφάνιση του συνδρόμου

Πότε εμφανίζεται το σύνδρομο του Αρχιδάμπουρα και ποιοι είναι επιρρεπείς σε αυτό;

Σύμφωνα με διεθνείς αλλά και εθνικές έρευνες η Αρχιδαμπουρίαση εμφανίζεται σε άτομα τα οποία έχουν πολύ καιρό να γευτούν εξουσία, πρωτάθλημα, κύπελλο, εκλογική νίκη, υπουργικό θώκο. Το φαινόμενο φτάνει στην κορύφωσή του ΑΚΡΙΒΩΣ δύο χρόνια μετά από μια σχετική επιτυχία.

Γνωστές περιπτώσεις συλλογικής αρχιδαμπουρίασης που έχουν καταγραφεί: μετά την 11ετή αδυναμία του Ολυμπιακού να πάρει πρωτάθλημα (δεκαετία ’90), την ανάλογη περίπτωση της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού αργότερα…

Επίσης και σε περιπτώσεις που αν και νικητές και κατέχοντες ήδη εξουσία αιθάνονται ότι την χάνουν: βλέπε περίπτωση Μπερλουσκόνι!

Οι Αρχιδάμπουρες αναγνωρίζουν πάντοτε κάποιον ως Αρχηγό τους. Τον Αρχι-αρχιδάμπουρα, ένα παλαιό στέλεχος της «θύρας»/ομάδας/παράταξης στην οποία ανήκουν. Το πρόσωπο που διαθέτει, σύμφωνα με το φαντασιακό της Ομάδας, όλες τις «αρετές» και τα «προσόντα» της στον υπέρτατο βαθμό. Είναι ο Λεβέντης, ο Ελληνάρας, το απόλυτο Αρσενικό, ο Γαμιάς, ο «Γαμάω και Δέρνω», ο Μέγας Τράγος.

Φυσικά όπως όλοι όσοι τονίζουν τέτοιου είδους προσόντα, Αρχι-αρχιδάμπουρας και αρχιδαμπουράκια, μάλλον αποκλίνουν ακόμη και του μετρίου μεγέθους, ενώ όχι σπάνια αποδεικνύονται εξαιρετικά μικροτσούτσουνοι κυριολεκτικά και μεταφορικά. Στον αντίποδα όσων είναι πραγματικά ευνοημένοι από τη φύση οι οποίοι και χαμηλών τόνων είναι και προτιμούν να αποδεικνύουν τις δυνατότητές τους μέσα στο γήπεδο ή στην κρεβατοκάμαρά τους χωρίς να το κάνουν θέμα.

Τότε τι είναι οι Αρχιδάμπουρες;

Πρώτα απ’ όλα είναι «τζάμπα μάγκες». Γι αυτό και εκφράζονται μόνο όταν είναι πολλοί ή όταν κατέχουν εξουσία ή όταν βρίσκονται σε μια περιχαρακωμένη κερκίδα, αμφιθέατρο κλπ κλπ.

Δεύτερον είναι ομοφοβικοί ή κρυπτοαδελφές. Θεωρούν ότι ο «αντίπαλος» τους είναι όχι απλώς «πουστάρα» αλλά και έτοιμος να ενδώσει στις ορέξεις τους. Στη χειρότερη περίπτωση τον ρόλο αυτό μπορεί να τον αναλάβει η μάνα, η γυναίκα, η αδελφή ή η κόρη του. Πολύ σπάνια θα δοκιμάσουν να βρίσουν καταπρόσωπο μια γυναίκα κι αυτό μόνο όταν βεβαιωθούν ότι δεν είναι του χεριού τους.

Τρίτον είναι «4 εποχές». «Γαμούν» και χειμώνα και άνοιξη και καλοκαίρι και φθινόπωρο και με ήλιο και με χιόνι και με βροχή.

Τέταρτον είναι φωτογενείς. Ιδιαίτερα όταν βγαίνουν σε «παράθυρα» και «talk show». Εκεί παριστάνουν τα καλά παιδιά, τους πολιτισμένους, τα παιδιά του λαού, του Κολωνακίου…

Πέμπτον είναι κότες. Διότι εκεί που θα έπρεπε να δείξουν τα (ανύπαρκτα όπως αποδεικνύεται) αρχίδια τους (π.χ. τους παροικούντες στο τρίγωνο της Μαβίλη, λέμε τώρα) κάνουν γαργάρες και τουμπεκί ψιλοκομμένο.

Έκτο, είναι θεόκουφοι. Ειδικά οι Αρχι-αρχιδάμπουρες. Σπανίως ακούν αυτά που λέγονται, πολύ περισσότερο αυτά που φωνάζουν χίλιοι και πλέον άλλοι αρχιδάμπουρες.

Εβδομο, εσχάτως έχει αποδειχθεί ότι είναι ΚΑΙ νεοφιλελεύθεροι! Όχι ότι αυτό αποκλείει να είναι και Σοσιαλδημοκράτες μεσογειακού τύπου!

Τι μπορεί να γίνει ένας Αρχιδάμπουρας;

Γραμματέας φοιτητικής παράταξης.

Παρουσιαστής σε «οπαδικό» τηλεκανάλι.

Βουλευτής!

Υφυπουργός!

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος!

Υπουργός Δημόσιας Τάξης!

Υπουργός Πολιτισμού!

Υπουργός Τουρισμού!

Υπουργός Υγείας!

Πρωθυπουργός μεσογειακής χώρας!

Κι ακόμη ψηλότερα!

Το ακριβώς αντίθετο του Αρχιδάμπουρα είναι ένα είδος ανθρώπου που γίνεται όλο και πιο σπάνιο. Ανθρωποι γενναίοι που ήξεραν τι σημαίνει σεβασμός στον αντίπαλο είτε τον ηττημένο είτε τον νικητή. Από έναν τέτοιο που «έφυγε» πρόσφατα ΚΑΝΕΙΣ (αρχιδάμπουρας) δεν διδάχτηκε τίποτα…
...

To Βουλγαράκι » drk-angel

Πες τα, Κάπτεν, πες τα... » Ανεμομαζώματα

Tο σύνδρομο του Αρχιδάμπουρα » Crazymonkey

ΖΗΤΩ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ » ManifestoGR

γάμησε τον πούστη τον γιωργάκη, βουλγαράκη, βουλγαράκη » me and my thoughts

Καταντια » Zpiderland

σχόλια από τη μπλογκόσφαιρα για τα τύμπανα του ..Πολιτισμού » στης Βουλής τα έδρανα (απ’ όπου αντέγραψα και τα παρακάτω:)

από το "The Postnuclear Icehouse" ...

από το "Nylon" (2) Αρκουδάκι η Κροκοδειλάκι;


από τον "Ατάλαντο Κούνελο" Διαβάζω σήμερα εδώ και εδώ για τα κατορθώματα του Υπουργού ...

από τα "Μυστικά του Κόλπου" Βουλγαράκειον έπος στη Νομική του ΑΠΘ

από το "We are not Alone" Πολιτισμός Γηπέδου

από το "агит проп" Ο Γιώργος επιστρέφει από τη Χώρα του Ποτέ


από το "Nylon" (1) Βουλγαράκη και Γιωργάκη…μήπως είστε στο Καραϊσκάκη;

από τον "Πιτσιρίκο" Κώστα - Κώστα, μας τα 'κανες κομπόστα!

από την "Πολιτική" Φοιτητικές εκλογές και Μπ[ερλουσκονισμός

από τις "Σούπερ Κοτσάνες" και τα μυαλά στα κάγκελα

από τη "Μαριλίνα" και Α και ου και Βουλγαράκης

από τα "Arxedia MEDIA" Nα χαιρόμαστε τoν υπoυργό πολιτισμού μας. OΞΩ βρωμoκούραδo!!!

Πρόσφατα διάβασα σε κάποιο Blog κάποιον που έλεγε ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έφερε ξανά την πολιτική (αν δεν κάνω λάθος και τον πολιτισμό) στα Πανεπιστήμια και έδιωξε τα «ταγάρια» και τους «ψευτοεπαναστάτες» της αριστεράς…

Φαντάζομαι ότι τα συνθήματα που ακούστηκαν χθες δεν τον εκφράζουν, βεβαίως, βεβαίως!

Επίσης διάβασα και όλο το κείμενο της ομιλίας του εν λόγω...


Σχόλια

 1. [Εκ manifestogr ορμώμενος...]

  Τα είπες όλα! Είναι αυτά ακριβώς που νοιώθω γι' αυτούς τους χλέμπουρες.

  Σ' ευχαριστώ.

  Tero

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σιγά μην τα είπα όλα...
  Εχει ακόμα!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έφερε ξανά την πολιτική (αν δεν κάνω λάθος και τον πολιτισμό) στα Πανεπιστήμια και έδιωξε τα «ταγάρια» και τους «ψευτοεπαναστάτες» της αριστεράς…

  Κατά πως λέει κι ο Βέγγος...

  "ΠΩΣ ΤΟ 'ΠΕΣ ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΕ;;;"

  Η εν λόγω παράταξη, όταν δεν ασχολείται με τις PR των μελών της, είναι φοβερή ως διοργανωτής εκδρομών, χοροεσπερίδων και λοιπών εμετικών γκαλά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καπ εμείς τα είπαμε και σου ανακοινώνω το εξής: αυτή η κυβέρνηση δεν είναι απολιτικ είναι γηπεδικ...Αλλά έχω μια απορία: που είναι οι δαπιτες στα μπλογκς να υπερασπιστουν το αίσχος? Αλλά μάλλον ξέρεις...ε? Θα ταμπουρωθουν, θα ακούσουν πολύ χαλκ εντ μετάλ και θα παρουσιαστούν ως νεο- φιλελευθεροι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Anemos, ο Αρχιδάμπουρας δεν είναι απλώς ένα σύνδρομο, είναι αρχέτυπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Άψογος φίλε μου για άλλη μια φορά. Συνέχισε. Όσο για τους αρχιδάμπουρες και τους Αρχι-αρχιδάμπουρες πιστεύω πως θα έρθει ο καιρός που θα μας βρουν μπροστά τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Φίλε το post σου είναι Αρχιδάτο. :-))
  Ωραίος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Swstos... Eytxws emeis eimaste se mikro meros, ta fragka pou paizoun einai liga, sunepws kai ta fragka kai oi pieseis pou rixnoun gia na vgainoun oi paratajeis (h ta giousoufakia ;) ) tous kai paramenoume ana3arthtoi...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Δεν έγινα πολιτικός, γιατί δεν ήθελα να με λέει ο κόσμος αρχιδάμπουρα και γω αντί να παραιτηθώ, να κρύβομαι και να δικαιολογούμαι από την ιστοσελίδα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Aαααα.. γι αυτό περπατάει με ανοιχτά πόδια...

  :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου